Συντηρώντας κρέας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δεύτερο μέρος.

δημοσίευσα το άρθρο “Συντηρώντας κρέας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα” τώρα δημοσιεύω το δεύτερο μέρος για τη συντήρηση του κρέατος χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά από δοκιμές και προσωπική εμπειρία.

Για να συντηρήσουμε κρέας σε βάζα ακολουθούμε όλες τις οδηγίες για την κονσερβοποίηση στο σπίτι. Καθαρά αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, καθαρά αποστειρωμένα καινούρια καπάκια.  Είναι καλό το κρέας μας να έχει και λίγο λίπος ή να προσθέσουμε λίγο λίπος στον πάτο του βάζου. Το κρέας που προτείνουμε να βάλουμε στα βάζα είναι από το λαιμό.

Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το κρέας, προσθέτουμε λάδι, αλάτι και μυρωδικά π.χ σκόρδο, πιπέρι κ.α. και ένα δαφνόφυλλο. Βάζουμε το κρέας στο βάζο και κλείνουμε τα καπάκια.

Στην κατσαρόλα στρώνουμε μια πετσέτα, βάζουμε τα βάζα και τα σφηνώνουμε με πετσέτες έτσι ώστε να μην σπάσουν στη διάρκεια του βρασμού. Ρίχνουμε νερό έτσι ώστε να σκεπαστούν τα βάζα μας. Στη διάρκεια του βρασμού θα χρειαστεί να προσθέσουμε νερό. Μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα ταψί με κάποιο βάρος από πάνω για να μη σηκώνονται τα βάζα. Θα πρέπει να προσέξουμε να μην χύνετε νερό έξω από την κατσαρόλα. Προτιμήστε μικρά βάζα για να μπορέσετε να κάνετε  όλη αυτή τη διαχείριση εκτός εάν έχετε μεγάλη κατσαρόλα.

Από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το νερό θα κρατήσετε τα βάζα στην κατσαρόλα για τρις ώρες.

Αφού συμπληρωθούν οι ώρες βρασμού θα βγάλετε τα βάζα με προσοχή, θα τα αναποδογυρίσετε πάνω σε βρεγμένη πετσέτα μέσα σε ένα ταψί και θα τα αφήσετε να κρυώσουν.

Την επομένη αφού κρυώσουν τα βάζα θα τα ελέγξετε αν έκλεισαν καλά. Τα καπάκια θα πρέπει να έχουν τραβηχτεί προς τα μέσα.

Αποθηκεύουμε τα βάζα μας σε σκιερό και δροσερό μέρος. Το κρέας εφόσον οι συνθήκες αποθήκευσης είναι καλές μπορεί να διατηρηθεί ως και έξι μήνες.

Όταν ανοίξετε το κρέας τηγανίστε το ή προσθέστε το μέσα σε κριθαράκι ή άλλο φαγητό. Μαζί με το κρέας μπορείτε να προσθέσετε και πατάτες. Έτσι θα έχετε ένα έτοιμο φαγητό για μια ώρα που είστε κουρασμένοι ή αν έρθει μια παρέα που δεν την περιμένετε.

Καλή επιτυχία.

 

Scroll to Top