Ο παραδοσιακός τρόπος για να συντηρήσουμε λαχανικά εκτός ψυγείου είναι το τουρσί. Το τουρσί είναι ένας παραδοσιακός τρόπος συντήρησης λαχανικών για το χειμώνα όταν δεν υπάρχουν φρέσκα λαχανικά. Οι παππούδες μας που δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα με το τουρσί είχαν φρέσκια σαλάτα μια που δεν μπορούσαν να αγοράσουν το χειμώνα λαχανικά.
Μπορούμε να κάνουμε λάχανο τουρσί, ντομάτες, πιπεριές, αγγούρι, μελιτζάνες κ.λ.π.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή.
Εδώ θα σας δείξουμε πώς να κάνουμε τουρσί μπρόκολο και καρότο.
Παίρνουμε ένα βάζο 750 ml το πλένουμε καλά, παίρνουμε και καινούρια καπάκια.
Παίρνουμε το μπρόκολο το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το πλένουμε καλά. Το ίδιο κάνουμε και με το καρότο. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε, σκόρδο και σέλινο.
Γεμίζουμε σε στρώσεις το βάζο μας με μπρόκολο και καρότο και στο τέλος προσθέτουμε το νερό, το ξύδι και το χοντρό αλάτι.
Ζεσταίνουμε το νερό προσθέτουμε ένα ποτήρι του κρασιού ξύδι και μια κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι. Γεμίζουμε το βάζο μας με το νερό, κλείνουμε το καπάκι μας και το αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα.
Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος το βάζο μας.
Έτσι έχουμε εύκολα και γρήγορα μια σαλάτα για μια ώρα ανάγκης ή όταν είμαστε κουρασμένοι και δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε ή όταν έρθουν ξαφνικά φίλοι μας κ.λ.π.
Καλή επιτυχία.