Σποροπαραγωγή αγγουριού.

Είναι απαραίτητο να αφήσουμε τους καρπούς (αγγούρια) να ωριμάσουν εντελώς επάνω στο φυτό πριν πάρουμε τους σπόρους.

Αυτό σημαίνει ότι τα αγγούρια δεν είναι πλέον εδώδιμα: έχουν μεγαλώσει πολύ και έχουν αρχίσει να μαλακώνουν το χρώμα τους γίνεται κίτρινο. Επιπλέον, όταν οι σπόροι είναι ώριμοι στο εσωτερικό του καρπού, ο μίσχος έχει τάση να ξεραίνεται. Για να πάρουμε τους σπόρους κόβουμε το αγγούρι κατά μήκος στη μέση και αδειάζουμε το εσωτερικό κοίλωμα με ένα κουτάλι.

Ρίχνουμε όλους τους σπόρους μέσα σε ένα σκεύος με νερό. Οι σπόροι που είναι ώριμοι κάθονται στον πάτο του σκεύους.

Οι σπόροι που δεν έχουν ωριμάσει θα μείνουν στην επιφάνεια του νερού. Αδειάζουμε το νερό προσεκτικά πετώντας τις φλούδες και τους κούφιους σπόρους. Αν το κάνουμε αυτό δυο με τρις φορές στο τέλος θα μείνουν στο πάτο μόνο οι ώριμοι σπόροι.

Στραγγίζουμε τα νερά από τους σπόρους και τους τοποθετούμε πάνω σε μια λαδόκολλα. Τους αφήνουμε σε σκιερό μέρος και καλά αεριζόμενο για μια εβδομάδα. Οι σπόροι όταν έχουν στεγνώσου σπάζουν. Αν το ποσοστό υγρασίας είναι μεγάλο λυγίζουν.

Καλή επιτυχία.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ιδρυτής του Πελίτι

Scroll to Top