Υλικά
250 γρ ρεβίθια θα τα βράσουμε σε 1, 5 λίτρα νερό.
Δυο μεγάλες μελιτζάνες. Προσέχουμε να τρώμε φρούτα και λαχανικά που ωριμάζουν στην εποχή τους. Αν μαγειρέψουμε αυτό το φαγητό το χειμώνα θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να έχουμε μελιτζάνες στον καταψύκτη ή να έχουμε αποξηραμένες. Οι μελιτζάνες αν είναι από τον καταψύκτη σημαίνει ότι τις έχουμε τηγανίσει το καλοκαίρι για να τις βάλουμε, οπότε δεν κάνουμε κάτι άλλο. Αν είναι φρέσκες θα πρέπει να τις τηγανίσουμε πρώτα. Αν είναι αποξηραμένες θα πρέπει να τις βάλουμε σε νερό πρώτα.
Ένα μεγάλο κρεμμύδι
Σάλτσα
Σκόρδο
Αλάτι
Λάδι
Πιπέρι μαύρο
Μυρωδικά
Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και μανιτάρια. Αν προσθέσετε μανιτάρια θα τα βάλετε μετά το κρεμμύδι.
Εκτέλεση.
Βάζουμε από βραδύς τα ρεβίθια να μουσκέψουν. Την επόμενη μέρα, τα βάζουμε να βράσουν μόνα τους. Αφού πάρουν μια βράση τα στραγγίζουμε. Το πρώτο νερό από τα ρεβίθια και τον αφρό που θα βγάλουν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να ζυμώσουμε ψωμί.
Μετά σε ένα βαθύ τηγάνι θα σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Θα προσθέσουμε τα ρεβίθια και τις μελιτζάνες σε κομμάτια. Προσθέτουμε και τη σάλτσα και λίγο νερό. Θα αφήσουμε το φαγητό μας να δέσει και μετά θα προσθέσουμε, αλάτι, πιπέρι και ότι άλλα μυρωδικά θέλουμε.
Το φαγητό αυτό γίνεται πολύ ωραίο και σε γάστρα στο φούρνο αντί για βαθύ τηγάνι. Θα το ψήσετε για μια ώρα περίπου στους 200 βαθμούς.
Καλή επιτυχία
Κείμενο – Φωτογραφία: Παναγιώτης Σαϊνατούδης
Σχόλια αναγνωστών.