Ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης
Υλικά για 2κιλο καρβέλια
του Θεοδόση Μπίλλη
500gr αλεύρι ολικής άλεσης
300gr αλεύρι κίτρινο σκληρού σίτου
300gr αλεύρι άσπρο μαλακού σίτου
150gr αλεύρι ολικής άλεσης κριθαρένιο
50gr εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
30gr μέλι
20gr αλάτι
650gr νερό χωρίς χλώριο
Χωριάτικο
Υλικά για 2κιλο καρβέλι
1000gr αλεύρι κίτρινο σκληρού σίτου
250gr αλεύρι άσπρο μαλακού σίτου
360gr προζύμι
50gr εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
30gr μέλι
20gr αλάτι
600gr νερό χωρίς χλώριο
Παρασκευή
Σε μια λεκάνη αναμειγνύουμε τα άλευρα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το μέλι και το αλάτι και το ζεσταίνουμε ώστε να διαλυθούν το αλάτι και το μέλι, προσοχή η θερμοκρασία του νερού να μη ξεπεράσει τους 40 c.
Στη λεκάνη με τα άλευρα προσθέτουμε το προζύμι, το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό με το μέλι και το αλάτι και ξεκινάμε το ζύμωμα για 5 λεπτά. Η ζύμη να μη κολάι στα τοιχώματα της λεκάνης και να κολάι ελαφρώς στα χέρια, αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και μετά το ξανά ζυμώνουμε για άλλα 8 λεπτά, πλάθουμε ένα καρβέλι και το τοποθετούμε σε στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30cm στρωμένο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε λαδωμένη μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει, θέλει από 4 έως 6 ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου
Το ψήνουμε για μια ώρα περίπου στους 200 με 180 βαθμούς κελσίου σε καλά προθερμασμένο φούρνο.