Ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης

Ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης

Υλικά για 2κιλο καρβέλια

 του Θεοδόση Μπίλλη

500gr αλεύρι ολικής άλεσης

300gr αλεύρι κίτρινο σκληρού σίτου

300gr αλεύρι άσπρο μαλακού σίτου

150gr αλεύρι ολικής άλεσης κριθαρένιο

360gr προζύμι

50gr εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

30gr μέλι

20gr αλάτι

650gr νερό χωρίς χλώριο

Χωριάτικο 

Υλικά για 2κιλο καρβέλι

1000gr αλεύρι κίτρινο σκληρού σίτου

250gr αλεύρι άσπρο μαλακού σίτου

360gr προζύμι

50gr εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

30gr μέλι

20gr αλάτι

600gr νερό χωρίς χλώριο

Παρασκευή

Σε μια λεκάνη αναμειγνύουμε τα άλευρα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το μέλι και το αλάτι και το ζεσταίνουμε ώστε να διαλυθούν το αλάτι και το μέλι, προσοχή η θερμοκρασία του νερού να μη ξεπεράσει τους 40 c.

Στη λεκάνη με τα άλευρα προσθέτουμε το προζύμι, το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό με το μέλι και το αλάτι και ξεκινάμε το ζύμωμα για 5 λεπτά. Η ζύμη να μη κολάι στα τοιχώματα της λεκάνης και να κολάι ελαφρώς στα χέρια, αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και μετά το ξανά ζυμώνουμε για άλλα 8 λεπτά, πλάθουμε ένα καρβέλι και το τοποθετούμε σε στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30cm στρωμένο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε λαδωμένη μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει, θέλει από 4 έως 6 ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου

Το ψήνουμε για μια ώρα περίπου στους 200 με 180 βαθμούς κελσίου σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

Scroll to Top