Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Δράσεις
    • Διεθνείς Δράσεις
      • Seed freedom
      • Ολυμπιάδα σπόρων
    • Τοπικές Δράσεις
      • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
      • Δράσεις Πελίτι
    • 19η Γιορτή Σπόρων
  • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
      • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Θεματοθήκη
    • Θεματοθήκη
      • Απόψεις – Προτάσεις
      • Φωτογραφίες
      • Donate
    • Βιβλιοθήκη
      • Κατά Τόπους Αγροκτήματα
      • Καλλιέργεια
      • Συνταγές
      • Νομοθεσία
  • Eshop
  • Νέα
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Τοπικές Εορτές
  • Εκδόσεις
  • 27 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Επικοινωνία
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Δράσεις
    • Διεθνείς Δράσεις
      • Seed freedom
      • Ολυμπιάδα σπόρων
    • Τοπικές Δράσεις
      • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
      • Δράσεις Πελίτι
    • 19η Γιορτή Σπόρων
  • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
      • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Θεματοθήκη
    • Θεματοθήκη
      • Απόψεις – Προτάσεις
      • Φωτογραφίες
      • Donate
    • Βιβλιοθήκη
      • Κατά Τόπους Αγροκτήματα
      • Καλλιέργεια
      • Συνταγές
      • Νομοθεσία
  • Eshop
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Συνταγές

Προζύμι με λυκίσκο

Συνταγές

Προζύμι με λυκίσκο

21 Φεβρουαρίου 2013 / 6146 / 0

Υλικά

2 κουταλιές σούπας ξερό προζύμι λυκίσκου

2 χούφτες ξερά άνθη λυκίσκου

1 ½ λίτρο νερό

Αλεύρι καλαμποκίσιο, αλεύρι άσπρο

Λίγο αλάτι.

Αποβραδίς μουσκεύουμε το ξερό προζύμι σε λίγο χλιαρό νερό και αργά το βράδυ το ανακατεύουμε με άσπρο αλεύρι να γίνει μια χαλαρή ζύμη. Τη σκεπάζουμε να φουσκώσει καλά. Νωρίς το πρωί βράζουμε τα άνθη του λυκίσκου στο 1 ½ λίτρο νερό περίπου για 15΄ Σουρώνουμε πολύ καλά για να μη μείνουν υπολείμματα.

Ρίχνουμε τρεις χούφτες καλαμποκάλευρου με λίγο αλάτι σε μια λεκάνη και σιγά, σιγά προσθέτουμε το βραστό τσάι του λυκίσκου. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να βραχεί όλο το αλεύρι (Τριφτή ζύμη).

(Προσθέτουμε αναλόγως λίγο τσάι ή λίγο αλεύρι).

Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να μπορεί να ζυμωθεί. Ρίχνουμε και το προζύμι που είχαμε πιάσει και το ζυμώνουμε όλο μαζί. Προσθέτουμε 2 χούφτες περίπου άσπρο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά-καλά. Γίνεται μια μαλακή ζύμη που κολλάει. Της ρίχνουμε από πάνω λίγο άσπρο αλεύρι και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι το μεσημέρι. Κατόπιν την ξαναζυμώνουμε με λίγο άσπρο αλεύρι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και το βράδυ.

Τη ζύμη που προέκυψε την κόβουμε κομματάκια (σε μέγεθος καραμέλας) και την απλώνουμε σε τραπέζι για να στεγνώσει καλά. Έπειτα την αποθηκεύουμε σε κρύο μέρος μέσα σε πάνινη σακούλα

Για να φτιάξουμε προζύμι για ψωμί χρειαζόμαστε 2 κουταλιές σούπας απ’ αυτή τη μαγιά κάθε φορά.

Share Post
Κιντέατα
Διεθνείς Συναντίσεις

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) www.peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Ρεβυθοκεφτέδες με ωμά ρεβίθια και μανιτάρια.

5 Μαρτίου 2022 / 1430
Υλικά: 500 γρ ρεβίθια. 2-3 πατάτες. Φρυγανιά τριμμένη 2-3 μανιτάρια. Ένα μεγάλο κρεμμύδι. Αλάτι. Πιπέρι Λάδι. Κόλιαντρο. Μαϊντανό Σκόρδο.   Εκτέλεση: Μουσκεύουμε από βραδύς, για... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Χούμους με μαύρα ρεβίθια.

15 Φεβρουαρίου 2022 / 832
Πριν λίγες μέρες έγραψα για τα μαύρα ρεβίθια που βρήκα σε ένα κατάστημα τροφίμων στη Δράμα. Σήμερα σας δίνω και μια πολύ ωραία συνταγή για... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Γλυκό καυτερή σάλτσα πιπεριάς

23 Ιανουαρίου 2022 / 1418
Τις προάλλες συναντηθήκαμε με τις γυναίκες από την Κοινσεπ Πλέτενο όπου μας έφεραν ως δώρα κάποια από τα πράγματα που κάνουν. Μέσα στα βαζάκια ήταν... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Συνταγή για παστουρμά

13 Ιανουαρίου 2022 / 2171
Η συνταγή για παστουρμά είναι του Βασίλη Μπονόβα. 1 κομμάτι νουά κομμένο στην μέση περίπου 2.3 κιλά για 2 μέρες αλάτισμα με 300 γρ αλάτι... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Μανιτάρια τουρσί

3 Ιανουαρίου 2022 / 1254
Εχθές μας δώσανε πάρα πολλά μανιτάρια, δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε και σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε μανιτάρια τουρσί. Η συνταγή είναι από την... Συνέχεια Ανάγνωσης

Αφήστε Σχόλιο / Απάντηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Κατηγορίες

  • 27 χρόνια Πελίτι
  • English
  • Seed freedom
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Δράσεις Πελίτι
  • Εκδόσεις
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Καλλιέργεια σε γλάστρες
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Ολυμπιάδα σπόρων
  • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Στοιχεία επικοινωνίας
  • Συνταγές
  • Συνταγές για ψωμί
  • Συνταγές με κρέας
  • Συνταγές με μανιτάρια
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τοπικές Εορτές
  • Τοπικές Ομάδες του ΠΕΛΙΤΙ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Русский

Πρόσφατα άρθρα

Ημέρα Περιβάλλοντος 2022, στο Πελίτι.

25 Μαΐου 2022 0

Παγκόσμια μέρα βιοποικιλότητας 22 Μαΐου.

22 Μαΐου 2022 0

Πορτρέτα υπό εξαφάνιση

16 Μαΐου 2022 0

Υπογράφουμε τα νέα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα να ...

13 Απριλίου 2022 0

Mε λαχτάρα σκορπώ τον πολύφυλλο ανθό της ...

12 Απριλίου 2022 0

Ημερολόγιο

Μάιος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Απρ    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro