Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Καλλιέργεια
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Τοπικές Εορτές
  • Εκδόσεις
  • 27 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Επικοινωνία
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Συνταγές

Προζύμι με λυκίσκο

Συνταγές

Προζύμι με λυκίσκο

21 Φεβρουαρίου 2013 / 7581 / 0

Υλικά

2 κουταλιές σούπας ξερό προζύμι λυκίσκου

2 χούφτες ξερά άνθη λυκίσκου

1 ½ λίτρο νερό

Αλεύρι καλαμποκίσιο, αλεύρι άσπρο

Λίγο αλάτι.

Αποβραδίς μουσκεύουμε το ξερό προζύμι σε λίγο χλιαρό νερό και αργά το βράδυ το ανακατεύουμε με άσπρο αλεύρι να γίνει μια χαλαρή ζύμη. Τη σκεπάζουμε να φουσκώσει καλά. Νωρίς το πρωί βράζουμε τα άνθη του λυκίσκου στο 1 ½ λίτρο νερό περίπου για 15΄ Σουρώνουμε πολύ καλά για να μη μείνουν υπολείμματα.

Ρίχνουμε τρεις χούφτες καλαμποκάλευρου με λίγο αλάτι σε μια λεκάνη και σιγά, σιγά προσθέτουμε το βραστό τσάι του λυκίσκου. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να βραχεί όλο το αλεύρι (Τριφτή ζύμη).

(Προσθέτουμε αναλόγως λίγο τσάι ή λίγο αλεύρι).

Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να μπορεί να ζυμωθεί. Ρίχνουμε και το προζύμι που είχαμε πιάσει και το ζυμώνουμε όλο μαζί. Προσθέτουμε 2 χούφτες περίπου άσπρο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά-καλά. Γίνεται μια μαλακή ζύμη που κολλάει. Της ρίχνουμε από πάνω λίγο άσπρο αλεύρι και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι το μεσημέρι. Κατόπιν την ξαναζυμώνουμε με λίγο άσπρο αλεύρι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και το βράδυ.

Τη ζύμη που προέκυψε την κόβουμε κομματάκια (σε μέγεθος καραμέλας) και την απλώνουμε σε τραπέζι για να στεγνώσει καλά. Έπειτα την αποθηκεύουμε σε κρύο μέρος μέσα σε πάνινη σακούλα

Για να φτιάξουμε προζύμι για ψωμί χρειαζόμαστε 2 κουταλιές σούπας απ’ αυτή τη μαγιά κάθε φορά.

Share Post
Κιντέατα
Διεθνείς Συναντίσεις

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) www.peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Ρεβίθια με μελιτζάνες

30 Νοεμβρίου 2022 / 647
Υλικά 250 γρ ρεβίθια θα τα βράσουμε σε 1, 5 λίτρα νερό. Δυο μεγάλες μελιτζάνες. Προσέχουμε να τρώμε φρούτα και λαχανικά που ωριμάζουν στην εποχή... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

1-2-3-4 συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά.

29 Νοεμβρίου 2022 / 666
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι από τις πιο εύκολες και απλές συνταγές. Υλικά. Για να μετρήσουμε τα υλικά μας παίρνουμε μια κούπα ως μέτρο. 1 κούπα,... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Συνταγή για ψωμί από αλεύρι από μονόκκοκο σιτάρι ποικιλία Καπλουτζάς.

24 Νοεμβρίου 2022 / 631
Η συνταγή είναι από την Δίκαια Γη. 1 κιλό αλεύρι από μονόκκοκο σιτάρι ποικιλία Καπλουτζάς 650-700 ml νερό 1 φακελάκι μαγιά 2 κ.σ ελαιόλαδο 1... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Κρίταμο

28 Οκτωβρίου 2022 / 237
Πηγή: www.agriamanitaria.gr Κρίταμο που το βρίσκω1. Μπορεί να βρεθεί κατά μήκος της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας, του Ατλαντικού σε παράκτιες περιοχές, στις δυτικές ακτές της... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη.

21 Οκτωβρίου 2022 / 1143
Υλικά: 450 γρ. ταχίνι. 200 γρ μέλι. Κουβερτούρα. 150 γρ ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, φουντούκι, κάσιους ή ότι άλλο θέλετε). 200 γρ βρώμη 80 γρ σταφίδες... Συνέχεια Ανάγνωσης

Αφήστε Σχόλιο / Απάντηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Κατηγορίες

  • 27 χρόνια Πελίτι
  • English
  • Seed freedom
  • Αποξήρανση
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Δράσεις Πελίτι
  • Εκδόσεις
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Καλλιέργεια σε γλάστρες
  • Μη κατηγοριοποιημένο
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νερό
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • οίκο – κοινότητα
  • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Συνταγές
  • Συνταγές για γλυκά
  • Συνταγές για ελιές
  • Συνταγές για ψωμί
  • Συνταγές με κρέας
  • Συνταγές με μανιτάρια
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τοπικές Εορτές
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Φωτιά
  • Русский

Πρόσφατα άρθρα

Κατασκήνωση για την Παγκόσμια Ειρήνη

26 Ιανουαρίου 2023 0

Κάνουμε το δικό μας σπορείο.

21 Ιανουαρίου 2023 0

Τυπώνοντας τα δικά μας νομίσματα

20 Ιανουαρίου 2023 0

Επενδύοντας σε δέντρα

19 Ιανουαρίου 2023 0

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια – Εκδήλωση στη ...

18 Ιανουαρίου 2023 0

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« Δεκ    

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro