Προστασία των φυτών μας από τον παγετό.

Πηγαίνοντας σήμερα 18 Δεκεμβρίου 2023 στο Πελίτι είδα από ψηλά το Παρανέστι μέσα στον πάγο και την ομίχλη. Ήταν ένα μαγευτικό τοπίο. Όταν κατέβηκα ποιο χαμηλά τα δέντρα ήταν άσπρα από τον πάγο, ήταν ένα φανταστικό τοπίο, παραμυθένιο. Είχα χρόνια να δω έτσι παγωμένα τα δέντρα.

Σκέφτηκα τι γίνεται με τα φυτά στον κήπο και βρήκα δύο παλιότερα άρθρα Προστασία των φυτών μας από τον παγετό  και το Προστασία των δέντρων από τον παγετό πρόσθεσα και τις καινούριες εμπειρίες μου και έγραψα μερικές προτάσεις για το πως να προστατέψετε τα φυτά σας από τον παγετό.

Προστασία των λαχανικών μας από τον παγετό .

Αν είμαστε σε περιοχές που κάνει χαμηλές θερμοκρασίες, επιλέγουμε ποικιλίες που να αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Μια από τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να προστατέψουμε τα φυτά μας από τον παγετό είναι να κατασκευάσουμε λίμνες στο κτήμα μας, έτσι ώστε το νερό να λειτουργεί ως θερμοσυσσωρευτής και ρυθμιστής της θερμοκρασίας στο κτήμα.

Στον κήπο μπορούμε να κάνουμε μία πολύ καλή εδαφοκάλυψης με άχυρα και να προστατέψουμε με αυτό τον τρόπο τα λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια κ.α.

Μπορούμε να μεταφυτέψουμε τα πράσα, τα ρεπάνια, τα λάχανα, σε ποιο ασφαλές μέρος του κήπου ως την άνοιξη. Έχω δει τους Πομάκους να μεταφυτεύουν όλα τα πράσα μαζί το ρεπάνι κουτσίν σε προστατευμένες περιοχές του κήπου τους για να τα προστατέψουν από τον παγετό.

Στα φυτά μας μπορούμε να προσθέσουμε κοπριά έτσι ώστε να μην παγώσουν και να συνεχίσουν να παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά από την κοπριά που χρειάζονται.

Περιορίζουμε τα αζωτούχα λιπάσματα γιατί βοηθάνε στην ανάπτυξη νεαρών βλαστών που είναι ευπαθή στον παγετό.

Πριν τις παγωνιές μεταφυτεύουμε πιπεριές, ντομάτες και μελιτζάνες σε γλάστρες και τις μεταφέρουμε σε προστατευμένο μέρος έτσι ώστε να ζήσουν το χειμώνα και από την άνοιξη να έχουμε μεγάλα φυτά.

Προστασία από τον παγετό των λαχανικών μας στο Θερμοκήπιο.

Στο θερμοκήπιο μας τοποθετούμε ανοιχτά βαρέλια με νερό μπροστά στα παρτέρια για να λειτουργήσουν ως θερμοσυσσωρευτές. Τις μέρες που βλέπουμε ότι θα πέσει η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν ανάβουμε μεγάλα κεριά έτσι ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία κάτω από τους μηδέν βαθμούς.

Επίσης χρησιμοποιούμε αντιπαγετική κουρτίνα πάνω από τα λαχανικά.

Προστασία από τον παγετό των φυτών σε γλάστρες.

Τις γλάστρες μας τις μεταφέρουμε στη νότια πλευρά του μπαλκονιού και σε προστατευμένο μέρος. Μπορούμε επίσης να τις βάλουμε μέσα σε μεγαλύτερες και το κενό να το γεμίσουμε με χαρτιά για να λειτουργεί ως θερμομονωτικό.

Συνεχίζουμε να ποτίζουμε τα φυτά που είναι στις γλάστρες μας, έχει παρατηρηθεί ότι το χειμώνα πολλά φυτά καταστρέφονται από την έλλειψη του νερού.

Τις μέρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή χιόνι αποφεύγουμε να κάνουμε φυτεύσεις ή μεταφυτεύσεις γιατί τα φυτά μας είναι πολύ ευαίσθητα.

Η παγωνιά δεν έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις αλλά βοηθάει και στο να μειωθούν πολλά παράσιτα του εδάφους. Με το πάγωμα του νερού σπάνε οι σβόλοι στα αργιλώδη εδάφη και τα βοηθάει με αυτό τον τρόπο να γίνουν πιο γόνιμα.

Προστασία των δέντρων από τον παγετό.

Όταν τα φυτά μας είναι καλυμμένα με το χιόνι να μην στεναχωριόμαστε γιατί τα προστατεύει από το να πέσει η θερμοκρασία κάτω από τους 0οC. Αν το χιόνι είναι πολύ και κινδυνεύουν να σπάσουν τα κλαδιά από τα δέντρα μας και τα τινάζουμε.

Όταν έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αποφεύγουμε το κλάδεμα των δέντρων.

Το πρώτο και πολύ βασικό αν είμαστε σε περιοχές που μπορεί κάποια στιγμή να κάνει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να επιλέγουμε, να βάζουμε ποικιλίες που να αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Αν πρόκειται να συμβεί παγετός μπορούμε να σκεπάσουμε τα δέντρα μας με ιδικά υφάσματα που υπάρχουν.

Στα δέντρα μας μπορούμε να βάλουμε στην ανατολική πλευρά πέτρες έτσι ώστε να τα προστατέψουμε από τον παγετό. Οι πέτρες συγκεντρώνουν την ηλιακή θερμοκρασία και την αποδίδουν σιγά, σιγά τις ώρες που δεν έχει ηλιοφάνεια.

Να καλύψουμε τους κορμούς των δέντρων με λινάτσες.

Να κάψουμε άχυρα για να δημιουργήσουμε ένα προστατευτικό σύννεφο πάνω από τα δέντρα μας.

Να καλύψουμε τους κορμούς των δέντρων μας με άχυρα ή χώμα.

Επίσης αν μια περιοχή δεν κάνει για κάποια δέντρα απλά δεν τα βάζουμε.

Όταν το βαρύ χιόνι σπάει τα άρρωστα και γέρικα κλαδιά των μεγάλων δέντρων αυτό βοηθάει στην υγεία του δέντρου.

Scroll to Top