Πώς θα αποστειρώσω τα βάζα;

Πώς θα αποστειρώσω τα βάζα;

Υπάρχουν δυο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα και τα καπάκια που χρησιμοποιούμε για να αποθηκεύσουμε τις μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού, το κρέας κ.α. Ο ένας τρόπος είναι με το βρασμό. Πλένουμε τα βάζα και τα καπάκια με ζεστό νερό και σαπουνάδα και στη συνέχεια τα βάζουμε μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και από την ώρα που αρχίζει να βράζει το νερό τα αφήνουμε δεκαπέντε λεπτά. Τα βγάζουμε με πολύ προσοχή πάνω σε ένα ταψί.

Ο δεύτερος τρόπος είναι αφού πλύνουμε τα βάζα και τα καπάκια, να τοποθετήσουμε τα βάζα και τα καπάκια σε ταψί και να τα βάλουμε στο φούρνο για δεκαπέντε λεπτά στους 100oC. Βγάζουμε τα βάζα και τα καπάκια με πολύ προσοχή και γεμίζουμε με καυτή μαρμελάδα ή καυτή σάλτσα και ότι άλλο κάνουμε.

Μετά μπορούμε να διατηρήσουμε τη μαρμελάδα ή τη σάλτσα σε σκιερό και δροσερό μέρος για μήνες. Από την ώρα που θα ανοίξουμε ένα βάζο σάλτσας π.χ θα πρέπει να το συντηρήσουμε στο ψυγείο.

Και οι δύο τρόποι αποστείρωσης είναι το ίδιο αποτελεσματικοί.

Αν βρεθούμε στη φύση και χρειαστεί σε μια κατάσταση ανάγκης να αποστειρώσουμε κάποιο εργαλείο, ο βρασμός είναι η ποιο εύκολη μέθοδος. Μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό μπορούμε να βάλουμε το εργαλείο που θέλουμε να αποστειρώσουμε και από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το νερό κρατάμε ένα τέταρτο.

Αν έχουμε ηλεκτρική κουζίνα το να φτάσουμε στις θερμοκρασίες που θέλουμε είναι σχετικά εύκολο. Αν έχουμε όμως ξυλόσομπα ή ανοιχτή φωτιά στην ύπαιθρο θα πρέπει να προσέξουμε να χρησιμοποιήσουμε μικρά ξύλα για να δώσουν φλόγα και να ανεβεί ποιο εύκολα η θερμοκρασία του νερού στους 100oC. Τα λεπτά ξύλα χρησιμοποιούμε για μαγείρεμα και για να ζεσταθούμε και τα χοντρά ξύλα τα βάζουμε συνήθως το βράδυ για να κρατήσει η φωτιά και να κάνουν κάρβουνα για να έχουμε για το πρωί.

Scroll to Top