Οι φακές είναι ένα από τα βασικά όσπρια που έχουμε στο σπίτι μας. Καλλιεργείται από την αρχαιότητα στην Ελλάδα και αποτελεί ένα βασικό πιάτο στην Ελληνική κουζίνα. Οι φακές έχουν μεγάλη θρεπτική αξία σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες Β. Όταν μαγειρεύουμε φακές και περισσέψει φαγητό, μπορούμε την επομένη να προσθέσουμε ρύζι και να κάνουμε φακόρυζο. Ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα είναι οι φακές με μανιτάρια.
Για να συντηρήσουμε τις φακές τις φυλάσσουμε σε χώρο ξηρό, δροσερό και σκοτεινό.
Πρέπει να αερίζονται γι’ αυτό αποφεύγουμε αεροστεγή δοχεία και πλαστικές σακούλες. Αν τις κλείσουμε ερμητικά και έχουν παραπανίσια υγρασία, θα μουχλιάσουν και θα είναι ακατάλληλες για κατανάλωση.
Μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε σε υλικά όπως χρησιμοποιούσαν οι γονείς μας τσουβάλι, σε μια βαμβακερή ή λινή μαξιλαροθήκη, μια πάνινη τσάντα ή γυάλινο βάζο.
Έχω δει σε τσουβάλι με φακές να υπάρχει πέτρα από ασβέστη και φύλλα δάφνης.
Καλή επιτυχία
Παραθέτουμε ένα σχόλιο από το κανάλι του Πελίτι στο YouTube όπου ανέβηκε το παραπάνω βίντεο.
Sifo4 Tzeik
Ακουστά τα έχω όλα αυτά δεν ξέρω κατά πόσο βοηθάν η γιαγιά μου όλα τα όσπρια μαζί και ρύζι τα έβαζε σε κοσκινισμένη σταχτή π.χ σε ένα πλαστικό δοχείο 2 δάχτυλα στάχτη κάτω έριχνε μέσα τα όσπρια 3 δάχτυλα πριν κλείσει το καπάκι το γέμιζε με στάχτη έκλεινε το καπάκι και το ανακινούσε σαν σεϊκέρ να πάει παντού η στάχτη το άνοιγε κ γέμιζε ως το καπάκι πάλι στάχτη και το άφηνε σε σκοτεινό μέρος χωρίς υγρασία για χρόνια είναι αυτή η συνταγή σίγουρη.