Μια πρόταση για το φαγητό της Κυριακής, φακές.
Οι φακές καλλιεργούνται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Ένα φαγητό που έθρεψε γενιές και γενιές.
Παραθέτουμε μια πολύ απλή συνταγή για φακές έχοντας προσθέσει και μανιτάρια μια που τα τελευταία χρόνια είναι μια τροφή που αναδεικνύεται συνέχεια.
Η φακή που θα χρησιμοποιήσουμε φροντίζουμε να είναι μικρόκαρπη με αυτό τον τρόπο φροντίζουμε να υποστηρίζουμε τις τοπικές ποικιλίες και τους τοπικούς παραγωγούς.
Μερίδες 6
Υλικά
500 γρ φακές
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο φέτες ή ψιλοκομμένο όπως θέλετε.
1-2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες.
4 φύλλα δάφνης
1-2 φλιτζάνια ντοματοχυμό
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι (όχι πολύ γεμάτο)
Αλάτι – πιπέρι
500 – 700 γρ μανιτάρια.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα τις σκεπάζουμε με περίπου 1 λίτρα νερό.
Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, τη σάλτσα, το αλάτι, το πιπέρι και στο τέλος το λάδι.
Σε μια άλλη κατσαρόλα προσθέτετε λίγο νερό ή λίγο λάδι και κόβετε τα μανιτάρια, αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Σκεπάζεται και αφήνετε τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια θα βγάλουν νερό, θα χρειαστεί να τα ανακατέψετε για να μην κολλήσουν. Όταν θα είναι έτοιμα τα προσθέτετε μέσα στις φακές.
Τα μανιτάρια τα προσθέτετε στη φακή πριν τελειώσει ο βρασμός της, έτσι ώστε να δέσουν μαζί τα δυο υλικά, φακή και μανιτάρια.
Η μαγειρική είναι φαντασία, προσθέστε ή αφαιρέστε υλικά με βάση τις δικές σας διατροφικές συνήθεις.
Καλή επιτυχία.