Πολλοί γονείς έχουν θέμα με τα παιδιά τους στο να καταναλώσουν λαχανάκι. Ένας καλός τρόπος για να μπορέσουν να παιδιά να φάνε λαχανικά είναι να κάνουμε πατατοκεφτέδες και να βάλουμε μέσα και διάφορα λαχανικά. Η συνταγή που σας παρουσιάζω είναι της μητέρας μου, άλεθε ρεβίθια και πατάτες και έκανε αυτή την πίτα. Προσωπικά πρόσθεσα και άλλα υλικά μέρα.
Υλικά
500 γρ ρεβίθια.
5-6 μεγάλες πατάτες.
Ένα μεγάλο κρεμμύδι.
Μαϊντανό
4- 5 Μανιτάρια
Αλάτι
Λάδι
4 λεμόνια.
Πιπέρι, κουρκουμά, κόλιαντρο, μαϊντανό, κ.α.
Φρυγανιά αν το μείγμα σας βγει υδαρές. Πρόσθετε φρυγανιά για να το δέσετε.
Μπείκ Παουντερ αν θέλετε να κάνετε πιο αφράτη την πίτα σας. Δεν είναι απαραίτητη.
Μπορείτε να βάλετε και όποιο άλλο λαχανικό έχετε. Στη συνταγή που έκανα τα βραστά λαχανικά (καρότο, μπρόκολο, σέλινο κ.λ.π.) που είχαμε από την προηγούμενη μέρα τα πρόσθεσα στο μείγμα μου.
Εκτέλεση.
Μουσκεύουμε τα ρεβίθια από την προηγούμενη μέρα. Όταν θα τα ξεπλένουμε μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα σουρωτήρι να ρίξουμε λίγη σόδα φαγητού και να τα αφήσουμε για δέκα λεπτά. Μετά θα τα ξεπλένουμε και θα τα τρίψουμε με τα χέρια μας για να βγει η φλούδα τους. Σε αρκετούς η φλούδα από τα ρεβίθια προκαλεί δυσπεψία. Αφού πλένουμε τα ρεβίθια τα αλέθουμε στο μούλτι, προσθέτουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια, λάδι και το χυμό από δυο λεμονιού για να βοηθήσουμε την άλεση, αλάτι και πιπέρι.
Μετά αλέθουμε τα μανιτάρια αφού τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε επίσης το χυμό από δυο λεμόνια, αλάτι, λάδι και πιπέρι.
Πριν ξεκινήσουμε το άλεσμα των ρεβιθιών και των μανιταριών έχουμε καθαρίσει τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν. Αν έχετε δίχτυ ατμού γίνονται πιο γρήγορα και πιο νόστιμες. Μαζί με τις πατάτες μπορούμε να προσθέσουμε και ότι άλλο λαχανικό θέλουμε: σέλινο, κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότο κ.α. Αφού μαλακώσουν οι πατάτες μας τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε λάδι, αλάτι, λεμόνι, πιπέρι, μαϊντανό, κουρκουμά και όποιοι άλλο μυρωδικό επιθυμούμε. Πατάμε τις πατάτες τις κάνουμε πουρέ, προσθέτουμε τα αλεσμένα μανιτάρια και τα αλεσμένα ρεβίθια και τα ανακατεύουμε για να δέσει το μείγμα μας. Όταν δέσει το μείγμα μας τα βάζουμε σε ταψί με μια λαδόκολλα για να μη κολλήσει. Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε λαδόκολλα θα αλείψουμε το ταψί μας με βούτυρο ή βιτάμ και θα το πασπαλίσουμε με καλαμποκάλευρο και πάνω εδώ θα απλώσουμε το μείγμα μας.
Θα ψήσουμε την πίτα μας σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 45 με 50 λεπτά στους 200°C για δέκα λεπτά αρχικά και μετά στους 180°C. Μπορείτε να σερβίρετε την πίτα σκέτη ή με ένα μπολ με ρύζι.
Καλή επιτυχία.