Τι θα φάμε σήμερα;
Είναι μια πολύ συχνή ερώτηση, αν έχουμε και μικρά παιδιά υπάρχει και λίγο αγωνία μια που τα παιδιά αποφεύγουν να φάνε τα λαχανικά και εμείς στεναχωριόμαστε.
Οι πατατοκεφτέδες με λαχανικά είναι μια καλή λύση για να φάνε τα παιδιά τα λαχανικά και αν βάλουμε και μανιτάρια γίνονται ακόμη πιο νόστιμοι.
Η μαγειρική είναι μια τέχνη και όπως όλες οι τέχνες ο κάθε καλλιτέχνης πρώτα εκφράζει τον εαυτό του και τις ανάγκες του. Έτσι και εσείς διαβάστε τη συνταγή και προσαρμόστε την στις δικές σας ανάγκες. Καθώς ετοιμάζεται το φαγητό αν σας έρθει και κάποια ιδέα ακολουθείσθε την.
Μια που είμαστε όλοι στο σπίτι και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε λόγω lockdawn προτείνετε στον/στην σύντροφό σας να μαγειρέψετε μαζί ή στα παιδιά σας για να γίνει μια αφορμή η μαγειρική για κουβέντα και διασκέδαση.
Βέβαια αν υπάρχει δυσανασχέτηση αφήστε τις παρέες και μαγειρέψτε μόνη/ος γιατί οι αρνητικές σκέψεις και η γκρίνια θα περάσουν στο φαγητό και δεν θα γίνει πολύ νόστιμο και θα χαθεί και η διάθεση για μια επόμενη φορά για κοινό φαγητό.
Υλικά:
1 κιλό πατάτες
3 μεγάλα καρότα
Ένα ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Κουρκουμά
Ρίγανη
Λάδι
Τριμμένη φρυγανιά, αν χρειαστεί.
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια, το ίδιο κάνουμε και για τα καρότα. Τα βάζουμε στον ατμό για να βράσουν. Οι πατάτες είναι έτοιμες όταν τις τσιμπάμε με ένα πιρούνι και είναι μαλακές. Αφού γίνουν σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε για λίγο ακόμη στην κατσαρόλα.
Μετά ρίχνουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ. Ρίχνουμε το λάδι το αλάτι, τι ρίγανη, τον κουρκουμά και το πιπέρι και αρχίζουμε να πατάμε τις πατάτες και τα καρότα για να τα κάνουμε πουρέ.
Όταν γίνει το μείγμα μας προσθέτουμε τον μαϊντανό. Αν ο πουρές είναι χαλαρός μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένη φρυγανιά.
Πλάθουμε τον πουρέ μας σε κεφτεδάκια και τα βάζουμε στο ταψί της κουζίνας αφού πρώτα έχουμε βάλει αντιπολιτικό χαρτί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας και ψήνουμε για μια ώρα περίπου στους 180οC
Στη μισή ώρα θα χρειαστεί να γυρίσουμε τα κεφτεδάκια μας.
Ανάλογα με την εποχή μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά όπως π.χ λίγο τριμμένη ντομάτα ή τριμμένο κολοκυθάκι κ.α. Αυτό που θα προσέχουμε είναι να κάνουμε σφιχτή τη ζύμη μας για να μην απλώσουν στο ψήσιμο. Αυτό το πετυχαίνουμε προσθέτοντας τριμμένη φρυγανιά.
Αν θέλουμε να βάλουμε μανιτάρια.
Παίρνουμε μισό κιλό μανιτάρια από δυο διαφορετικές ποικιλίες. Διαλέγουμε μανιτάρια που δεν χάνουν πολύ το σχήμα τους όταν μαγειρεύονται.
Υλικά
½ Μανιτάρια
Ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι
Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα όπου πιο μπροστά έχουμε βάλει το λάδι. Σοτάρουμε για λίγο το κρεμμύδι στο λάδι. Μετά ρίχνουμε τα μανιτάρια σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να γίνουν.
Τα μανιτάρια θα βγάλουν αρκετό νερό και θα πρέπει να τα ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν νιώσουμε ότι έχουν γίνει τα μανιτάρια μας, ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Λόγο ότι τα μανιτάρια θα ψηθούν και στο φούρνο μπορούν να κρατάνε και λίγο.
Όταν έχουμε ετοιμάσει τον πουρέ της πατάτας προσθέτουμε τα μανιτάρια στο μίγμα μας, ζυμώνουμε όλο το μίγμα μας μαζί και πλάθουμε τα πατατοκεφτεδάκια μας μαζί με τα μανιτάρια. Ακολουθούμε τα βήματα κανονικά όπως πιο πάνω.
Καλή επιτυχία