Παστανάγλα

Αγαπητοί φίλοι, σας γράφω από την Κρήτη (19/6/2017) στην χθεσινή γιορτή σπόρων που είχαμε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης ήρθε ένας φίλος και συνεργάτης ο Μπάμπης Συμεωνίδης.

παστανάγλα, φωτογραφία του Μπάμπη Συμεωνίδη του 2001. Στο κτήμα του Νίκου Θεοδωράκη.

Με το Μπάμπη είχαμε συνεργαστεί στα πρώτα ταξίδια που έκανα στην Κρήτη. Ο Μπάμπης έφερε μαζί του από το αρχείο του φωτογραφίες από την επίσκεψη μου στην Κρήτη το 2001. Οι φωτογραφίες είναι από δυο διαφορετικά ταξίδια. Στο δεύτερο είναι από την προσπάθεια που κάναμε να σώσουμε την παστανάγλα. Ένα παραδοσιακό καρότο του Ηρακλείου.

Τότε το 2001, είχε βρεθεί ένας παππούς από την Κρήτη που έμενε στην κόρη του στην Ξάνθη και είχε φιλάξη λίγους σπόρους Παστανάγλας. Πίραμε αυτούς τους σπόρους, τους δώσαμε στον Μπαρμπά Ζαχάρη στο Ηράκλειο Κρήτης όπου τους καλλιέργησε.

Από αυτούς τους σπόρους που έβγαλε ο Μπαρμπά Ζαχάρης δώσαμε στον Νίκο Θεοδωράκη στα Χανιά, οι φωτογραφίες είναι από την επίσκεψη μας στο κτήμα του Νίκου Θεοδωράκη. Σπόρους δώσαμε και σε άλλους καλλιεργητές και εκτός Κρήτης αλλά τελικά μετά από αρκετά χρόνια προσπάθειας δεν καταφέραμε να τη σώσουμε. Ο σπόρος μπερδεύτηκε με το άγριο καρότο. Αν κάποιος έχει ακόμη παστανάγλες θα σας παρακαλούσαμε να μας στείλει λίγους σπόρους.

Τότε το 2001, έκανα και την πρώτη συλλογή σπόρων άγριων συγγενών του σταριού στα Φαλάσαρνα.

Στο Βίντεο που ακολουθεί που έγινε στις 17/6/2017 στο τέλος ο κ. Νίκος Ηγουμενάκης από τους Αποστόλους Ηρακλείου Κρήτης αναφέρετε στις παστανάγλες.

Φωτογραφίες από το αρχείο του Μπάμπη Συμεωνίδη από τις αποστολές στην Κρήτη του 2001. Ευχαριστώ Μπάμπη για τις φωτογραφίες.

Παστανάγλα

 

Το λουλούδι της Παστανάγλας

Scroll to Top