Όταν ήμουν μαθητής -35 χρόνια πριν – αλλά και αργότερα όταν ήμουν σπουδαστής μια από τις τάσεις που επικρατούσε στη γεωργία, ήταν οι αγρότες να σπέρνουν νωρίς με σκοπό να βγάλουν πρώιμα προϊόντα, άρα υψηλότερες τιμές μια που η παραγωγή θα ήταν μικρή.

Αντίθετα οι παλιοί έλεγαν να ακολουθούμε το Πάσχα για την σπορά μας γιατί ο καιρός βελτιώνεται μετά το Πάσχα, άσχετα από το πότε πέφτει. Το Πάσχα, για όσους δεν το ξέρουν καθορίζεται από την Πανσέληνο.

Αυτές τις μέρες οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές για την εποχή και ο παγετός στις 9 Απριλίου κατέστρεψε το 80% ως το 100% σε παραγωγές στην Καβάλα και Δράμα σε αμπέλια, ελιές, αμύγδαλα, μήλα κ.α.

Στην περιοχή της Βέροιας και της Νάουσας το ίδιο ποσοστό καταστροφής στις δενδρώδεις καλλιέργειες ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα κ.α,

Στην περιοχή του Τιρνάβου, των Φαρσάλων, καταστράφηκαν αμπέλια, φασόλια, αρακάδες, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.α.

Όσοι καλλιεργητές, κλάδεψαν νωρίς και δημιουργήθηκαν νεαροί βλαστοί αυτοί καταστράφηκαν ολοσχερώς. Όσοι κλάδεψαν αργά και τα δέντρα ή τα αμπέλια δεν πέταξαν νεαρούς βλαστούς σώθηκαν.

Το ζήσαμε και εμείς στο Πελίτι αυτό φέτος, φυτέψαμε αρακά, κουκιά και μπιζέλι, ο καλός καιρός έδωσε πολύ μεγάλη ανάπτυξη στα φυτά και όταν ήρθαν οι παγωνιές του Ιανουαρίου καταστράφηκαν ολοσχερώς τα φυτά μας. Αρκετοί μας είπαν ότι θα ξαναπετάξουν αλλά αυτό δεν συνέβηκε.

Οι αγρότες ζητάνε να εκτιμηθούν οι ζημιές τους άμεσα και να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς τους και να πάρουν ένα μέρος της αποζημίωσης άμεσα προκειμένου να μπορέσουν να ξανασπείρουν.

Στη Δράμα η παγωνιά δεν άφησε ανεπηρέαστες ούτε τις πικροδάφνες, λόγω του ήπιου χειμώνα είχαν πολλούς χυμούς όταν ήρθαν οι παγωνιές της άνοιξης κατέστρεψαν τα φυτά.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τα φυτά μας και κατά σηνέπεια την παραγωγή μας και το εισόδημα μας.

Υπάρχει πλέον μετατόπιση των εποχών και των παγετών της άνοιξης. Οπότε θα πρέπει να κλαδεύουμε πιο αργά, να βάζουμε ποικιλίες πιο όψιμες και να κάνουμε πολυκαλλιέργειες έτσι αν καταστραφεί η μια παραγωγή να ελπίζουμε σε μια άλλη.

Καλή δύναμη.

Scroll to Top