Καλλιέργεια της μελιτζάνας
Οι μελιτζάνες είναι από τα βασικά καλοκαιρινά λαχανικά. Ξεκινάμε τα σπορεία μας στα τέλη Ιανουαρίου και μετά. Ο σπόρος της μελιτζάνας για να βλαστίσει θέλει δύο εβδομάδες και θα υπολογίζουμε άλλες 60 μέρες περίπου ως που να βγάλουμε τα φυτά στον κήπο. Από τον Απρίλιο μπορούμε να βγάλουμε τα φυτά μας στον κήπο, οι μελιτζάνες είναι ευαίσθητες στο κρύο.
Μερικές από τις γνωστές ποικιλίες μελιτζάνας είναι: μελιτζάνα Σκουτάρεως Σερρών, μελιτζάνα λαγκαδά Θεσσαλονίκης, μελιτζάνα άσπρη Σαντορίνης, μελιτζάνα πράσινη φλάσκα Νάξου, Τσακόνικη μελιτζάνα, μελιτζάνα φλάσκα Σύρου κ.α.
Για να βλαστίσει ο σπόρος θέλει υγρασία και υψηλή θερμοκρασία, από την ώρα που θα σκάσει το φυτό πάνω από το χώμα θέλει άμεσο ηλιακό φως για να αναπτυχθεί κανονικά και θερμοκρασία 20 οC
Μπορούμε να κάνουμε σπορεία και έξω στον κήπο όταν θα ανέβει η θερμοκρασία αλλά θα φυτά μας θα είναι ποιο όψιμα.
Η μελιτζάνα θέλει αφράτο πλούσιο χώμα και καλή αποστράγγιση του νερού. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 50-70 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80-120 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Μελιτζάνες μπορούμε να καλλιεργήσουμε και σε υπερυψωμένα παρτέρια που οι αποστάσεις φύτευσης είναι μικρότερες όπως και σε γλάστρες
Η μελιτζάνα αναπτύσσεται μέχρι ένα μέτρο σε ύψος. Για την καλλιέργεια της επιλέγουμε στρογγυλές γλάστρες, διαμέτρου 25-30 εκατοστά με τρύπα στην βάση για να έχουμε καλύτερη αποστράγγιση. Στον πάτο της γλάστρας τοποθετούμε ένα στρώμα με χαλίκι για να γίνεται αποστράγγιση του νερού.
Η μελιτζάνα έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Ποτίζουμε την άνοιξη δυο φορές την εβδομάδα και όσο ο καιρός ζεσταίνει ποτίζουμε κάθε δεύτερη μέρα, στις γλάστρες μπορεί να χρειάζεται να ποτίζουμε και κάθε μέρα.
Μετά από 2,5 μήνες από τη μεταφύτευση μπορούμε να αρχίσουμε να συγκομίζουμε μελιτζάνες, αυτό πάντα εξαρτάτε από την ποικιλία τις καιρικές και εδαφολογικές συνθήκες. Κρατάμε την πρώτη μελιτζάνα για να πάρουμε σπόρο.
Συγκομίζουμε τις μελιτζάνες με ποδίσκο για να συντηρούνται καλύτερα.
Από την ώρα που θα συγκομίσουμε τις μελιτζάνες μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου για δύο εβδομάδες σε μια θερμοκρασία 15 οC
Το φθινόπωρο μπορούμε να μεταφυτέψουμε τις μελιτζάνες μας σε μια μεγάλη γλάστρα και να τις βάλουμε σε ένα προστατευμένο μέρος και με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μεγάλα φυτά την ερχόμενη άνοιξη.
Για να πάρουμε σπόρο μελιτζάνας διαλέγουμε υγιή φυτά και σημαδεύουμε με κορδέλα τον 2οή 3ο καρπό (ένα καρπό σε κάθε φυτό). Αφήνουμε τον καρπό αυτόν να ωριμάσει τελείως, ώσπου να γίνει κίτρινος και σκληρός. Παράλληλα φροντίζουμε να κόβουμε όλους τους υπόλοιπους καρπούς που παράγει το φυτό, πριν ωριμάσουν εντελώς. Το Σεπτέμβριο χαράζουμε ελαφρά με το μαχαίρι σε τρεις μεριές τον καρπό, για να σαπίσει. Αφού αρχίσει να σαπίζει κόβουμε τους καρπούς από το φυτό και τους τεμαχίζουμε μέσα σε ένα κουβά με νερό. Τρίβουμε με τα χέρια μας τα κομμάτια της μελιτζάνας. Οι ώριμοι σπόροι θα πέσουν στον πάτο του κουβά. Η σάρκα της μελιτζάνας θα ανεβεί στην επιφάνεια του κουβά. Αδειάζουμε προσεκτικά το νερό του κουβά, για να φύγει η σάρκα της μελιτζάνας και οι κούφιοι σπόροι. Γεμίζουμε και αδειάζουμε τον κουβά με νερό και απομακρύνουμε ότι επιπλέει (ακατάλληλοι σπόροι, υπολείμματα σάρκας, φλούδας, κλπ.). Στραγγίζουμε τους σπόρους και τους απλώνουμε σε λαδόκολλα στον ίσκιο για να ξεραθούν.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση πολλής υγρασίας και ζέστης, οι σπόροι κινδυνεύουν να φυτρώσουν και χρειάζεται να υποβοηθήσουμε και να επισπεύσουμε την διαδικασία ξήρανσης (π.χ. με έναν ανεμιστήρα).
Πώς να κρατήσουμε σπόρους από μελιτζάνα
Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
Καλλιεργώντας μελιτζάνες σε γλάστρες