- Διαλέγουμε υγιή φυτά και σημαδεύουμε με κορδέλα τον 2οή 3ο καρπό (ένα καρπό σε κάθε φυτό).
- Αφήνουμε τον καρπό αυτόν να ωριμάσει τελείως, ώσπου να γίνει κίτρινος και σκληρός.
- Παράλληλα φροντίζουμε να κόβουμε όλους τους υπόλοιπους καρπούς που παράγει το φυτό, πριν ωριμάσουν εντελώς.
- Χαράζουμε ελαφρά με το μαχαίρι σε τρεις μεριές τον καρπό, για να σαπίσει.
- Αφού αρχίσει να σαπίζει κόβουμε τους καρπούς από το φυτό και τους τεμαχίζουμε μέσα σε ένα κουβά με νερό.
- Τρίβουμε με τα χέρια μας τα κομμάτια της μελιτζάνας. Οι ώριμοι σπόροι θα πέσουν στον πάτο του κουβά. Η σάρκα της μελιτζάνας θα ανεβεί στην επιφάνεια του κουβά. ● Αδειάζουμε προσεκτικά το νερό του κουβά, για να φύγει η σάρκα της μελιτζάνας και οι κούφιοι σπόροι.
- Γεμίζουμε και αδειάζουμε τον κουβά με νερό και απομακρύνουμε ότι επιπλέει (ακατάλληλοι σπόροι, υπολείμματα σάρκας, φλούδας, κλπ.)
- Στραγγίζουμε τους σπόρους και τους απλώνουμε σε λαδόκολλα στον ίσκιο για να ξεραθούν
- ΠΡΟΣΟΧΗ:Σε περίπτωση πολλής υγρασίας και ζέστης, οι σπόροι κινδυνεύουν να φυτρώσουν και χρειάζεται να υποβοηθήσουμε και να επισπεύσουμε την διαδικασία ξήρανσης (π.χ. με έναν ανεμιστήρα).
Διαβάστε: