Κάνω το δικό μου προζύμι

Σήμερα 16 Μαρτίου 2020, ένα από τα είδη που έχει έλλειψη στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι η μαγιά. Στα εργαστήρια του Πελίτι, που έχουμε κάνει κατά καιρούς είναι και πώς να κάνουμε το δικό μας προζύμι.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνουμε προζύμι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χυμό από το ξερό κρεμμύδι, τον αφρό από τα ρεβίθια, το βασιλικό του Σταυρού, κ.α.

Εμείς θα δώσουμε τον πιο απλό τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε μόνο νερό και αλεύρι.

Υλικά:

Αλεύρι

Νερό

Ένα μπολ με καπάκι ή μεγάλο βάζο

1η Μέρα.

Βάζουμε μέσα στο σκεύος μας το αλεύρι (2 κουταλιές αλεύρι) και το νερό, κάνοντας έναν χυλό. Φροντίζουμε το νερό μας να έχει μια θερμοκρασία 37οC Αν το νερό είναι κρύο οι μύκητες δεν αναπτύσσονται, αν είναι πολύ ζεστό καταστρέφονται.

Το σκεύος που έχουμε το χυλό, το σκεπάζουμε με μια κουβέρτα ή ένα μπουφάν ή απλά το έχουμε σε ζεστό μέρο.

2η Μέρα.

Αν έχουν εμφανιστεί φουσκάλες σημαίνει ότι έχει αρχίσει να ενεργοποιείτε το μίγμα μας. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι στο χηλό μας, (2 – 3 κουταλιές αλεύρι) αν χρειαστεί βάζουμε και λίγο χλιαρό νερό.

3η Μέρα.

Προσθέτουμε ξανά λίγο αλεύρι (3-4 κουταλιές αλεύρι) και νερό αν χρειαστεί. Προσθέτοντας αλεύρι στο μίγμα μας προσθέτουμε τροφή στους ζυμομύκητες. Αν δεν έχουν αλεύρι (τροφή) θα πεθάνουν και θα καταστραφεί η προσπάθεια μας.

4η Μέρα.

Το προζύμη μας λογικά θα έχει φουσκώσει και θα έχει μια σπογγώδη μορφή. Οπότε είναι έτυμο να το χρησιμοποιήσουμε για να ζυμώσουμε.

Θα πάρουμε το προζύμη μας και θα ξεκινήσουμε να κάνουμε τη διαδικασία για να ζυμώσουμε το ψωμί μας.

Όταν προσθέσουμε νερό και αλεύρι στο προζύμι θα το αφήσουμε για τέσσερις ή και περισσότερες ώρες ανάλογα με τις συνθήκες. Όταν θα φουσκώσει θα κρατήσουμε ένα μέρος για να έχουμε προζύμι για την επόμενη φορά. Μπορούμε να το βάλουμε μέσα σε ένα γυάλινο βάζο ως που να ζυμώσουμε ξανά.

 

 

Ψωμί με προζύμι.

Καλή επιτυχία

Scroll to Top