Όταν ήμουν μικρός η μητέρα μου έλεγε για τα δικά της παιδικά χρόνια και την καλλιέργεια του σουσαμιού. Μου μιλούσε για τις αγωνίες που είχαν τον Αύγουστο αν θα βρέξει ή όχι και αν θα στεγνώσει το σουσάμι. Για τα δεμάτια που κάνανε και για το πώς τα βάζανε για να στεγνώσουν, για το χτύπημα για να βγάλουν το σουσάμι και χίλια δυο άλλα. Με το δικό μου μιαλουδάκι έκανα εικόνες αυτά που μου περιέγραφε η μητέρα μου.
Μεγάλωσα και βγήκα στην αναζήτηση των καλλιεργητών παραδοσιακών ποικιλιών. Με συγκίνησε όταν βρήκα καλλιεργητές που καλλιεργούσαν σουσάμι και οι εικόνες των παιδικών μου χρόνων ζωντάνεψαν ξανά.
Ο Νίκος Μπατινός είναι ένας από τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές του Πελίτι που καλλιεργεί σουσάμι και μας έδωσε τις παρακάτω οδηγίες.
Το σουσάμι σπέρνετε από 15 Μαΐου ως 15 Ιουνίου, γύρω στα 350-400 γραμμάρια το στρέμμα. Το χωράφι θα πρέπει να έχει κανονική υγρασία. Η σπορά πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί πριν βγει ο ήλιος για να μην χάνεται η υγρασία καλό είναι μετά τη σπορά να μην βρέξει για να έχουμε καλό φύτρωμα. Όταν γίνει περίπου 30 εκατ. Ύψος το αραιώνουμε αν είναι πυκνό και τσαπίζουμε αν έχει χόρτα γύρω από το σουσάμι. Πρέπει να έχει απόσταση φυτό από φυτό γύρω στους 50 πόντους.
Η συγκομιδή γίνεται αρχές Σεπτεμβρίου περίπου όταν αρχίσουν και πέφτουν τα φύλα και κιτρινίζει.
Το βγάζουμε με τα χέρια το κάνουμε δεμάτια και τα βάζουμε στον ήλιο να στεγνώσει σε σχήμα πυραμίδας ως 7-8 δεμάτια.
Όταν ξεραθεί καλά και στεγνώσει το τινάζουμε το μεσημέρι και το κοσκινίζουμε μετά το περνάμε με τον αέρα για να φύγουν τα σκουπίδια.
Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια του σουσαμιού ή σπόρους από παραδοσιακή ποικιλία σουσαμιού επικοινωνήστε με τον κ. Νίκο Μπαντινό στο 6976621190.
Το σουσάμι το χρησιμοποιούμε στο ζύμωμα του ψωμιού. Από το σουσάμι βγαίνει και το ταχίνι που είναι η βάση για τη σπιτική μερέντα.