Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Καλλιέργεια
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • 27 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Επικοινωνία
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Καλλιέργεια σουσαμιού

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Καλλιέργεια σουσαμιού

26 Μαΐου 2020 / 9554

Όταν ήμουν μικρός η μητέρα μου έλεγε για τα δικά της παιδικά χρόνια και την καλλιέργεια του σουσαμιού. Μου μιλούσε για τις αγωνίες που είχαν τον Αύγουστο αν θα βρέξει ή όχι και αν θα στεγνώσει το σουσάμι. Για τα δεμάτια που κάνανε και για το πώς τα βάζανε για να στεγνώσουν, για το χτύπημα για να βγάλουν το σουσάμι και χίλια δυο άλλα. Με το δικό μου μιαλουδάκι έκανα εικόνες αυτά που μου περιέγραφε η μητέρα μου.

Μεγάλωσα και βγήκα στην αναζήτηση των καλλιεργητών παραδοσιακών ποικιλιών. Με συγκίνησε όταν βρήκα καλλιεργητές που καλλιεργούσαν σουσάμι και οι εικόνες των παιδικών μου χρόνων ζωντάνεψαν ξανά.

Ο Νίκος Μπατινός είναι ένας από τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές του Πελίτι που καλλιεργεί σουσάμι και μας έδωσε τις παρακάτω οδηγίες.

Το σουσάμι σπέρνετε από 15 Μαΐου ως 15 Ιουνίου, γύρω στα 350-400 γραμμάρια το στρέμμα. Το χωράφι θα πρέπει να έχει κανονική υγρασία. Η σπορά πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί πριν βγει ο ήλιος για να μην χάνεται η υγρασία καλό είναι μετά τη σπορά να μην βρέξει για να έχουμε καλό φύτρωμα. Όταν γίνει περίπου 30 εκατ. Ύψος το αραιώνουμε αν είναι πυκνό και τσαπίζουμε αν έχει χόρτα γύρω από το σουσάμι. Πρέπει να έχει απόσταση φυτό από φυτό γύρω στους 50 πόντους.

Η συγκομιδή γίνεται αρχές Σεπτεμβρίου περίπου όταν αρχίσουν και πέφτουν τα φύλα και κιτρινίζει.

Το βγάζουμε με τα χέρια το κάνουμε δεμάτια και τα βάζουμε στον ήλιο να στεγνώσει σε σχήμα πυραμίδας ως 7-8 δεμάτια.

Όταν ξεραθεί καλά και στεγνώσει το τινάζουμε το μεσημέρι και το κοσκινίζουμε μετά το περνάμε με τον αέρα για να φύγουν τα σκουπίδια.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια του σουσαμιού ή σπόρους από παραδοσιακή ποικιλία σουσαμιού επικοινωνήστε με τον κ. Νίκο Μπαντινό στο 6976621190.

Το σουσάμι το χρησιμοποιούμε στο ζύμωμα του ψωμιού. Από το σουσάμι βγαίνει και το ταχίνι που είναι η βάση για  τη σπιτική μερέντα.

Share Post
Μαζεύοντας χαμομήλι
Σαρμαδάκια με φύλλα φλαμουριάς

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) https://peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Ένα χέρι βοήθειας από το Πελίτι για τη Φαρκαδόνα

22 Σεπτεμβρίου 2023 / 2289
Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, στα πλαίσια του εργαστηρίου “οι εργασίες στον κήπο το Σεπτέμβριο” το Πελίτι έκανε ένα κάλεσμα για να συγκεντρωθούν είδη πρώτης... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Τι σημαίνει να ζεις εκτός δικτύου; Τι ζει έξω από το δίκτυο; Πώς βγαίνεις από το δίκτυο;

15 Σεπτεμβρίου 2023 / 5211
Στο χθεσινό άρθρο Ζώντας Εκτός Δικτύων αναφέρθηκα πως ξεκίνησα αυτή την πορεία και έκλεισα το άρθρο Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που θέλουν να... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Σεμινάριο, διατήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

15 Σεπτεμβρίου 2023 / 13746
Σεμινάριο διατήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023, Ώρα προσέλευσης 10 το πρωί όπου θα γίνει το άναμμα του παραδοσιακού ξυλόφουρνου. Σεμινάριο από... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Ζώντας Εκτός Δικτύων.

14 Σεπτεμβρίου 2023 / 2327
Σε ηλικία 24ων χρονών, έφυγα από τη Θεσσαλονίκη που ήταν η μόνιμη κατοικία μου η ασφάλεια της οικογένειας και των φίλων.  Θυμάμαι ακόμη εκείνο το... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Προετοιμάζοντας …. το κελάρι μας

13 Σεπτεμβρίου 2023 / 3309
Είμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου 2023, συγκλονισμένοι με αυτά που βλέπουμε να εξελίσσονται στη Θεσσαλία. Οι άνθρωποι κοιμήθηκαν το βράδυ και ξύπνησαν στη μέση της νύχτας... Συνέχεια Ανάγνωσης

Comments are closed

Κατηγορίες

  • 27 χρόνια Πελίτι
  • English
  • Αποξήρανση
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Δράσεις Πελίτι
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Καλλιέργεια σε γλάστρες
  • Λαϊκά γιατροσόφια
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νερό
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • οίκο – κοινότητα
  • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Συνταγές
  • Συνταγές για γλυκά
  • Συνταγές για ελιές
  • Συνταγές για παιδιά
  • Συνταγές για ψωμί
  • Συνταγές με κρέας
  • Συνταγές με μανιτάρια
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Φωτιά
  • Русский

Πρόσφατα άρθρα

Ένα χέρι βοήθειας από το Πελίτι για ...

22 Σεπτεμβρίου 2023 0

Τι σημαίνει να ζεις εκτός δικτύου; Τι ...

15 Σεπτεμβρίου 2023 0

Σεμινάριο, διατήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

15 Σεπτεμβρίου 2023 0

Ζώντας Εκτός Δικτύων.

14 Σεπτεμβρίου 2023 0

Προετοιμάζοντας …. το κελάρι μας

13 Σεπτεμβρίου 2023 0

Ημερολόγιο

Σεπτέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
« Αυγ    

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro