Ένα σπόρο που μας ζητάνε πολλές φορές οι καλλιεργητές είναι ο αρακάς. Το φθινόπωρο του 2019 καλλιεργήσαμε στο Πελίτι από τη συλλογή σπόρων που έχουμε, σπόρους αρακά (Pisum sativum). Αυτές τις μέρες (4/6/2020) μαζεύουμε ωραίο φρέσκο αρακά. Ο αρακάς είναι ένα φυτό που καλλιεργείται κυρίως για τον καρπό του γιατί οι λοβοί του είναι πιο σκληροί και αποτελεί τον μαλακό σπόρο του φυτού πριν ωριμάσει.
Aρακάς (Pisum sativum) είναι διαφορετικός από τα μπιζέλια (Pisum sativum var. saccharatum) Τον αρακά τον καλλιεργούμε για το σπόρο του όπου και τρώμε. Τα μπιζέλια τρώγονται μαζί με το λοβό τους και όχι μόνο ο καρπός όπως κάνουμε με τον αρακά. Και τα δύο ανήκουν στην οικογένεια Leguminosae και υπάρχουν πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες.
Για να προλάβω την ερώτηση σας, φέτος (2020) δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε σπόρους αρακά.
Θα πρέπει να τον καλλιεργήσουμε ακόμη μια φορά στο Πελίτι και μετά να αρχίσουμε να στέλνουμε σπόρους.
Ο αρακάς είναι ετήσιο φυτό, ανήκει στα ψυχανθή φυτά, δηλαδή στα φυτά που δεσμεύουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και εμπλουτίζουν το έδαφος, γι’ αυτό χρησιμοποιείτε για χλωρή λίπανση.
Ο αρακάς μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα αν και η φύτευση σε κήπο είναι πολύ πιο αποδοτική.
Τρώγονται οι σπόροι του ωμοί ή μαγειρεμένοι, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών.
Η έκθεση του αρακά στον ήλιο στη καλλιέργεια τον βοηθάει στην καλήτερη παραγωγή. Ο αρακάς αγαπάει τα δροσερό κλίμα γι’ αυτό καλλιεργείτε φθινόπωρο-χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη.
Αν φυτέψουμε τον αρακά σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γλάστρα με διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 20 εκατοστών.
Βάθος σποράς 5 εκατοστά. Απόσταση φύτευσης 25-30 εκατοστά μεταξύ των φυτών πάνω στη γραμμή και 50-60 γραμμή από γραμμή.
Θα χρειαστεί να τον υποστηρίξουμε στη διάρκεια της καλλιέργειας.
Αν έχουμε περιορισμένο χώρο στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας μπορούμε να κάνουμε συγγαλλιέργεια με το καρότο, το φασόλι, το αγγούρι η την πατάτα.
Ο αρακάς θέλει καλό πότισμα και προτείνουμε να ποτίζεται το πρωί.
Η συγκομιδή του αρακά γίνεται μετά από δύο ή τέσσερες μήνες ανάλογα με την εποχή σποράς και την ποικιλία που χρησιμοποιούμε.
Η συγκομιδή του γίνεται σταδιακά.
Τους πρώτους καρπούς τους αφήνουμε να σποριάσουν να έχουμε το δικό μας σπόρο για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Καλή επιτυχία