Η θέση του Πελίτι για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του 15ου τεύχους του «Κατά Τόπους Αγροκτήματα… 2016» που είναι το βασικό έντυπο του Πελίτι. Το απόσπασμα αυτό απαντάει και σε όσους αναρωτιούνται τι σχέση έχει το Πελίτι και οι σπόροι με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

«…. Τα πράγματα αλλάζουν οι ηγέτες χωρίζουν ξανά τη γη, οι λαοί σκορπίζουν και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γη τους, γέμισε η Ελλάδα από πρόσφυγες και μετανάστες. Το Πελίτι είναι ένα κίνημα για την Ελευθερία των σπόρων αλλά είναι και ένα κίνημα που υποστηρίζει την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων. Στο μέλλον τα σύνορα που χωρίζουν τους λαούς θα είναι παρελθόν. Οι άνθρωποι μπορούν να ζουν αρμονικά πέρα από τις θρησκευτικές, πολιτικές, πολιτιστικές κ.α διαφορές που τους χωρίζουν. Το ζούμε από τώρα για να γίνει πραγματικότητα αύριο σε όλο τον πλανήτη. Όπως υποστηρίζουμε το ελεύθερο ταξίδι των σπόρων έτσι υποστηρίζουμε και την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων.

Για μας οι σπόροι είναι ένα εργαλείο, ένα μέσο για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και ο πλανήτης παράδεισος. Δεν έχει νόημα να κρατάμε παραδοσιακές ποικιλίες και να μην μπορούμε να τις δώσουμε στο γείτονα μας, δεν έχει νόημα να έχουμε παραδοσιακούς σπόρους και να φοβόμαστε μη μας τους κλέψουν, να θεωρούμε τους σπόρους που κρατάμε ως δικούς μας και αποκλειστικά δικούς μα.

Όπως λέει η Χαρά και ο Κώστας, οι συντονιστές του Πελίτι Περατιάς «Καλλιέργεια της γης καλλιέργεια της ψυχής».

Για το Πελίτι Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Scroll to Top