Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Καλλιέργεια
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Τοπικές Εορτές
  • Εκδόσεις
  • 27 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Επικοινωνία
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Τράπεζα σπόρων του Πελίτι

Χαρουπιά, ένα πολύτιμο δέντρο

Τράπεζα σπόρων του Πελίτι

Χαρουπιά, ένα πολύτιμο δέντρο

6 Αυγούστου 2018 / 9834 / 0

Η χαρουπιά ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες οι οποίοι την καλλιεργούσαν για τους καρπούς της.

Ο Πλίνιος περιγράφει τα γλυκά φασόλια της χαρουπιάς σαν τροφή για τα γουρούνια. Από τον Θεόφραστο μαθαίνουμε ότι το δέντρο, οι Ίωνες το αποκαλούσαν κερωνία ενώ ο καρπός ονομάζονταν και αιγυπτιακό σύκο. Ο Θεόφραστος περιέγραψε σωστά πως οι καρποί της βγαίνουν από τον κορμό του δένδρου, κι αυτό γιατί τα λουλούδια φυτρώνουν πάντοτε στις μασχάλες των φύλλων ή απευθείας από τα παλιά κλαδιά.

Το δένδρο αναφέρεται και στην παραβολή του Ασώτου. Το χαρούπι το έτρωγαν στην Αρχαία Αίγυπτο και το χρησιμοποιούσαν ως γλυκαντική ουσία για το γλυκό «νεντζέμ». Οι Ισραηλινοί έτρωγαν τα χαρούπια κατά τη διάρκεια των εβραϊκών διακοπών του «Του Μπισβάτ» ενώ οι μουσουλμάνοι κατά τη διάρκεια του Ραμαζάν έπιναν χυμό χαρουπιού. Στην Αίγυπτο σήμερα το τρώνε σαν σνακ, ενώ με τους συντριμμένους λοβούς φτιάχνουν ένα αναζωογονητικό ποτό. Χρησιμοποιείται επίσης σε ηδύποτα που φτιάχνονται σε Τουρκία, Μάλτα, Πορτογαλία και Σικελία. Στη Λιβύη και στο Περού χρησιμοποιούν το σιρόπι του χαρουπιού σε ποτό.

Είναι γνωστή και ως κερωνιά, κερατιά, ξυλοκερατιά, κουντουριδιά. Το λατινικό της όνομα είναι Ceratonia siliqua και ανοίκει στην οικογένεια Φαβίδες ή Χεδρωπά (Leguminosae).

Το όνομα της το παίρνει από το σχήμα του καρπού της, του χαρουπιού, που θυμίζει ξύλινο κέρατο (ξυλοκέρατο). Είναι δέντρο αειθαλές που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 18m και σε ηλικία τα 100 έτη, ενώ τα φύλλα του είναι στρογγυλά, σκληρά και πυκνά. Ευδοκιμεί στις άνυδρες και βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές και φυτρώνει σε αρκετή απόσταση η μία από την άλλη.

Βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και στην Ελλάδα, αλλά και καλλιεργείται σε φυτώρια για τον καλλωπισμό δρόμων και πάρκων. Η χαρουπιά φυτεύεται παντού, ακόμη και στα πεζοδρόμια, λόγω του πυκνού ίσκιου της και της μηδενικής φροντίδας που απαιτεί. Στην Κρήτη υπάρχει και το μεγαλύτερο φυσικό δάσος με χαρουπιές στην Ευρώπη, το χαρουπόδασος των Τριών Εκκλησιών.

Η αιωνόβια χαρουπιά της αυλής

Τα άνθη βγαίνουν αρχές φθινοπώρου όπου και συλλέγονται μαζί με τα φύλλα, και οι λοβοί στα τέλη Ιουλίου. Πριν ωριμάσει ο καρπός της μοιάζει με πράσινο φασόλι, ενώ όταν ωριμάσει γίνεται καφετί και είναι σκληρός και γλυκός (κατατάσσεται στα όσπρια).

Μέσα στο «φασόλι» υπάρχουν 5-15 μικρά σκληρά κουκούτσια, τα κεράτια, τα οποία έχουν το χαρακτηριστικό ότι έχουν όμοιο βάρος (189 – 205 χιλιοστά του γραμμαρίου). Γι’ αυτό το λόγο το βάρος των σπερμάτων αυτών, των κερατίων, πρωτοχρησιμοποιήθηκε πριν 1500 χρόνια για τον ορισμό του καρατίου (0.2 γραμμάρια), δηλαδή της μονάδας μέτρησης του βάρους των πολύτιμων λίθων.

Το αλεσμένο περικάρπιο δίνει αλεύρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για ζωοτροφές αλλά και τους ανθρώπους, ενώ το ξύλο της είναι σκληρό και βαρύ, κατάλληλο για πολλές χρήσεις και χρησιμοποιείται σε ξύλινες διακοσμήσεις.

Οι καρποί της υπήρξαν κάποτε πολύτιμοι και για τη διατροφή των ανθρώπων. Οι Κρητικοί έτρωγαν τα χαρούπια σαν γλυκό. Σε περιόδους ανέχειας, τα χαρούπια έτρεφαν τους φτωχούς και τους αντάρτες που βρίσκονταν στα βουνά. Είναι δέντρο εργοστάσιο, που θυμόμαστε σε περιόδους πολέμων και λιμών, που η τροφή είναι δυσεύρετη.

Το μεγαλύτερο μέρος της ψίχας των χαρουπιών που παράγονται σήμερα, χρησιμοποιείται για ζωοτροφή. Η αξία του σε αμυλαξία είναι μικρότερη όταν συγκριθεί με άλλες κτηνοτροφές (καλαμπόκι 780 μονάδες, κριθάρι 689 μονάδες και χαρούπι 500 μονάδες).

Όμως η τιμή του το κάνει οικονομικότερη κτηνοτροφή, και όταν αναμιγνύεται με άλλες ζωοτροφές βελτιώνει τη γεύση τους με αποτέλεσμα να καταναλώνονται πιο ευχάριστα από τα ζώα.

Τα χαρούπια είναι γλυκά, εύγευστα και θρεπτικά  κι αυτό γιατί περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα όπως ασβέστιο και σίδηρο, κ.ά. Περιέχουν σάκχαρο σε μεγάλη αναλογία (50%) από το οποίο το 30% είναι σταφυλοσάκχαρο, 10% πρωτεΐνη, και 6% λίπος. Επίσης περιέχουν βιταμίνες Α, και D, βιταμίνες της ομάδας Β και καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, χρώμιο, νικέλιο, λίγο ισοβουτυρικό οξύ (που ευθύνεται για την ελαφρώς δυσάρεστη μυρωδιά), ταννίνες, ινώδεις ουσίες όπως λιγνίνη (επιδρά κατασταλτικά στη χοληστερίνη, έχει θετικά αποτελέσματα κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας), βλέννα, κυτταρίνη και τουλάχιστον ακόμη 6 αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι εύπεπτα και δεν προκαλούν αλλεργίες.

Στην Κρήτη παλαιότερα, σε όλα τα παραθαλάσσια μέρη της, η καλλιέργεια των χαρουπιών για την παραγωγή ζωοτροφών ήταν μια από τις κοινότερες αγροτικές ασχολίες, αλλά σήμερα η καλλιέργεια τους έχει μειωθεί δραματικά.

Ωστόσο, αρκετές ποσότητες ακόμα αλευροποιούνται και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός θρεπτικού αλευριού κατάλληλου για βρεφικούς κοιλόπονους και παιδικές γαστρεντερίτιδες. Βράζοντας τα χαρούπια κάποιοι παρασκευάζουν ένα απλό υδατώδες εκχύλισμα, το «χαρουπόμελο», το οποίο και χρησιμοποιούν ως κύρια γλυκαντική ουσία.  Άλλοι τα φουρνίζουν, τα αλέθουν και ανακατεύουν τη σκόνη τους με λίγο αλεύρι για την παρασκευή ψωμιού.

Συγκομιδή των χαρουπιών

Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται το αφέψημα από κοπανισμένα χαρούπια για τα παιδιά που πάσχουν από βρογχίτιδα ή κοκίτη, ενώ άλλοι το βράζουν μαζί με ξερά σύκα και σταφίδες και το πίνουν ως αντιβηχικό φάρμακο.

Επίσης, από τα σπόρια τους εξάγεται μία κολλώδης ουσία (κόμμι) χρήσιμη στη χαρτοβιομηχανία καθώς και σαν στερεωτικό σε διάφορα τρόφιμα. Τέλος, ο σπόρος της χαρουπιάς αντικατέστησε στο παρελθόν ακόμα και τον καφέ, καβουρντιζόμενος με αμύγδαλα και ρεβίθια.

Από το δέντρο εξάγονται βαφικές και κολλητικές ουσίες κατάλληλες για την βυρσοδεψία, την υφαντουργία και τη βιομηχανία χαρτιού, το έλαιο των καρπών χρησιμοποιείται στη σαπωνοποιία. Το ξύλο της δίνει ξυλάνθρακες αρίστης ποιότητας, ενώ ο φλοιός και τα φύλλα της χρησιμεύουν στη βαφική.

Στην Κύπρο που καλλιεργείται αδιάλειπτα, το 90% της παραγωγής εξάγεται σε διάφορες μορφές (χαρουπάλευρο, ολόκληρος καρπός, χαρουποπυρήνας, αλεσμένα, γόμα). Εκεί σήμερα κυριαρχούν τρεις ποικιλίες της χαρουπιάς, η Τηλλυρίας, τα κουντούρκα και τα κουμπωτά. Στην Ανώγυρα λειτουργεί Μουσείο Παστελιού, με στόχο την παρουσίαση του παραδοσιακού παστελιού με βασικό συστατικό του το χυμό των χαρουπιών.

Η χαρουπιά καλλιεργείται εύκολα και ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη εκτός από τα υγρά. Δεν αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες, προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις γι’ αυτό καλλιεργείται συχνότερα σε θερμές εύκρατες ζώνες. Ένα ώριμο δέντρο που καλλιεργείται σε ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και γόνιμο έδαφος μπορεί να αποδώσει έως και 400 κιλά «φασόλια”. Η καρποφορία της αρχίζει συνήθως το 6-7 έτος και συνεχίζεται για πολλά χρόνια.

Χαρουπιά στην Κρήτη.

Η χαρουπιά είναι σπουδαίο διακοσμητικό φυτό. Είναι όμως ακόμη σπουδαιότερη σαν δασικό δέντρο. Εμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς, αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει με το πεύκο και είναι κατάλληλη για αναδασώσεις. Και όσο και αν ο εμπορικός ρόλος της χαρουπιάς στις μέρες μας έχει υποβαθμιστεί, ο περιβαλλοντικός της ρόλος είναι σπουδαίος γιατί μπορεί να επιβιώνει σε άγονα και ξηρικά ασβεστολιθικά εδάφη.

Πολλές περιοχές οφείλουν στη χαρουπιά το πράσινο χρώμα τους, ενώ συγχρόνως το πλούσιο ριζικό της σύστημα συγκρατεί και προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση. Η χαρουπιά μπορεί να καλύψει εγκαταλελειμμένες ή άγονες και θαμνώδεις εκτάσεις, ακόμη και βραχώδη εδάφη. Οι αναδασώσεις στις εκτάσεις αυτές, μπορούν να σταματήσουν τις διαβρώσεις, να αλλάξουν τη φυσιογνωμία των περιοχών,να δώσουν νέες δυνατότητες και να κάνουν τα μέρη πιο ελκυστικά για τους επισκέπτες.

Διάφορα Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτούν και προωθούν κατά καιρούς την επέκταση των φυτειών της χαρουπιάς.

Πηγή: https://dasarxeio.com/2016/01/31/27650/

Επιμέλεια: dasarxeio.com

Πηγές: Χαρουπιά το δέντρο εργοστάσιο: Ο χαμένος ελληνικός θησαυρός, Χλωρίδα της Κρήτης, Στα Πούλιθρα μαζεύουν τα χαρούπια

Share Post
φυτά από χαρουπιές
Χαρουπιές και παραδοσιακές ποι...

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) www.peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Μαύρα ρεβίθια στη Δράμα.

9 Φεβρουαρίου 2022 / 3438
Εχθές (8/2/2022) κατέβηκα για κάποιες εργασίες στο κέντρο της Δράμας και σε ένα μαγαζί τροφίμων είδα ότι είχαν μαύρα ρεβίθια. Εντυπωσιάστηκα.   Τα μαύρα ρεβίθια... Συνέχεια Ανάγνωσης
27 χρόνια Πελίτι
Περισσότερα

Το μοίρασμα του κόσμου και αποστολή σπόρων από το Πελίτι

27 Ιανουαρίου 2022 / 5033
Ζούμε σε ιστορικά χρόνια, κορονοϊός, χιονοπτώσεις με βροντές και το μοίρασμα του κόσμου ξανά. Η γενιά μου δεν έχει ζήσει πόλεμο, δεν ξέρουμε από πείνα... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Καμπάνια για την Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι

14 Σεπτεμβρίου 2021 / 2007
Αγαπητοί φίλοι έχουμε ξεκινήσει μια καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων για την κατασκευή της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι. Αν μπορείτε στηρίξτε την καμπάνια οικονομικά ή... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Γονιμοποιώντας μόνοι μας τα καλαμπόκια μας.

12 Αυγούστου 2021 / 2812
Τα καλαμπόκι είναι το ιερό φυτό των Μάγια. Τα καλαμπόκια είναι και τα ιερά φυτά του Πελίτι, μια που όλα αυτά που κάνουμε τα οφείλουμε... Συνέχεια Ανάγνωσης
Η Γη του Πελίτι
Περισσότερα

Το Περιστέρι στην είσοδο της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι

13 Απριλίου 2021 / 1678
Το παρόν άρθρο είναι απάντηση σε ερωτήσεις που προέκυψαν από αναγνώστες μετά την ανάρτηση του άρθρου «Χτίζοντας την Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι». Στους περισσότερους όταν... Συνέχεια Ανάγνωσης

Αφήστε Σχόλιο / Απάντηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Κατηγορίες

  • 27 χρόνια Πελίτι
  • English
  • Seed freedom
  • Αποξήρανση
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Δράσεις Πελίτι
  • Εκδόσεις
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Καλλιέργεια σε γλάστρες
  • Μη κατηγοριοποιημένο
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νερό
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • οίκο – κοινότητα
  • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Συνταγές
  • Συνταγές για γλυκά
  • Συνταγές για ελιές
  • Συνταγές για ψωμί
  • Συνταγές με κρέας
  • Συνταγές με μανιτάρια
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τοπικές Εορτές
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Φωτιά
  • Русский

Πρόσφατα άρθρα

Κατασκήνωση για την Παγκόσμια Ειρήνη

26 Ιανουαρίου 2023 0

Κάνουμε το δικό μας σπορείο.

21 Ιανουαρίου 2023 0

Τυπώνοντας τα δικά μας νομίσματα

20 Ιανουαρίου 2023 0

Επενδύοντας σε δέντρα

19 Ιανουαρίου 2023 0

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια – Εκδήλωση στη ...

18 Ιανουαρίου 2023 0

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« Δεκ    

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro