Αλληλεγγύη από το Τάος του Νέου Μεξικού των Η. Π. Α στους Αγρότες της Άνω Βροντού

Έχω ένα φίλο τον Μπενίτο (Benito) από το Τάος Ιατρικό Βουνό του Νέου Μεξικού (Taos Medicine Mountain) των Η. Π. Α. Ο Μπενίτο είναι ιθαγενείς. Είναι ένας από τους ιθαγενείς που θα άνοιγε με τραγούδια του λαού του την Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων στη Γη του Πελίτι το 2020.

Σήμερα μου έστειλε ένα μήνυμα που με συγκλόνισε και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας.

Διάβασε την ανάρτηση που θα δείτε παρακάτω, που αναφέρετε στο θέμα της αδιάθετης πατάτας της Άνω Βροντού Σερρών.

«Αγαπητοί φίλοι πριν τρεις μέρες στις ειδήσεις στην ΕΡΤ 3 είδα ένα θέμα για το χωριό Άνω Βροντού του νομού Σερρών και συγκλονίστηκα. Έδειχνε τόνους πατάτας, τη σοδειά όλης της περιοχής που είναι απούλητη και θα σαπίσει στις αποθήκες αν δεν πουληθεί μέσα στο Μάρτιο. Η συγκεκριμένη περιοχή λόγω κλίματος, μεγάλο υψόμετρο και παγωνιά το χειμώνα οι μόνες καλλιέργειες που έχει είναι η πατάτα και τα φασόλια, το συζήτησα νωρίτερα με ένα φίλο γεωπόνο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν άλλο τρόπο επιβίωσης. Μόνο που δεν έκλαιγαν οι άνθρωποι κι έκαναν έκκληση στο κράτος να διατεθούν τα προϊόντα τους σε ιδρύματα και δημόσιους φορείς. Υπάρχει πρόβλημα με τις συνεχείς εισαγωγές πατάτας από Αίγυπτο και οι εξευτελιστικές τιμές που τους ζητούν οι έμποροι να πουλήσουν τις πατάτες τους δεν τους επιτρέπουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της καλλιέργειας. Από εκείνη τη μέρα σκέφτομαι συνεχώς πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Τόση σκληρή δουλειά μέσα στο κρύο μου φαίνεται αδιανόητο να πάει χαμένη. Βρήκα το τηλέφωνο της ομάδας παραγωγών πατάτας και μίλησα με έναν από τους υπεύθυνους αγρότες νωρίτερα. Ακόμη περιμένουν απάντηση από το κράτος απ ότι μου είπαν. Τον ρώτησα αν θα μπορούσαν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη στη γειτονιά του καθενός μας με το φορτηγό να κάνουν διανομή. αν μαζευτούν πολλές παραγγελίες και μου είπε πως θα μπορούσαν να κατεβάσουν ένα φορτηγό με 150 τσουβαλάκια δεκάκιλα. Το κάθε δεκάκιλο τσουβαλάκι θα το διαθέσουν με 5 ευρώ (50λεπτά το κιλό) Έτσι αν ενημερώσουμε φίλους και συγγενείς να παραγγείλουν από ένα τσουβαλάκι πατάτες και μαζευτούμε πολλοί πραγματικά μπορούμε να τους βοηθήσουμε και να κάνουμε την αλληλεγγύη πράξη. Μπορούμε να βοηθήσουμε το χωριό αυτό που θα καταστραφούν αν δεν πουλήσουν μέσα σε 20 μέρες τις πατάτες. Έστω κι ένα τσουβαλάκι με 10 κιλά πατάτες να αγοράσει ο καθένας μας αυτοί οι άνθρωποι θα ανακουφιστούν. Αν θέλετε να βοηθήσετε με αυτό τον τρόπο ή με όποιον άλλο ας επικοινωνήσετε μαζί μου να οργανωθούμε ή μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα παραγωγών πατάτας της περιοχής απευθείας. Μακάρι να τα καταφέρουμε να κάνουμε την αλληλεγγύη πράξη»

Ο Μπενίτο με ρώτησε αν ξέρω το θέμα και αν έχει γίνει κάτι γι’ αυτούς τους αγρότες. Προσωπικά δεν το γνώριζα το θέμα. Έχω δει όμως πολλές φορές τους παραγωγούς πατάτας στο Κ. Νευροκόπι να πετάνε την παραγωγή τους.

Επικοινώνησα με τον πρόεδρο της Άνω Βροντού, κ. Τάσο Καλφόγλου όπου συνεργαζόμαστε στενά το τελευταίο διάστημα. Μου είπε ότι «λόγω ότι η εστίαση είναι κλειστή και της εισαγωγής φτηνής πατάτας από τη Γερμανία και την Αίγυπτο δημιουργήθηκε αυτό το θέμα» Μου είπε ακόμη «σήμερα συζητιέται το θέμα στη βουλή, αν περιοριστεί η εισαγωγή Αιγυπτιακής πατάτας μέσα σε δυο εβδομάδες θα λυθεί το θέμα» Μιλάμε για 10.000 τόνους πατάτες περίπου.

Ο κ. Καλφόγλου μου είπε ότι λόγω κόβιτ δεν είναι εύκολο να γίνει κάτι όπως πριν χρόνια με το κίνημα χωρίς μεσάζοντες.

Θα κλείσω με κάποια από τα συνθήματα που έχουμε πει από παλιά.

Προτιμάμε τοπικά προϊόντα στηρίζουμε τους παραγωγούς τους τόπου μας.

Δράσε τοπικά σκέψου συλλογικά.

Τοπική παραγωγή για τοπική κατανάλωση.

 

 

Scroll to Top