Το Πελίτι στην Άνω Βροντού Σερρών

Τρίτη πρωί (6/10/2020) στη λαϊκή των Σερρών. Πάντα με γοητεύουν τα παζάρια, οι λαϊκές αγορές και οι αγορές παραγωγών. Η λαϊκή αγορά των Σερρών αποτέλεσε ένα από τα πρώτα μου σχολεία για τις τοπικές ποικιλίες.

Μετά συνάντησα μερικούς φίλους, στην παρέα ήταν και ένας επαγγελματίας καλλιεργητής που παράγει λαχανικά για μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Μου είπε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τοπικές ποικιλίες. Τα σούπερ μάρκετ έχουν πολύ αυστηρά στάνταρ ομοιομορφίας. Θέλουν π.χ ντομάτες στο ίδιο μέγεθος και ίδιο βάρος. Έχω ακούσει γι’ αυτά τα στάνταρ αλλά ήταν η πρώτη φορά που συνάντησα καλλιεργητή που καλλιεργεί για σούπερ μάρκετ και την πίεση που δέχονται.

Στη συνέχεια συναντήθηκα με τον κ. Τάσο Καλφόγλου πρόεδρο της κοινότητας Άνω Βροντού Σερρών. Η Άνω Βροντού είναι το πιο ορεινό χωριό των Σερρών. Πριν λίγες μέρες ο κ. Καλφόγλου επισκέφτηκε το Πελίτι και μας έφερε μια σειρά με σπόρους από το χωριό τους. Σήμερα ανταποδώσα την επίσκεψή του και αποδέχτηκα την πρόταση πρόσκληση να επισκεφτώ την Άνω Βροντού.

Φτάνοντας στην Άνω Βροντού η είσοδος μας ήταν πολύ εντυπωσιακή, στην είσοδο του χωριού ο κ. Φίλιππος αλώνιζε φασόλια με τα χέρια και με το τρακτέρ.

Αυτή την εικόνα την έχω από τα παιδικά μου χρόνια. Έζησα το αλώνισμα φασολιών με τα χέρια στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου πριν 25 χρόνια, σήμερα το ξανά είδα.

Μνήμες ανασύρθηκαν!!!

Στην Άνω Βροντού σήμερα είδα συνολικά τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες φασολιών, άσπρα, καφέ, κόκκινα, και μαύρα. Τα μαύρα φασόλια είναι καθιστά και τρώγονται φρέσκα, αλλά και ξερά.

Στη συνέχεια ο Τάσος με πήγε να δούμε τα γεώμηλα. Γεώμηλα ξέρω ότι λέγονται οι πατάτες, οι κάτοικοι της Άνω Βροντού όμως γεώμηλα λένε τα τοπιναμπούρ.

Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το 2007 φέραμε από την Αυστρία τον Ζεπ Χόλζεν. Ο Χόλζεν τότε είχε φέρει μια μεγάλη ποσότητα από τοπιναμπούρ, ο ίδιος πιστεύει ότι αυτές οι ρίζες μπορούν να αποτελέσουν τη λύση για την πίνα στον πλανήτη. Τότε είχαμε μοιράσει παρά πολλές ρίζες και καλλιεργούνται σε διαφορές περιοχές στην Ελλάδα.

Το φυτό υπάρχει άγριο στη Β. Ελλάδα και ανθίζει αυτή την εποχή.

Είναι η πρώτη φορά που βρίσκω να καλλιεργείτε σε μια περιοχή παραδοσιακά.

Ο κ. Συμεών μου είπε ότι όταν οι πρόσφυγες ήρθαν στην Άνω Βροντού βρύκαν να καλλιεργείτε αυτό και συνέχισαν την καλλιέργεια του.

Στον ίδιο κήπο βρήκαμε και λάχανα από παραδοσιακή ποικιλία της Άνω Βροντού.

Στη συνέχεια ένα πολύ πλούσιο και ωραίο τραπέζι με τοπικά προϊόντα κάποια και από τοπικές ποικιλίες από την Άνω Βροντού μας περίμενε στο πατρικό σπίτι του Τάσου.

Η μέρα συνεχίστηκε με βόλτα στο χωριό, που είναι μέσα στο πράσινο. Η Άνω Βροντού τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστή για τις Αστροβραδιές της.

Λίγο πριν φύγουμε από το χωριό συναντήσαμε τον Γιάννη Ιφόγλου, βιοκαλλιεργητής βιολογικής πατάτας και φασολιών. Με τον Γιάννη γνωριζόμαστε πολλά χρόνια.

Αυτή ήταν μια πρώτη επίσκεψη στην Άνω Βροντού, θα συνεχίσουν και άλλες μια που υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμη να δω.

Scroll to Top