Αλλάζοντας τις αντιλήψεις μας.

Έφυγα από την Θεσσαλονίκη στις 2 Μαΐου 1993 και εγκαταστάθηκα στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου με σκοπό να ζήσω στην επαρχεία και να μεταφέρω στην επαρχεία τις δραστηριότητες που είχα τότε στη Θεσσαλονίκη. Μετά από δυο χρόνια και ζώντας μια ζωή στην επαρχία, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κ.λ.π ένιωθα ότι δεν άλλαξε η ζωή μου. Τι ήταν αυτό που δεν είχε αλλάξει; Οι αντιλήψεις μου για τη ζωή. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να το καταλάβω.

Εχθές ήμουν με έναν φίλο που θέλει να βάλει ξυλόσομπα στο σπίτι του και έκανε μια έρευνα αγοράς. Προσπαθούσα να τον πίσω να αγοράσει μια σόμπα που να έχει και φούρνο.  Γιατί θα βελτιωθεί πολύ η καθημερινότητα του. Έχοντας έναν φούρνο που κάθε φορά που η σόμπα ανάβει είναι ζεστός, μπορεί να ζεστάνει το φαγητό του, να βάλει ένα ταψί φαγητό γρήγορα, να βάλει δυο πατάτες στο αλουμινόχαρτο και να τις ψήσει, να βάλει κομμάτια από κολοκύθα ή κυδώνια κ.α.

Ο φίλος μου έλεγε, καλά στο σαλόνι του σπιτιού μου θα ψήνω φαγητό; Τότε του απάντησα ότι έχει πολύ αστικές αντιλήψεις που θα πρέπει να τις αλλάξει σε αυτή τη χρονική στιγμή που ζούμε. Ο ένας από τους καταστηματάρχες που επισκεφτήκαμε του πρότεινε τη ξυλόσομπα με το φούρνο. Τελικά κάναμε την έρευνα αγοράς χωρίς να αποφασίσει τι θα πάρει.

Οι πλημύρες στη Θεσσαλία έχουν αλλάξει τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας αλλά σύντομα θα επηρεάσουν και τη δική μας ζωή. Όλοι ξέρουμε ότι ο θεσσαλικός κάμπος είναι ο ποιο μεγάλος στην Ελλάδα. Πιθανών να ακούσατε ότι έχει υποστεί τεράστια γεωργική καταστροφή. Παραγωγές που ήταν έτοιμες να συγκομιστούν και χάθηκαν κάτω από το νερό. Αποθήκες που ήταν γεμάτες με γεωργικά προϊόντα που καταστράφηκαν ολοσχερώς.  Γεωργικά μηχανήματα που καταστράφηκαν ολοσχερώς, γεωργικές εκτάσεις που καλύφτηκαν από τόνους φερτών υλικών και δεν μπορούν να καλλιεργηθούν άμεσα. Άνθρωποι που καταστράφηκε το ηθικό τους.

Όλα αυτά θα έχουν ως συνέπεια να μη φτάσουν κάποια γεωργικά προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων, να έρθουν από άλλες περιοχές και με αυξημένες τιμές. Θα πρέπει να ετοιμαστούμε όλοι για αλλαγές και να αναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε.

Θα πρέπει να μπούμε στη λογική του καλλιεργώ την τροφή μου, δημιουργώ ένα κελάρι, βαδίζω προς τη διατροφική αυτάρκεια. Για να μπορέσουμε να ανταπεξέρθουμε στο χειμώνα που έχουμε μπροστά.

Καλή δύναμη σε όλους μας.

Πηγή φωτογραφίας https://krinilive.gr

Scroll to Top