Πολλά έχουμε ακούσει για το αλάτι. Με τη συνταγή που σας δίνουμε μπορείτε να αφαιρέσετε το αλάτι από τη διατροφή σας ή να το μειώσετε και να το αντικαταστήσετε με μια σειρά από βότανα.
50 γρ. κορίανδρο (5 κουτ. Σουπ.)
10 γρ μαραθόσπορο (1 κουτ. Σουπ.)
10 γρ σουσάμι (1 κουτ. Σουπ.)
10 γρ λιναρόσπορο (1 κουτ. Σουπ.)
50 γρ σιναπόσπορο κίτρινο (3 κουτ. Σουπ.)
10 γρ ρίγανη (3 κουτ. Σουπ.)
10 γρ θρούμπη (3 κουτ. Σουπ.)
10 γρ θυμάρι (3 κουτ. Σουπ.)
5 γρ δεντρολίβανο (1 κουτ. Σουπ.)
10 γρ άνηθο (3 κουτ. Σουπ.)
10 γρ δυόσμο (3 κουτ. Σουπ.)
10 γρ πιπέρι μαύρο (1 κουτ. Σουπ.)
αλάτι* προσθέστε αλάτι ανάλογα με τις διατροφικές σας συνήθεις.
Αναμιγνύουμε τα παραπάνω βότανα στην αδρή τους μορφή και τα αλέθουμε λίγο προ του γεύματος, για να είναι φρεσκοαλεσμένα.
Αυτό το αλάτι περιέχει οξέα και όλα τα ιχνοστοιχεία, όλες τις βιταμίνες (εκτός από Β12, C ) όλα τα ακόρεστα λιπαρά οξέα και όλα τα αμινοξέα.
Επίσης έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και βοηθά στην ρύθμιση της χλωρίδας του εντέρου.
(*) Στη άναλο δίαιτα μπορούμε να παραλείπουμε το αλάτι.
Πηγή: «ΣΥΝΤΑΓΕΣ για ελαφρά και υγιεινά γεύματα» Ιωάννης Αλ. Παπαγιαννόπουλος.
Σημείωση Πελίτι.
Τα βότανα που χρησιμοποιούμε είναι αποξηραμένα. Τα αλέθουμε με multi ή με μύλο για σπόρους. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε την ποσότητα που κάνουμε σε ένα βάζο σε σκοτεινό μέρος σε ένα ντουλάπι της κουζίνας μας και να χρησιμοποιούμε όσο θέλουμε ανάλογα με τις διατροφικές μας συνήθεις.