Αξίζει να κάνω το δικό μου κήπο;

Καλή σας μέρα,

Μ. Πέμπτη 29/4/2021, διαβάζω και απαντάω στην αλληλογραφία του Πελίτι.

Η κ. Ιοκάστη μου γράφει:

«Γεια σας Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι αν κάποιος έχει λαχανόκηπο στην αυλή του θα έχει έξοδα για την φροντίδα του που θα είναι το ίδιο σαν να αγόραζε τα λαχανικά  και δεν αξίζει τον κόπο από άποψη κόστους. Ευχαριστώ.»

κ. Ιοκάστη, καλή σας μέρα, με την ερώτηση σας μου δίνεται μια καλή ευκαιρία να γράψω και το σημερινό άρθρο για τη σελίδα του Πελίτι.

Για χρόνια η μητέρα μου καλλιεργούσε λαχανικά στο χωριό, κάνοντας ένα μεγάλο ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη στο χωριό και πίσω με τη συγκοινωνία. Το ταξίδι είχε αρκετή ώρα αναμονής, ταλαιπωρίας και έξοδα μετακίνησης, κ.λ.π.

Πολλοί συγγενείς που την αγαπούσαν της πρότειναν να σταματήσει να καλλιεργεί και να αγοράζει τα λαχανικά από τον μανάβη, θεωρώντας ότι θα της βγει πιο φτηνή η αγορά τους από το να τα καλλιεργεί η ίδια.

Η μητέρα μου για να πάει στον κήπο στο χωριό, πλήρωνε τα εισιτήρια της και έκανε ένα ταξίδι αρκετά μεγάλο για να φτάσει. Από οικονομικής πλευράς τα λαχανικά που έπαιρνε τα πλήρωνε πολύ ακριβά.

Από την άλλη όμως αυτή ήταν η μόνη της διέξοδο και μια αφορμή για να βγει από το σπίτι. Να κινητοποιηθεί για να πάει στο χωριό για να φροντίσει το σπίτι εκεί κ.λ.π.

Αν υπολογίσετε το χρόνο που ξοδεύετε για να παράγετε τα λαχανικά σας, πολύ πιθανών να είναι πιο ακριβά από το να πάτε να τα αγοράσετε.

Η επαφή όμως με τα λαχανικά το έδαφος κ.λ.π. σας προσφέρει μια ηρεμία που δεν πληρώνεται.

Σας βοηθάει να βάλετε σε τάξη τις σκέψεις σας, σε μια πολύ ταραγμένη εποχή, που δεν πληρώνεται.

Σας προσφέρει κάτι που το έχετε παράγει εσείς και σας κάνει να νιώθετε περήφανη γι’ αυτό που κάνετε και για τον εαυτό σας, δεν πληρώνεται αυτό.

Επιλέγετε τις ποικιλίες που βάζετε στο τραπέζι σας που αυτές μπορεί να είναι ποικιλίες που σας συνδέουν με τους προγόνους σας, δεν πληρώνεται αυτό.

Επιλέγετε τις ποικιλίες που θέλετε, καθορίζεται εσείς τι θα φάτε, δίνοντας σας το αίσθημα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, δεν πληρώνεται αυτό.

Δίνεται ένα «μάθημα» στα παιδιά σας για την αυτάρκεια και την παραγωγή της τροφής που θα τους χρειαστεί στην πορεία της ζωής τους που δεν πληρώνεται αυτό. Σκεφτείτε το «σιωπηλό» μάθημα της μητέρας μου.

Και τέλος τα πράγματα δεν είναι μονοδιάστατα, δεν υπολογίζονται όλα με το πόσο πληρώνω σε χρήμα τα. Ας δούμε και τις άλλες πλευρές του νομίσματος.

Η υγεία μας, η υγεία του εδάφους, η υγεία των παιδιών μας, η διατήρηση της γεωργικής βιοποικιλότητας, η ελευθερία και η ανεξαρτησία, η χαρά και χίλια δυο άλλα πράγματα που μας προσφέρει η καλλιέργεια της τροφής μας δεν μπορούν να μετρηθούν με τα χρήματα.

Καλή ανάσταση Ανάταση ψυχής.

Scroll to Top