25η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι 2025

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του Πελίτι,

με μεγάλη μας χαρά, σας προσκαλούμε στην 25η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, το Σάββατο 26 Απριλίου 2025, από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας στην Π. Ε. Δράμας. Η διανομή των παραδοσιακών σπόρων θα πραγματοποιηθεί από τις 11:00 π.μ -14:00 μμ.

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και για τα 30 χρόνια Πελίτι (1995-2025). Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι μια παγκόσμια συνάντηση που αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται από ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο χωρίς διακρίσεις στο χρώμα, το φύλλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη γλώσσα, κ.λ.π. Βλέπουμε τα κοινά που μας ενώνουν ως ανθρώπους.

Η 25η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι για το 2025 αφιερώνετε στους ανθρώπους του Πελίτι που το στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, οργανώνεται από το Πελίτι, με γενικό συντονιστή τον  Παναγιώτης Σαϊνατούδης ιδρυτή του Πελίτι.

Φωτογραφία: Petros Sain

Υποστηρίζεται από γυναίκες και άντρες απ’ όλο τον κόσμο που είναι ενθουσιασμένοι με τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.

Την εκδήλωση υποστηρίζουν:

Ο Δήμος Παρανεστίου

Το ΚΕΠΕΑ Παρανεστίου -Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παρανεστίου 

Ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός σύλλογο Παγονερίου Δράμας

Η ΜΟΤΕ Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος

ΟΦΚΑΘ – Εθελοντές Διασώστες

Το ίδρυμα Mindful EBID  από τη Γερμανία

Πράσινη ομάδα Βουλγαρίας

Η ομάδα Mitoludens από τη Βραζιλία

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από αυτή τη γιορτή εμπνευστήκαν οι  αντίστοιχες γιορτές σπόρων στην Ελλάδα στη Βουλγαρία στην Κύπρο και αλλού. Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι η πρώτη δημόσια γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων που έγινε στη χώρα το 1999 και συνεχίζει ως σήμερα.

Το 2013 η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι χαρακτηρίστηκε από τους σποροφύλακες της Αυστραλίας  www.seedsavers.net  ως «η μεγαλύτερη γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών παγκοσμίως».

Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ως τώρα έχουν συμμετάσχει αγρότες, ακτιβιστές των σπόρων και της τροφής, επιστήμονες κ.λ.π από πολλές χώρες του πλανήτη όπως: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία,  Αγγλία, Μπουρκίνα Φάσο, Τυνησία, Μαρόκο,  Η.Π.Α, Καναδά, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Περού, Αυστραλία, Ινδία, κ.α. Κάθε χρόνο φτάνουν σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου κινήματος για την ελευθερία των σπόρων, της γης του νερού.

Συμμετέχοντες καλλιεργητές με παραδοσιακούς σπόρους.

Όσοι από σας φέρετε σπόρους ή φυτά θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 6946885567 σε περίπτωση που δεν απαντήσω στείλτε γραπτό μήνυμα sms ή στο viber.

Μια εικόνα από το μέλλον στο σήμερα.

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, είναι μια εικόνα του μέλλοντος που φυτεύουμε όμως σήμερα το σπόρο για να γίνει πραγματικότητα αύριο. Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι όλα είναι προσφορές: οι σπόροι, οι ομιλίες, το φαγητό, η οργάνωση, η μουσική κ.λ.π. Όλοι έχουν πρόσβαση σε όλες τις δράσεις ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Όλα αυτά μπορούμε και τα καταφέρνουμε γιατί ο καθ’ ένας προσφέρει αυτό που μπορεί, έτσι μέσα από αυτή την προσφορά όλοι έχουμε.

Δημιουργώντας με τη φύση.

Στο Πελίτι μπορέσαμε και καταφέραμε κάποια πράγματα γιατί αφουγκραστήκαμε το κάλεσμα των σπόρων. Είπαμε παρόν όταν οι σπόροι μας κάλεσαν σε βοήθεια. Όταν εμείς ζητήσαμε βοήθεια από τους σπόρους, οι σπόροι απαντούν παρόν.

Η διανομή παραδοσιακών σπόρων στην 25η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.

Η διανομή των παραδοσιακών σπόρων είναι από τις 11:00 π.μ -14:00 μμ. Η γιορτή είναι ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο άσχετα αν έχει σπόρους ή όχι. Η καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών και η ελεύθερη προσφορά τους είναι μια βαθιά πολιτική πράξη. Με τον όρο “πολιτική” εννοούμε τη λύση που επιλέγουμε για να επιλύσουμε τα γεωργικά, περιβαλλοντικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας και όχι μόνο. Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι μια εικόνα από το μέλλον. Ο καθ’ ένας προσφέρει αυτό που έχει στην κοινότητα και όλοι έχουν μέσα από αυτή την πρόσφορα αυτό που χρειάζονται. Έτσι οραματιζόμαστε το μέλλον μας. Όλοι να προσφέρουμε στην κοινότητα και να μπορούμε να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση όλοι σε όλα τα αγαθά. Έτσι και η γιορτή μπορεί και οργανώνεται μέσα από την εθελοντική προσφορά σε εργασία, τρόφιμα, υλικά, σπόρους, φυτά, μουσική κ.λ.π. Όλα αυτά προσφέρονται ελεύθερα στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.

Είσοδος ελεύθερη.

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ακολουθεί το Πάσχα, γίνεται πάντα το Σάββατο μετά το Πάσχα. Για το 2025 η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι το Σάββατο 26 Απριλίου 2025.

Όπως λέει και ο ποιητής Κ. Π. Καβάφης.

“Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα ‘βγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν”

 

Ήρθε η ώρα να ολοκληρώσουμε την Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι. Προσπαθούμε ως την ημέρα της 25ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι να έχουμε προχωρήσει τις εργασίες με την ολοκλήρωση της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι. Μπορείτε να στείλετε θετικές σκέψεις και θετικές προσευχές. Μπορείτε να κοινοποιήσετε το βίντεο. Μπορείτε να κάνετε μια οικονομική βοήθεια.

Στηρίζοντας ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Ερχόμενοι στην 25η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι μπορείτε να φέρετε τα παρακάτω είδη για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων: Ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι, πελτέδες, ελαιόλαδο, πάνες, μωρομάντηλα, βρεφικά γάλατα, κρέμες για βρέφη, κλινοσκεπάσματα, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, χαρτιά υγείας, είδη καθαριότητας.

Συγκέντρωση αντρικών ρούχων και παπουτσιών

Το Πελίτι από το 2014, συγκεντρώνει αντρικά ρούχα και παπούτσια για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στο προανχωρισιακό κέντρο κράτησης στο Παρανέστι Δράμας. Μπορείτε να φέρετε αντρικά ρούχα και παπούτσια που είναι σε καλή κατάσταση.

Χαριστικό παζάρι.

Ανοίξτε τις ντουλάπες σας και τις αποθήκες σας. Βγάλτε πράγματα που δεν έχετε χρησιμοποιήσει για τον τελευταίο ένα χρόνο. Κάντε χώρο στο σπίτι σας και στο μυαλό σας για να σας έρθουν νέα πράγματα στη ζωή σας. Στη διάρκεια της 25ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι θα λειτουργήσει, χαριστικό παζάρι, μπορείτε να φέρετε πράγματα που δεν τα χρειάζεστε και να πάρετε κάτι που χρειάζεστε. Τα πράγματα που θα περισσέψουν θα διανεμηθούν δωρεάν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το Δάσος των ευχών

Ερχόμενοι στην 25η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι μπορείτε να αναζητήσετε Το Δάσος των ευχών στη γη του Πελίτι. Στο δάσος των ευχών, μπορούν να πάνε μικροί και μεγάλοι. Στο Δάσος των ευχών μπαίνουμε με σιωπή και σεβασμό. Εδώ υπάρχει το δέντρο των ευχών. Όταν φτάσετε κοντά του θα το αναγνωρίσετε από τον χτύπο της καρδιάς σας. Καθίστε ήρεμα στο δέντρο τον ευχών και ζητήστε του ότι θέλετε. Θα πρέπει να είστε μόνο προσεκτικοί στο τι θα ζητήσετε. Γιατί το δέντρο έχει τη δύναμη να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας αλλά δεν έχει κρίση τι είναι καλό και τι κακό. Στο δάσος των ευχών κατοικούν και οι νεράιδες που βοηθάνε τα φυτά να μεγαλώσουν. Αν είστε τυχεροί μπορεί να τις συναντήσετε. Μη ρωτάτε που είναι το δάσος των ευχών, ο οδηγός σας για να το βρείτε είναι η καρδιά σας.

Μπαμπάδες έτοιμοι για όλα.

Ήρθαν οι καιροί…

“Υπερασπίσου το παιδί,
γιατί αν γλιτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα”

Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος

Κάθε χρόνο στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι γίνονται δράσεις για τα παιδιά. Προτείνουμε οι μπαμπάδες να αναλάβουν τη φροντίδα και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους και όχι μόνο. Έτσι να δώσουμε στις μαμάδες την ευκαιρία να είναι λίγο ποιο ελεύθερες και να απολαύσουν το πρόγραμμα της 25η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Να διευκρινίσουμε ότι στο χώρο του Πελίτι οι γονείς έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους. Προτείνουμε τα παιδιά αλλά και οι γονείς να είστε ντυμένοι με απλά, άνετα ρούχα που να μπορούν να λερωθούν.  Να προτιμήσετε παπούτσια που να μπορείτε να περπατήσετε και να τρέξετε. Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι σε εξωτερικό χώρο που θυμίζει λίγο ζούγκλα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά χόρτα, μυγάκια, φίδια, βατράχια, καυτός ήλιος, αέρας και κάποιες φορές και βροχή κ.λ.π. Φροντίστε να έχετε ένα χαλάκι για να κάτσετε στο έδαφος και καρέκλες που παίρνετε μαζί σας στη θάλασσα. Το κτήμα το επισκέπτονται πολλά αδέσποτα σκυλιά κάποια είναι μεγαλόσωμα είναι καλόβουλα και φιλικά. Τέλος για φωτογραφίες και βίντεο παιδιών, θα πρέπει να υπάρχει η συγκατάθεση και των δύο γονέων.

 

Εργαστήριο ψωμιού και συντήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Στο εργαστήριο για το ζύμωμα ψωμιού και τη συντήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια,  ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης ιδρυτής του Πελίτι, θα παρουσιάσει πως κάνουμε προζύμι, πως ζυμώνουν και πως ψήνουμε το ψωμί με διαφορετικούς τρόπους. Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση πάνω στη συντήρηση των τροφίμων με παραδοσιακές μεθόδους χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Εργαστήριο για το μαγικό κόσμο των μανιταριών.

Φωτογραφία: Petros Sain

Τεχνολογία μηδενικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Πελίτι από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του το 1995 μιλούσε αλλά και λειτουργούσε με γνώμονα την αυτάρκεια και την ολιγάρκεια. Τα σπίτια όπου στεγάστηκε  το Πελίτι από το 1995 ως το 2003 δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, ως επιλογή. Το διάστημα 1999-2001 η έδρα του Πελίτι ήταν στο Σουμάκ στα πομακοχώρια του νομού Ροδόπης όπου εκεί δεν είχε ρεύμα όλος ο οικισμός. Μέσα από αυτό το ταξίδι απέκτησε πολλές εμπειρίες και συνάντησε ανθρώπους που όργωναν με ξύλινο άροτρο όπως τρις χιλιάδες χρόνια πριν, δούλευαν το σίδερο με τη φωτιά όπως γίνονταν χιλιάδες χρόνια, κ.α. πολλά. Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το 2025 θα σας παρουσιάσουμε τεχνολογίες που παίρνουν τη γνώση των προγόνων μας και προσαρμόζονται στις σημερινές ανάγκες μας αλλά δεν λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια όπως ηλιακό ρολόι, ηλιακός φούρνος, ηλιακό ξηραντήριο κ.α.

Έθιμα γονιμότητας.

Φωτογραφία: Petros Sain

Ο σπόρος είναι η αρχή της ζωής, έτσι δεν μπορούν να λείπουν από τη 25η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και τα έθιμα γονιμότητας. Η Π. Ε. Δράμας είναι η πιο πλούσια περιοχή στην Ελλάδα σε λαϊκά δρώμενα. Στις 14:00 μ.μ θα λάβουν μέρος έθιμα γονιμότητας από τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό σύλλογο Παγονερίου Δράμας μέλος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας.

Φωτογραφία: Petros Sain

Στα έθιμα γονιμότητας συμμετέχουν και οι θεατές.

  • Κλέβοντας τη νύφη, τα αδέρφια της οι αράπηδες πάνε να την πάρουν.
  • κλέβουν το μωρό της γύφτισσας και οι αράπηδες πάνε και παίρνουν το μωρό πίσω.
  • Το αλογάκι ή χακλής, ο γιατρός, κάνει καλά όποιον από το κοινό πέφτει κάτω ως άρρωστος.

Σχηματίζοντας το σήμα του Πελίτι με τα σώματα μας.

Φωτογραφία: Petros Sain

Στις δύο το μεσημέρι περίπου, θα σας καλέσουμε να δώσουμε τα χέρια και να κάνουμε ένα κύκλο γύρω από το κεντρικό δέντρο στο Πελίτι σχηματίζοντας το σήμα του Πελίτι με τα σώματα μας. Η Σοφία Γίδα θα τραγουδήσει απόσπασμα από την “Εαρινή συμφωνία” που είναι ο ύμνος της Γιορτής Σπόρων του Πελίτι.

Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος. Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος

Απλώνουμε τα χέρια στον ήλιο στον ήλιο

και τραγουδάμε και τραγουδάμε.

Το φως κελαηδάει, άιντε κελαηδάει

στις φλέβες του χόρτου και της πέτρας.

Άξιζε να υπάρξουμε για να συναντηθούμε.

Αγαπούμε τη γη, τους ανθρώπους και τα ζώα.

Τα ερπετά, τον ουρανό και τα έντομα.

Είμαστε, είμαστε κι εμείς όλα μαζί.

Μαζί κι ο ουρανός και η γη.

Απλώνουμε τα χέρια στον ήλιο στον ήλιο

και τραγουδάμε και τραγουδάμε.

Ο ήλιος με φωνάζει, ο ήλιος με φωνάζει.

Χαρά, χαρά. Δε μας νοιάζει τι θ’ αφήσει

το φιλί μας μες στο χρόνο και στο τραγούδι.

Έκθεση φωτογραφίας: Δίνοντας φωνή στους μικρούς αγρότες.

Μέσα από την 25η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι θέλουμε να δώσουμε φωνή τους μικρούς αγρότες όλου του κόσμου. Οι μικροί αγρότες είναι αυτοί που ταΐζουν τον παγκόσμιο πληθυσμό σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Οι μικροί αγρότες είναι αυτοί που κρατάνε το δικό τους σπόρο για την επόμενη χρονιά.

Καλούμε όλους εσάς που είστε μικροί αγρότες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης να μας στείλετε φωτογραφίες από τον κήπο σας, από το χωράφι σας από τους σπόρους σας και να τις παρουσιάσουμε σε μια έκθεση φωτογραφίας, στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Μετά τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι η έκθεση θα ταξιδέψει και σε άλλες περιοχές της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.

Έκθεση λαογραφικού υλικού.

Κάθε χρόνο στα πλαίσια της Γιορτής Σπόρων του Πελίτι οργανώνεται και μια έκθεση λαογραφικού υλικού. Αντικείμενα που μεγάλωσαν γενιές και γενιές και σήμερα πια δεν χρησιμοποιούνται εκτίθενται για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι.

Τραγουδώντας για το Πελίτι.

Φωτογραφία: Petros Sain

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ολοκληρώνεται με μουσική και χορό. Μουσικοί από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και όχι μόνο θα μας ενώσουν σε χορούς κυκλωτικούς. Τα μουσικά δρώμενα του Πελίτι συντονίζει ο Θανάσης Κλεώπας.

Φωτογραφία: Petros Sain

Δείτε την ακριβή τοποθεσία της Γιορτής Σπόρων του Πελίτι

Πως να φτάσετε στο Πελίτι

Οργανώνουν εκδρομές

Τουριστικό πρακτορείο ΚΤΕΛ Δράμας. Τηλέφωνο κρατήσεων 2521058168 κιν. 6972269023

Το πρακτορείο Σισμανίδης από τη Θεσσαλονίκη (Sismanidis Travel Services) τηλέφωνο 2310525961, οργανώνει ημερήσια εκδρομή από Θεσσαλονίκη στην 25η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

Κάνε μου μια αγκαλιά.

 

Φωτογραφία: Petros Sain

Η αγκαλιά νικά την κατάθλιψη

Η αγκαλιά τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Η αγκαλιά κρατά την καρδιά υγιή

Η αγκαλιά βοηθά τις σχέσεις μας

Η αγκαλιά τονώνει την αυτοπεποίθησή μας

Η αγκαλιά μας μαθαίνει να δίνουμε και να παίρνουμε

Η αγκαλιά μας απελευθερώνει

Είσοδος ελεύθερη για όλες τις δράσεις.

Πληροφορίες:

Περισσότερες πληροφορίες για το Πελίτι

FB: Κοινότητα Πελίτι / Peliti community

FB: Peliti Seed Festival – in English 

YouTube: Πελίτι/Peliti

Τικ Τοκ: @panagiotis.sainatoudis

Μπορείτε να στηρίξετε οικονομικά το Πελίτι.

Τράπεζα Πειραιώς. IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332

SWIFT-BIC: PIRBGRAA

Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

Αιτιολογία: συνδρομή.

«Να μας έχει ο θεός γερούς,

πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε βρε

με χορούς κυκλωτικούς και άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς»

Καλή αντάμωση

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ιδρυτής του Πελίτι

Scroll to Top