Βιογραφικό σημείωμα του Παναγιώτη Σαϊνατούδη.

Βιογραφικό σημείωμα του Παναγιώτη Σαϊνατούδη.

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης γεννήθηκε στη Βαμβακούσα Σερρών στις 26/3/1969.

Το 1998 έγινε μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης.

Το 1999 συμμετέχει στην ομάδα Οικολογικής Γεωργίας του Γιάννη Ραυτογιάννη.

Στις 5 Δεκεμβρίου 1990 πρότεινε στη Βεατρίκη Βίντερτάιν και οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, τον πρώτο μεγάλο κύκλο μαθημάτων Οικολογικής Γεωργίας. Είναι τα πρώτα οργανωμένα μαθήματα οικολογικής γεωργίας μεγάλης διάρκειας, Δεκέμβριος 1990 – Μάρτιος 1991.

Τον Ιανουάριο του 1991 ξεκίνησε την πρώτη ομάδα στην Ελλάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών.

Τον Δεκέμβριο του 1991 πρότεινε τη δημιουργία του Εργαστηρίου Οικολογικής Πρακτικής όπου εντάχθηκαν τα μαθήματα οικολογικής γεωργίας.

Τον Αύγουστο του 1992 κάνει την πρώτη του εξερευνητική αποστολή για τις παραδοσιακές ποικιλίες στη γεννέτηρα του τη Βαμβακούσα του νομού Σερρών.

Τον Απρίλιο του 1993 κάνει στη Θεσσαλονίκη την πρώτη δημόσια ομιλία για τις τοπικές ποικιλίες σπόρων.

Το χειμώνα του 1993 οργανώνει μαθήματα οικολογικής γεωργίας για επαγγελματίες αγρότες στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου.

Στις 2 Μαΐου 1993 εγκαταστάθηκε στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου Δράμας.

Την άνοιξη του 1995 ξεκίνησε το Πελίτι όπου και συντονίζει ως σήμερα. Το όνομα Πελίτι είναι εμπνευσμένο από μια μεγάλη βελανιδιά που υπάρχει στο Δασωτό  Κ. Νευροκοπίου.

Στις 21 Μαΐου 1995 ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της φωτιάς στα Αναστενάρια της Μαυρολέυκης και έγινε αναστενάρης.

Από το 1995 ως το 2000 ταξίδεψε με τα πόδια και ότο στοπ για να βρει τους καλλιεργητές που κρατάνε τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων.  Συγκέντρωσε πάνω από 1200 ποικιλίες που κινδύνευαν να εξαφανιστούν.

Τον Οκτώβριο του 1995 στην Αθήνα διοργάνωσε την πρώτη δημόσια διανομή παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Το 1999 διοργάνωσε την πρώτη δημόσια Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων στην Κάρπη του νομού Κιλκίς, Η Γιορτή ανταλλαγής σπόρων είναι η πρώτη Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Το 2013 η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη Γιορτή ανταλλαγής Σπόρων Παγκοσμίως (Largest Seed Exchange in the World), από την οργάνωση www.seedsavers.net της Αυστραλίας

Το 2000 ξεκίνησε τα Κατά Τόπους Αγροκτήματα ένα πανελλαδικό δίκτυο για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών.

Το 2002 παντρεύετε με τη Σοφία Γίδα.

Το 2003 εγκαθίσταται στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας μαζί με την οικογένεια του τη Σοφία και τον γιο τους Πέτρο και μεταφέρει την έδρα του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας.

Το 2012 και 2013 μεταφέρει από τις Βρυξέλλες στην έδρα του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας τις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων.

Το 2012 συμμετέχει ως ομιλητής στη 2η Παγκόσμια Συνάντηση για το Άνθισμα της Ανθρωπότητας στην Καντόνα του Μεξικού.

Το 2014 οργανώνει μαζί με το Seedfreedom το Navdanya International και το Kokopelli το Πρώτο Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους σπόρους όπου ξεκίνησε από το Πελίτι και έφτασε ως την έδρα του Κοκκοπελι στο Λεμανς Νταζήλ στα Πυρηναία όρη της Γαλλίας. Μεταφέρει έτσι τις Διεθνείς Μέρες Σπόρων από το Μεσοχώρι Παρανεστίου στα Πυρηναία.

Το 2016 πρότεινε στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση στη Χάγη την διοργάνωση της Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων.

Το 2017 ξεκίνησε τη διοργάνωση της Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων παράλληλα με τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.

Το Φεβρουάριο του 2019 συμμετέχει στην συνάντηση κορυφής για τους σπόρους στη Σάντα Φε των Η. Π. Α.

Τον Ιανουάριο του 2020 παρουσιάζει το Πελίτι και τις δράσεις του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Το 2020 και το 2021 στο πρώτο και δεύτερο lockdawn υποστήριξε χιλιάδες οικογένειες με παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων.

Συνολικά έχει σώσει πάνω από 4000 ποικιλίες σπόρων που έχουν διανεμηθεί δωρεάν σε πάνω από 500.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα δυο σημαντικότερα είναι:

Στις 22 Μαΐου 2009 τιμήθηκε ως «Φύλακας της Βιοποικιλότητας της Μεσογείου» από τον Γενικό Γραμματέα του Bioversity International και από τον δήμαρχο της Ρώμης.

Το 2013 το Πελίτι έλαβε ένα βραβείο για την εθελοντική του εργασία στη χώρα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Έχει περισσότερες από χίλιες δημοσιεύσεις άρθρων σε ιστοσελίδες και περιοδικά και πολλές συνεντεύξεις σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα κ.α.

Η δράση του Παναγιώτη Σαϊνατούδη άλλαξε την πορεία για το θέμα των τοπικών ποικιλιών στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και έχει επηρεάσει το κίνημα των τοπικών ποικιλιών στην Τουρκία, στις Η. Π. Α και άλλου.

Αυτή την περίοδο κατασκευάζει την Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι ένα κτήριο για την προστασία της γεωργικής βιοποικιλότητας της Ελλάδα και όχι μόνο.

Έχει συνεργαστεί με χιλιάδες καλλιεργητές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και με διεθνείς προσωπικότητες όπως η Δρ. Βαντάνα Σίβα από την Ινδία, 7η σημαντικότερη γυναίκα στον πλανήτη το 2010.  Τον Ούγκο Μπλάνκο από το Περού, Τον Μάνου Τσάου, και πολλούς άλλους.

Φωτογραφία: Petros Sain

Scroll to Top