Υλικά:
60 gr κρεμμυδόφυλλα.
12 αυγά
½ κούπα ξύδι από κρασί
Ελαιόλαδο για το γυάλισμα
Λουλούδια
Τούλι
Λαστιχάκια
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα αυγά από τυχών ξένα υλικά.
Στρώνουμε τα τη μισή ποσότητα από τα κρεμμυδόφυλα στην κατσαρόλα μας.
Τοποθετούμε τα αυγά επάνω στα κρεμμυδόφυλα και προσθέτουμε τα υπόλιπα κρεμμυδόφυλλα.
Προσθέτουμε το νερό – το νερό μπορούμε να το έχουμε ζεστάνει – βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Το νερό σκεπάζει τα αυτά.
Ρίχνουμε το ξύδι.
Βράζουμε τα αυγά μέσα στα κρεμμυδόφυλλα για 20 λεπτά.
Αφού σβήσουμε τη φωτιά αφήνουμε τα αυγά, άλλα 8-10 λεπτά μέσα στην κατσαρόλα.
Πριν σβήσουμε τη φωτιά μας μπορούμε να ελέγξουμε το χρώμα των αυγών. Όσο περισσότερο μένουν στη φωτιά τόσο πιο σκούρο γίνεται το χρώμα τους. Αν βγάλουμε τα αυγά σε διαφορετικό χρόνο βρασμού, βγαίνουν με διαφορετικό χρώμα.
Σβήνουμε τη φωτιά και βγάζουμε τα αυγά από την κατσαρόλα, σε ένα πιάτο που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας.
Μόλις κρυώσουν τα λαδώνουμε.
Κάνοντας σχέδια από φύλλα και λουλούδια.
Για να βγάλουμε σχέδια από λουλούδια και φύλλα πάνω στα αυγά μας, τοποθετούμε τα λουλούδια ή τα φύλλα στα αυγά, τυλίγουμε τα αυγό με ένα τούλι και δένουμε την άκρη του με ένα λαστιχάκι. Κόβουμε με ψαλίδι το τούλι που περισεύει.
Όταν βγάλουμε τα αυγά από το νερό, βγάζουμε το τούλι και τα λουλούδια.
Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «το σποράκι», που υλοποίησε η κ. Σοφία Γίδα, στο Δημοτικό Σχολείο Παρανεστίου Δράμας , το σχολικό έτος 2009-2010.
Η κ Σοφία Γίδα είναι ιδρυτικό μέλος του Πελίτι.
Καλή επιτυχία
Υ. Σ από σχόλιο αναγνώστη: βάφουμε με κόκκινο λάχανο για να γίνουν γαλάζια, κουρκουμάς και κρόκος Κοζάνης για κιτρινωπά αυγά, παντζάρι με φλούδα πεύκου για πιο σκούρα. Βασική προϋπόθεση να είναι λευκά τα αυγά.