Τυρόψωμο

Το τυρόψωμο είναι ένα εύκολο, ωραίο και υγιεινό αρτοσκεύασμα για τα παιδιά μας και όχι μόνο.

Υλικά:

650gr νερό χωρίς χλώριο.

2 φακελάκια μαγιά ή

360gr προζύμι

Αλεύρι 1 κ. Μπορείτε να βάλετε δυο ή και τρεις  διαφορετικούς τύπους από αλεύρι.

Αλάτι

Κουρκουμά

Σουσάμι

Ελαιόλαδο

Ρίγανη

300 γρ τυρί φέτα

Δυόσμο 3 κουταλάκια του γλυκού

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το νερό (37ο C) και το ρίχνουμε μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη (μεταλλική, ξύλινη, πλαστική) να είναι άνετη λεκάνη στο να κάνουμε το ζύμωμα μας. Αν ο καιρός είναι κρύος ή το αλεύρι μας είναι κρύο μπορούμε να έχουμε λίγο πιο ζεστό νερό έτσι ώστε όταν προσθέτουμε το αλεύρι να κατέβει η θερμοκρασία στους 37ο C

Ρίχνουμε το αλάτι μέσα στο νερό και το διαλύουμε μετά ρίχνουμε μια ποσότητα αλεύρι στο νερό και το ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Μετά ρίχνουμε τη μαγιά, τον κουρκουμά, τη ρίγανη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με την κουτάλα.

Μετά ρίχνουμε και μια ακόμη ποσότητα αλεύρι το ζυμάρι μας γίνεται πιο σφιχτό, όσο μπορούμε ανακατεύουμε με την κουτάλα.

Προσθέτουμε και άλλο αλεύρι για να σφίξει το ζυμάρι μας. Όταν φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να ανακατέψουμε με την κουτάλα, ζυμώνουμε με τα χέρια μας.

Το ζυμάρι μας θα πρέπει να φτάσει σε ένα σημείο όπου τα χέρια θα τα βάζουμε στο ζυμάρι και θα ξεκολλάνε χωρίς να αφήνουν ζυμάρια στα χέρια μας.

Σταυρώνουμε το ζυμάρι μας και το βάζουμε πάνω σε ένα τραπέζι ή μια καρέκλα σκεπασμένο για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Φροντίζουμε να μείνει ζεστό το ζυμάρι μας και ο χώρος που το πλάθουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Θα μείνει εκεί περίπου μία ώρα.

Αφού φουσκώσει μετά από μία ώρα θα το πάρουμε.

Θα ρίξουμε λίγο λάδι πάνω στο ζυμάρι που έχει φουσκώσει, θα το πλάσουμε για λίγο και θα ανοίξουμε το ζυμάρι μας προς τα τοιχώματα της λεκάνης μας. Ρίχνουμε στη μέση το τυρί αφού πρώτα το έχουμε τρίξει με το χέρι μας σε ένα άλλο σκεύος και το δυόσμο.

Βάζουμε το τυρόψωμο μας σε ένα μεγάλο ταψί, αφού πρώτα έχουμε βάλει λαδόκολλα.

Αφήνουμε το τυρόψωμο μας να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, περίπου 30-40 λεπτά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

Για δέκα λεπτά ψήνουμε στους 210 οC με αέρα. Μετά το κατεβάζουμε στους 200 οC για 20 λεπτά και άλλα 10 με 15 λεπτά στους 180 οC

Εδώ όπως και σε όλες τις συνταγές σας δίνουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να κάνετε κάτι. Εσείς προσθέστε ή αφαιρέστε υλικά με βάση τη δική σας ιδιοσυγκρασία και τις διατροφικές σας συνήθειες.

Καλή επιτυχία !!!

Scroll to Top