Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΠολιτική Απορρήτου
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Δράσεις
    • Διεθνείς Δράσεις
      • Διεθνείς ημέρες σπόρων
      • Διεθνές Καραβάνι
      • Διεθνείς συναντήσεις
      • Seed freedom
      • Προγράμμα Λεονάρντο
      • Ολυμπιάδα σπόρων
      • Το Πελίτι στην Τουρκία
    • Τοπικές Δράσεις
      • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
      • Δράσεις Πελίτι
      • Κοινά Αγαθά
      • STOP TTIP CETA TiSA
    • 19η Γιορτή Σπόρων
  • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
      • Πελίτι Βουλγαρίας
      • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
    • Ομάδες Πελίτι
  • Θεματοθήκη
    • Θεματοθήκη
      • Απόψεις – Προτάσεις
      • Φωτογραφίες
      • Βίντεο
      • Donate
    • Βιβλιοθήκη
      • Κατά Τόπους Αγροκτήματα
      • Καλλιέργεια
      • Συνταγές
      • Νομοθεσία
  • Eshop
  • Νέα
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Τοπικές Εορτές
  • Εκδόσεις
  • 25 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
  • DONATE
  • Επικοινωνία
  • Gallery
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Δράσεις
    • Διεθνείς Δράσεις
      • Διεθνείς ημέρες σπόρων
      • Διεθνές Καραβάνι
      • Διεθνείς συναντήσεις
      • Seed freedom
      • Προγράμμα Λεονάρντο
      • Ολυμπιάδα σπόρων
      • Το Πελίτι στην Τουρκία
    • Τοπικές Δράσεις
      • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
      • Δράσεις Πελίτι
      • Κοινά Αγαθά
      • STOP TTIP CETA TiSA
    • 19η Γιορτή Σπόρων
  • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
      • Πελίτι Βουλγαρίας
      • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
    • Ομάδες Πελίτι
  • Θεματοθήκη
    • Θεματοθήκη
      • Απόψεις – Προτάσεις
      • Φωτογραφίες
      • Βίντεο
      • Donate
    • Βιβλιοθήκη
      • Κατά Τόπους Αγροκτήματα
      • Καλλιέργεια
      • Συνταγές
      • Νομοθεσία
  • Eshop
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home 25 χρόνια Πελίτι

Τυρόψωμο

25 χρόνια Πελίτι

Τυρόψωμο

10 Απριλίου 2020 / 2208

Το τυρόψωμο είναι ένα εύκολο, ωραίο και υγιεινό αρτοσκεύασμα για τα παιδιά μας και όχι μόνο.

Υλικά:

1 λίτρο νερό.

2 φακελάκια μαγιά ή 200 γρ προζύμι αν έχουμε (δείτε πως κάνουμε το προζύμι)

Αλεύρι όσο πάρει το νερό μας, θα υπολογίζεται περίπου 1 κιλό και 200 γραμμάρια. Μπορείτε να βάλετε δυο ή και τρεις  διαφορετικούς τύπους από αλεύρι.

Αλάτι, 3 κουταλάκια του γλυκού.

Κουρκουμά

Σουσάμι

Ρίγανη

Ελαιόλαδο

300 γρ τυρί φέτα

Δυόσμο 3 κουταλάκια του γλυκού

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το νερό (37ο C) και το ρίχνουμε μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη (μεταλλική, ξύλινη, πλαστική) να είναι άνετη λεκάνη στο να κάνουμε το ζύμωμα μας. Αν ο καιρός είναι κρύος ή το αλεύρι μας είναι κρύο μπορούμε να έχουμε λίγο πιο ζεστό νερό έτσι ώστε όταν προσθέτουμε το αλεύρι να κατέβει η θερμοκρασία στους 37ο C

Ρίχνουμε το αλάτι μέσα στο νερό και το διαλύουμε μετά ρίχνουμε μια ποσότητα αλεύρι στο νερό και το ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Μετά ρίχνουμε τη μια μαγιά, τον κουρκουμά, τη ρίγανη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με την κουτάλα.

Μετά ρίχνουμε και μια ακόμη ποσότητα αλεύρι το ζυμάρι μας γίνεται πιο σφιχτό, όσο μπορούμε ανακατεύουμε με την κουτάλα.

Προσθέτουμε και άλλο αλεύρι για να σφίξει το ζυμάρι μας. Όταν φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να ανακατέψουμε με την κουτάλα, ζυμώνουμε με τα χέρια μας.

Το ζυμάρι μας θα πρέπει να φτάσει σε ένα σημείο όπου τα χέρια θα τα βάζουμε στο ζυμάρι και θα ξεκολλάνε χωρίς να αφήνουν ζυμάρια στα χέρια μας.

Σταυρώνουμε το ζυμάρι μας και το βάζουμε πάνω σε ένα τραπέζι ή μια καρέκλα σκεπασμένο για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Φροντίζουμε να μείνει ζεστό το ζυμάρι μας και ο χώρος που το πλάθουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Θα μείνει εκεί περίπου μία ώρα.

Αφού φουσκώσει μετά από μία ώρα θα το πάρουμε.

Θα ρίξουμε λίγο λάδι πάνω στο ζυμάρι που έχει φουσκώσει, θα το πλάσουμε για λίγο και θα ανοίξουμε το ζυμάρι μας προς τα τοιχώματα της λεκάνης μας. Ρίχνουμε στη μέση το τυρί αφού πρώτα το έχουμε τρίξει με το χέρι μας σε ένα άλλο σκεύος και το δυόσμο.

Βάζουμε το τυρόψωμο μας σε ένα μεγάλο ταψί, αφού πρώτα έχουμε βάλει λαδόκολλα.

Αφήνουμε το τυρόψωμο μας να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, περίπου 30-40 λεπτά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

Για δέκα λεπτά ψήνουμε στους 210 οC με αέρα. Μετά το κατεβάζουμε στους 200 οC για 20 λεπτά και άλλα 10 με 15 λεπτά στους 180 οC

Εδώ όπως και σε όλες τις συνταγές σας δίνουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να κάνετε κάτι. Εσείς προσθέστε ή αφαιρέστε υλικά με βάση τη δική σας ιδιοσυγκρασία και τις διατροφικές σας συνήθειες.

Καλή επιτυχία !!!

Share Post
Έθιμα του Πάσχα – Αδώνιδ...
Έλαιο ψωμάκια

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) www.peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Καλλιέργεια
Περισσότερα

Πελίτι, εποχή σποράς λαχανικών

9 Ιανουαρίου 2021 / 7679 / 0
Αρχές Ιανουαρίου και οι σπορές των λαχανικών έχουν ξεκινήσει. Παραθέτουμε έναν κατάλογο για την εποχή σποράς. Ο κατάλογος που ακολουθεί είναι ενδεικτικός, μιας και η... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Οι εργασίες στον κήπο τον Ιανουάριο

1 Ιανουαρίου 2021 / 3418
Με τον ερχομό του Ιανουαρίου έχουμε την αρχή του νέου έτους. Ας ξεκινήσουμε και εμείς με τα έθιμα της γονιμότητας που  μας κληρονόμησαν οι παππούδες... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Αποχαιρετώντας αυτόν τον υπέροχο χρόνο 2020

31 Δεκεμβρίου 2020 / 258
Αποχαιρετώντας αυτόν τον υπέροχο χρόνο 2020, όπου μας έμαθε ότι τα αυτονόητα δεν είναι αυτονόητα, ότι τα δεδομένα δεν είναι δεδομένα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Εκτροφή κουνελιών.

26 Δεκεμβρίου 2020 / 888
Αυτές τις μέρες βλέπουμε στην Αγγλία, μια πλούσια χώρα του βορά να υπάρχει διατροφική κρίση, λόγω των εμπορικών συμφωνιών και του κορονοιού. Κανείς δεν θα... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Λάχανο τουρσί

25 Δεκεμβρίου 2020 / 1654
Πριν μερικά χρόνια o Rishiraj Ramaswamy από την Ινδία, έκανε την πρακτική του στο Πελίτι, μεταπτυχιακός φοιτητής από το πανεπιστήμιο γαστρονομίας του Slow Food στην... Συνέχεια Ανάγνωσης

Comments are closed

Κατηγορίες

  • 25 χρόνια Πελίτι
  • Seed freedom
  • STOP TTIP CETA TiSA
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Βίντεο
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Διεθνείς ημέρες σπόρων
  • Διεθνείς συναντήσεις
  • Διεθνές Καραβάνι
  • Δράσεις Πελίτι
  • Εκδόσεις
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Κοινά Αγαθά
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Ολυμπιάδα σπόρων
  • Πελίτι Βουλγαρίας
  • Προγράμμα Λεονάρντο
  • Στοιχεία επικοινωνίας
  • Συνταγές
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Το Πελίτι στην Τουρκία
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τοπικές Εορτές
  • Τοπικές Ομάδες του ΠΕΛΙΤΙ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο

Πρόσφατα άρθρα

Πελίτι, εποχή σποράς λαχανικών

9 Ιανουαρίου 2021 0

Οι εργασίες στον κήπο τον Ιανουάριο

1 Ιανουαρίου 2021 0

Αποχαιρετώντας αυτόν τον υπέροχο χρόνο 2020

31 Δεκεμβρίου 2020 0

Εκτροφή κουνελιών.

26 Δεκεμβρίου 2020 0

Λάχανο τουρσί

25 Δεκεμβρίου 2020 0

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Αναζήτηση

Διακρίσεις ΠΕΛΙΤΙ

Subscribing to our newsletter

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro