Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Καλλιέργεια
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Τοπικές Εορτές
  • Εκδόσεις
  • 27 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Επικοινωνία
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Τυροψωμάκια με λιαστή ντομάτα και ρίγανη.

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Τυροψωμάκια με λιαστή ντομάτα και ρίγανη.

22 Απριλίου 2020 / 2591

Τις μέρες που μένουμε σπίτι είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε να κάνουμε κάποιες ωραίες και υγιεινές συνταγές.

Συνταγή για τυροψωμάκια

Υλικά:

1 λίτρο νερό.

2 φακελάκια μαγιά ή 200 γρ προζύμι αν έχουμε (δείτε πως κάνουμε το προζύμι). Αν θα χρησιμοποιήσουμε προζύμι μπορούμε να το διαλύσουμε πρώτα σε χλιαρό νερό και μετά να το βάλουμε στο μίγμα μας. Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να το υπολογίσουμε στο συνολικό νερό. Έτσι ώστε να μην ξεπεράσουμε την ποσότητα του ενός λίτρου.

Αλεύρι όσο πάρει το νερό μας, θα υπολογίζεται περίπου 1 κιλό και 200 γραμμάρια. Μπορείτε να βάλετε δυο ή και τρεις  διαφορετικούς τύπους από αλεύρι.

Αλάτι, περίπου 3 κουταλάκια του γλυκού.

Κουρκουμά, περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού.

Σουσάμι

Ηλιόσπορο

Ρίγανη, 3 κουταλάκια του γλυκού.

Δυόσμο, 3 κουταλάκια του γλυκού.

Για τη γέμιση θα χριαστούμε.

Ελαιόλαδο

500 γρ τυρί φέτα τριμμένο στο χέρι.

100 γρ λιαστές ντομάτες.

Δυόσμο 4 κουταλάκια του γλυκού

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το νερό (37ο C) και το ρίχνουμε μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη (μεταλλική, ξύλινη, πλαστική) να είναι άνετη λεκάνη για να κάνουμε το ζύμωμα μας. Αν ο καιρός είναι κρύος ή το αλεύρι μας είναι κρύο μπορούμε να έχουμε λίγο πιο ζεστό νερό έτσι ώστε όταν προσθέτουμε το αλεύρι να κατέβει η θερμοκρασία στους 37ο C

Ρίχνουμε το αλάτι μέσα στο νερό και το διαλύουμε.

Ρίχνουμε μια ποσότητα αλεύρι στο νερό και το ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Μετά ρίχνουμε τη μια μαγιά, τον κουρκουμά, τη ρίγανη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με την κουτάλα.

Μετά ρίχνουμε και μια ακόμη ποσότητα αλεύρι το ζυμάρι μας γίνεται πιο σφιχτό, όσο μπορούμε ανακατεύουμε με την κουτάλα.

Προσθέτουμε και άλλο αλεύρι για να σφίξει το ζυμάρι μας. Όταν φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να ανακατέψουμε με την κουτάλα, ζυμώνουμε με τα χέρια μας.

Το ζυμάρι μας θα πρέπει να φτάσει σε ένα σημείο όπου τα χέρια θα τα βάζουμε στο ζυμάρι και θα ξεκολλάνε χωρίς να αφήνουν ζυμάρια στα χέρια μας.

Σταυρώνουμε το ζυμάρι μας και το βάζουμε πάνω σε ένα τραπέζι ή μια καρέκλα σκεπασμένο για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Φροντίζουμε να μείνει ζεστό το ζυμάρι μας και ο χώρος που το πλάθουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Θα μείνει εκεί περίπου μία ώρα.

Αφού φουσκώσει μετά από μία ώρα θα το πάρουμε.

Θα ρίξουμε λίγο λάδι πάνω στο ζυμάρι που έχει φουσκώσει, θα το πλάσουμε για λίγο και θα ανοίξουμε το ζυμάρι μας προς τα τοιχώματα της λεκάνης μας. Ρίχνουμε στη μέση το τριμμένο τυρί, το δυόσμο και τις λιαστές ντομάτες και λάδι.

Αν το ζυμάρι μας κολλάει ρίχνουμε λίγο λάδι στα χέρια μας. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια ισομεγέθη όσο το δυνατόν. Αν το τυρί μας είναι έξω από το ζυμάρι το σκεπάζουμε για να μην τις «φάει» ο φούρνος.

Βάζουμε τα τυροψωμάκια μας στο ταψί, αφού πρώτα έχουμε βάλει λαδόκολλα, φροντίζουμε να έχουν μια μικρή απόσταση το ένα από το άλλο για να μπορέσουν να φουσκώσουν.

Αφήνουμε τα τυρό ψωμάκια μας να ξεκουραστεί και να φουσκώσουν, περίπου 30 – 45 λεπτά σε ζεστό δωμάτιο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

Για 40 με 45 λεπτά ψήνουμε στους 180 οC με αέρα.

Εδώ όπως και σε όλες τις συνταγές σας δίνουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να κάνετε κάτι. Εσείς προσθέστε ή αφαιρέστε υλικά με βάση τη δική σας ιδιοσυγκρασία και τις διατροφικές σας συνήθειες.

Καλή επιτυχία !!!

Share Post
ΟΗΕ: Ο κορωνοϊός θα φέρει ασιτ...
Δημιουργίες απογευματινές με τ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) www.peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Απόψεις - Προτάσεις
Περισσότερα

Κατασκήνωση για την Παγκόσμια Ειρήνη

26 Ιανουαρίου 2023 / 249
Από το 2002 ως το 2019 συμμετείχαμε (το 2019 ήταν η τελευταία κατασκήνωση) ως άτομα αλλά και ως Πελίτι στην κατασκήνωση για την Παγκόσμια Ειρήνη... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Κάνουμε το δικό μας σπορείο.

21 Ιανουαρίου 2023 / 1505
Συναντήσεις και δράσεις του Πελίτι στο Πελίτι, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, από τις 12:00 μμ – 15:00 μμ. στη γη του Πελίτι. Κάνουμε το... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Τυπώνοντας τα δικά μας νομίσματα

20 Ιανουαρίου 2023 / 507
Πριν λίγες μέρες διάβασα τον τίτλο ενός άρθρου, ο συντάκτης του καλούσε τους πολίτες να αποθηκεύσουν τρόφιμα, γιατί έρχονται ανατιμήσεις και πείνα. Το πρώτο ερώτημα... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Επενδύοντας σε δέντρα

19 Ιανουαρίου 2023 / 1251
Ιανουάριος μήνας, ο καλύτερος μήνας για να φυτέψουμε δέντρα. Οι χυμοί των δέντρων έχουν πέσει τελείως.  Το να φυτέψουμε οπωροφόρα δέντρα αλλά και δέντρα γενικότερα... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια – Εκδήλωση στη Δαύλεια

18 Ιανουαρίου 2023 / 287
  Λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η εκδήλωση «Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια» στη Δαύλεια το Σάββατο 28 Ιανουαρίου... Συνέχεια Ανάγνωσης

Comments are closed

Κατηγορίες

  • 27 χρόνια Πελίτι
  • English
  • Seed freedom
  • Αποξήρανση
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Δράσεις Πελίτι
  • Εκδόσεις
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Καλλιέργεια σε γλάστρες
  • Μη κατηγοριοποιημένο
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νερό
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • οίκο – κοινότητα
  • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Συνταγές
  • Συνταγές για γλυκά
  • Συνταγές για ελιές
  • Συνταγές για ψωμί
  • Συνταγές με κρέας
  • Συνταγές με μανιτάρια
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τοπικές Εορτές
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Φωτιά
  • Русский

Πρόσφατα άρθρα

Κατασκήνωση για την Παγκόσμια Ειρήνη

26 Ιανουαρίου 2023 0

Κάνουμε το δικό μας σπορείο.

21 Ιανουαρίου 2023 0

Τυπώνοντας τα δικά μας νομίσματα

20 Ιανουαρίου 2023 0

Επενδύοντας σε δέντρα

19 Ιανουαρίου 2023 0

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια – Εκδήλωση στη ...

18 Ιανουαρίου 2023 0

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« Δεκ    

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro