Τυροψωμάκια με λιαστή ντομάτα και ρίγανη.

Τις μέρες που μένουμε σπίτι είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε να κάνουμε κάποιες ωραίες και υγιεινές συνταγές.

Συνταγή για τυροψωμάκια

Υλικά:

1 λίτρο νερό.

2 φακελάκια μαγιά ή 200 γρ προζύμι αν έχουμε (δείτε πως κάνουμε το προζύμι). Αν θα χρησιμοποιήσουμε προζύμι μπορούμε να το διαλύσουμε πρώτα σε χλιαρό νερό και μετά να το βάλουμε στο μίγμα μας. Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να το υπολογίσουμε στο συνολικό νερό. Έτσι ώστε να μην ξεπεράσουμε την ποσότητα του ενός λίτρου.

Αλεύρι όσο πάρει το νερό μας, θα υπολογίζεται περίπου 1 κιλό και 200 γραμμάρια. Μπορείτε να βάλετε δυο ή και τρεις  διαφορετικούς τύπους από αλεύρι.

Αλάτι, περίπου 3 κουταλάκια του γλυκού.

Κουρκουμά, περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού.

Σουσάμι

Ηλιόσπορο

Ρίγανη, 3 κουταλάκια του γλυκού.

Δυόσμο, 3 κουταλάκια του γλυκού.

Για τη γέμιση θα χριαστούμε.

Ελαιόλαδο

500 γρ τυρί φέτα τριμμένο στο χέρι.

100 γρ λιαστές ντομάτες.

Δυόσμο 4 κουταλάκια του γλυκού

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το νερό (37ο C) και το ρίχνουμε μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη (μεταλλική, ξύλινη, πλαστική) να είναι άνετη λεκάνη για να κάνουμε το ζύμωμα μας. Αν ο καιρός είναι κρύος ή το αλεύρι μας είναι κρύο μπορούμε να έχουμε λίγο πιο ζεστό νερό έτσι ώστε όταν προσθέτουμε το αλεύρι να κατέβει η θερμοκρασία στους 37ο C

Ρίχνουμε το αλάτι μέσα στο νερό και το διαλύουμε.

Ρίχνουμε μια ποσότητα αλεύρι στο νερό και το ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Μετά ρίχνουμε τη μια μαγιά, τον κουρκουμά, τη ρίγανη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με την κουτάλα.

Μετά ρίχνουμε και μια ακόμη ποσότητα αλεύρι το ζυμάρι μας γίνεται πιο σφιχτό, όσο μπορούμε ανακατεύουμε με την κουτάλα.

Προσθέτουμε και άλλο αλεύρι για να σφίξει το ζυμάρι μας. Όταν φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να ανακατέψουμε με την κουτάλα, ζυμώνουμε με τα χέρια μας.

Το ζυμάρι μας θα πρέπει να φτάσει σε ένα σημείο όπου τα χέρια θα τα βάζουμε στο ζυμάρι και θα ξεκολλάνε χωρίς να αφήνουν ζυμάρια στα χέρια μας.

Σταυρώνουμε το ζυμάρι μας και το βάζουμε πάνω σε ένα τραπέζι ή μια καρέκλα σκεπασμένο για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Φροντίζουμε να μείνει ζεστό το ζυμάρι μας και ο χώρος που το πλάθουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Θα μείνει εκεί περίπου μία ώρα.

Αφού φουσκώσει μετά από μία ώρα θα το πάρουμε.

Θα ρίξουμε λίγο λάδι πάνω στο ζυμάρι που έχει φουσκώσει, θα το πλάσουμε για λίγο και θα ανοίξουμε το ζυμάρι μας προς τα τοιχώματα της λεκάνης μας. Ρίχνουμε στη μέση το τριμμένο τυρί, το δυόσμο και τις λιαστές ντομάτες και λάδι.

Αν το ζυμάρι μας κολλάει ρίχνουμε λίγο λάδι στα χέρια μας. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια ισομεγέθη όσο το δυνατόν. Αν το τυρί μας είναι έξω από το ζυμάρι το σκεπάζουμε για να μην τις «φάει» ο φούρνος.

Βάζουμε τα τυροψωμάκια μας στο ταψί, αφού πρώτα έχουμε βάλει λαδόκολλα, φροντίζουμε να έχουν μια μικρή απόσταση το ένα από το άλλο για να μπορέσουν να φουσκώσουν.

Αφήνουμε τα τυρό ψωμάκια μας να ξεκουραστεί και να φουσκώσουν, περίπου 30 – 45 λεπτά σε ζεστό δωμάτιο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

Για 40 με 45 λεπτά ψήνουμε στους 180 οC με αέρα.

Εδώ όπως και σε όλες τις συνταγές σας δίνουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να κάνετε κάτι. Εσείς προσθέστε ή αφαιρέστε υλικά με βάση τη δική σας ιδιοσυγκρασία και τις διατροφικές σας συνήθειες.

Καλή επιτυχία !!!

Scroll to Top