Το Πελίτι απαντάει στις ερωτήσεις σας.

Καλημέρα φίλες και φίλοι του Πελίτι.

Καθημερινά δεχόμαστε πολλές ερωτήσεις και έτσι σκεφτήκαμε να δώσουμε εδώ απαντήσεις στα ερωτήματα σας.

Ερ. Πώς θα πάρω σπόρους από το Πελίτι;

Απ. Θέλουμε να ζητήσουμε συγνώμη αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε νέα αιτήματα για αποστολή σπόρων.

Ερ. Θα σας στείλω χρήματα να μου στείλετε σπόρους.

Απ. Χρειαζόμαστε την οικονομική σας βοήθεια για να λειτουργήσουμε αλλά δεν μπορούμε να στείλουμε σπόρους.

Ερ. Γιατί δεν μπορείτε να στείλετε σπόρους;

Απ. Είναι μια σειρά από γεγονότα που ξεκινάνε από τον Μάρτη του 2020 με την έναρξη της πανδημίας. Την Άνοιξη του 2020 δεχτήκαμε τα περισσότερα αιτήματα για αποστολή σπόρων. Αυτό ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο εκείνη την περίοδο, σε όλο τον κόσμο τα αποθέματα σπόρων είχαν εξαντληθεί. Καταφέραμε και απαντήσαμε στα αιτήματα, γιατί είχαμε πάνω από 20.000 φακελάκια σπόρων, αίτημα για διανομή για τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι 2020, που ακυρώθηκε λόγο της πανδυμίας. Εκείνη την περίοδο  αλλάξαμε και τον τρόπο αποστολής των σπόρων. Σταμάτησε η διαδικασία αποστολής σπόρων με αποστολή στα ΕΛ. ΤΑ. Τα ΕΛ. ΤΑ Παρανεστίου λειτουργούν μια φορά την εβδομάδα για λίγες ώρες. Η αποστολή των σπόρων τώρα γίνεται με την speedex. Καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και στο δεύτερο λοκ νταουν, ανοίγοντας τα αποθέματα για καταστάσεις εκτατού ανάγκης. Το Νοέμβριο του 2021 ο πυρήνας των ανθρώπων του Πελίτι αρρώστησε με κοβιτ. Η ασθένεια κράτησε ενάμιση μήνα. Αυτό προκάλεσε μια αναστάτωση πολύ μεγάλη. Εκείνη την περίοδο έρχονταν δεκάδες μηνύματα καθημερινά, για αποστολή σπόρων. Αδυνατούσαμε να διαβάσουμε την αλληλογραφία. Αυτή όμως διογκώνονταν καθημερινά. Με την έναρξη του πολέμου το Φεβρουάριο του 2022 τα αιτήματα αυξήθηκαν κατακόρυφα. Συνεχίσαμε να μην μπορούμε να διαβάζουμε την αλληλογραφία και να αδυνατούμε να στέλνουμε σπόρους. Αποτέλεσμα να έχει συσσωρευτεί ένας μεγάλος όγκος αδιάβαστων γραμμάτων. Η πανδημία έφερε μεγάλες αλλαγές και στο Πελίτι. Αρκετοί από τους καλλιεργητές μας αρρώστησαν, κάποιοι έφυγαν για το μεγάλο ταξίδι, κάποιοι αποχώρισαν, κάποιοι αποσύρθηκαν κ.λ.π. ΟΙ “νέοι” σπόρο φύλακες σπόρων που ήρθαν στο Πελίτι δεν μπόρεσαν να καλύψουν το μεγάλο καινό που δημιουργήθηκε. Έτσι το Πελίτι είναι μπροστά σε νέες προκλήσεις. Το 2022 αρρωστήσαμε ξανά από κοβιτ, ξανά αδυναμία διαχείρισης. Κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο για τη λειτουργία του Πελίτι και να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που υπάρχουν γύρω μας.

Ερ. Αν έρθω από εκεί μπορώ να πάρω σπόρους;

Απ. Για να επισκεφτείτε το Πελίτι θα πρέπει να έχουμε κλείσει ραντεβού. Έχουμε οργανώσει τη σειρά εκδηλώσεων, συναντήσεις και δράσεις του Πελίτι στο Πελίτι με σκοπό να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που υπάρχουν. Μπορείτε να έρθετε σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Ερ. Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι θα έχετε σπόρους;

Απ. Ναι, η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι θα γίνει το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στην έδρα μας στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Έχουμε οργανώσει μια μεγάλη ομάδα καλλιεργητών που θα έρθουν με τους σπόρους τους για να στηρίξουν τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.

Ερ. Αν θα γίνουν εκλογές θα γίνει η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.

Απ. Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι το Σάββατο 22 Απριλίου 2023, αν γίνουν εκλογές την Κυριακή 23 Απριλίου, δεν επηρεάζεται η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Εφόσον δεν βγει κάποια απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων ή μεγάλων συγκεντρώσεων σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους λόγο υγειονομικών μέτρων ή εκλογών η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι θα γίνει κανονικά. Λόγω ότι η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι Σάββατο ακόμη και οι επισκέπτες που θα έρθουν από πολύ μακριά μπορούν να προλάβουν να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ασκήσουν τα εκλογικά τους καθήκοντά.

Ερ. Πώς μπορώ να έρθω σε επαφή με την ομάδα σας στη ….

Απ. Το Πελίτι δεν έχει πλέον τοπικές ομάδες. Οι τοπικές ομάδες του Πελίτι έκλεισαν το 2019. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προτεραιότητες μας η δημιουργία τοπικών ομάδων.

Ερ. Πού να σας στείλω μήνυμα;

Απ. Μέσα από τη σελίδα του Πελίτι, από την επικοινωνία, μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα. Πριν λίγες ημέρες καταργήσαμε την πρώτη ηλεκτρονική διεύθυνση του Πελίτι. Έρχονταν δεκάδες spam  μηνύματα κάθε μέρα που μας ήταν αδύνατο να λειτουργήσουμε.

Ερ. Ποία είναι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης του Πελίτι.

Απ. Η ιστοσελίδα του Πελίτι peliti.gr Θέλουμε να συστήσουμε την προσοχή σας γιατί από το 2019 και μετά η σελίδα έχει δεχτεί πολλές παραβιάσεις και έχουν γίνει αναρτήσεις που δεν έχουν να κάνουν με το Πελίτι. Αν πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψη σας, παρακαλώ ενημερώστε μας.

Στο fb θα μας βρείτε στο: Κοινότητα Πελίτι / Peliti community

Στο fb θα βρείτε και την αγγλόφωνη σελίδα μας: Peliti Seed Festival – in English

Στο YouTube θα μας βρείτε στο: Πελίτι/Peliti

Το τηλέφωνο επικοινωνίας μας είναι το 6946885567. Παρακαλώ να καλείτε από Δευτέρα ως Παρασκευή πρωινές ώρες 9:00 π. μ. ως 13:00 μ. μ. Αν δεν σας απαντήσουμε μας είναι δύσκολο να σας καλέσουμε πίσω. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί μας. Πιθανών θα βρείτε σε παλιές αναρτήσεις σταθερά τηλέφωνα δεν ισχύουν.

Η ταχυδρομική διεύθυνση του Πελίτι είναι:

Πελίτι, Μεσοχώρι Παρανεστίου Τ. Κ. 66035.

Ο τραπεζικός λογαριασμός του Πελίτι είναι:

Τράπεζα Πειραιώς.

IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332

SWIFT-BIC: PIRBGRAA

Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

Αιτιολογία: συνδρομή.

Παρακαλώ μην γράφετε τίποτα άλλο στην αιτιολογία, ότι άλλο θέλετε να μας πείτε θα πρέπει να μας το πείτε τηλεφωνικά ή γραπτά με τους άλλους τρόπους επικοινωνίας.

Ευχαριστούμε θερμά που στηρίζετε το έργο του Πελίτι.

Για το Πελίτι

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ιδρυτής του Πελίτι

Scroll to Top