Από μικρός θυμάμαι τη Μεγάλη εβδομάδα το ζύμωμα των κουλουριών. Στο πατρικό μου είχαμε ξυλόφουρνο και έφερναν και άλλες γυναίκες να ψήσουν τα κουλούρια τους. Οι γυναίκες έκαναν τα κουλούρια τους την Μεγάλη Πέμπτη, ωστόσο δεν μας άφηναν να φάμε πριν την ανάσταση.
Για μια δόση κουλούρια
Υλικά
Ένα βιτάμ
2 φλιτζάνες ζάχαρη
4 αυγά για τη ζύμη και 1 αυγό για το έλλειμμα των κουλουριών.
Μια φτιτζάνα χυμό πορτοκάλι
1 σακουλάκι αμμωνία
Μια βανίλια
½ και λιγότερο κουταλάκι μπέικιν
Ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρίσεις.
Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε το βούτυρο και το χτυπάμε στο μίξερ ως που να γίνει αφράτο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη χτυπάμε με το βούτυρο. Φροντίζουμε η ζάχαρη να λιώσει.
Σπάμε τα αυγά και ξεχωρίζουμε τους κρόκους, τους ρίχνουμε έναν, έναν στο μίγμα ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε το μίγμα μας.
Χτυπάμε τα τέσσερα ασπράδια μαζί σε ξεχωριστό μπολ και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
Ρίχνουμε τη βανίλια
Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε την αμμωνία και το προσθέτουμε στο μίγμα μας.
Ρίχνουμε το μπέικιν και τα χτυπάμε ξανά όλα μαζί.
Τα υλικά μας θέλουν καλό χτύπημα, όταν νιώσουμε ότι η ζάχαρη μας έχει λιώσει προσθέτουμε σιγά, σιγά το αλεύρι.
Θα πρέπει να κάνουμε μια απαλή ζύμη. Θέλει προσοχή στο αλεύρι.
Όταν είναι έτυμο το ζυμάρι μας το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Πλάθουμε τα κουλούρια στο σχήμα που θέλουμε. Όταν το ζυμάρι κολλάει στα χέρια μας την ώρα που το πλάθουμε είναι καλό και θα γίνουν αφράτα τα κουλούρια μας. Ρίχνουμε λίγο λάδι στα χέρια μας, για να πλάθονται πιο εύκολα.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσα τους γιατί φουσκώνουν αρκετά. Αλείφουμε τα κουλουράκια με ένα χτυπημένο αυγό (κρόκο και ασπράδι μαζί για να μη σκουρύνουν πολύ).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 15 με 18 λεπτά στους 170ο C με αέρα (ανάλογα με το φούρνο). Μετά τα δεκαπέντε λεπτά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερος προσεκτικοί γιατί τα κουλουράκια αρπάζουν εύκολα.
Καλή επιτυχία.
Φωτογραφία: Βασίλης Λότσιος