Συντήρηση σιταριού και αλεύρι για μεγάλο διάστημα

Τις τελευταίες ημέρες δεχόμαστε ερωτήματα για το που θα βρουν οι καταναλωτές παραγωγούς με παραδοσιακές ποικιλίες σταριού και πως θα αποθηκεύσουν το σιτάρι  ή το αλεύρι για μεγάλο διάστημα.

 

Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια απάντηση για τη συντήρηση του σιταριού και πώς να συντηρήσουμε αλεύρι για μεγάλο διάστημα.

Όσοι θέλετε να σας δώσουμε τα ονόματα παραγωγών που καλλιεργούν παραδοσιακές ποικιλίες σταριού στείλτε μας ένα μήνυμα εδώ.

Η αποθήκευση του σταριού και του αλευριού μπορεί να γίνει σε ένα κελάρι με χαμηλή υγρασία και θερμοκρασία. Θα πρέπει και τα υλικά μας να έχουν επίσης χαμηλή υγρασία όταν θα τα τοποθετήσουμε για αποθήκευση και να μην έχουν προσβολή από έντομα.

Το σιτάρι όπως και το αλεύρι μπορούμε να το αποθηκεύσουμε μέσα σε καινούριους τενεκέδες από τυρί. Μέσα στους τενεκέδες μπορούμε να βάλουμε ξερά φύλλα από δάφνη. Για το σιτάρι, τις φακές και τα ρεβίθια συνιστάτε και κομμάτια από πέτρα ασβέστη.

Αν θέλουμε να συντηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από τρία χρόνια) αλεύρι ή σιτάρι, παίρνουμε έναν καινούριο τενεκέ για τυρί, οι τενεκέδες από τυρί έχουν μια ειδική επίστρωση όπου δεν οξειδώνονται, γι’ αυτό προτείνονται. Τοποθετούμε το αλεύρι ή το σιτάρι για 15 εκατοστά. Πατάμε με όποιο τρόπο μπορούμε τα υλικά μας έτσι ώστε να συμπιεστούν καλά. Τα υλικά που θα αποθηκεύσουμε θα πρέπει να έχουν χαμηλή υγρασία και να μην έχουν προσβολή από έντομα. Όταν φτάσουμε στο μέσο του τενεκέ προσθέτουμε μια στρώση χοντρό αλάτι για ένα εκατοστό πάχος. Προσθέτουμε τα υλικά μας αλεύρι ή σιτάρι και φροντίζουμε να τα συμπιέζουμε έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά αέρα.

Με πολύ υπομονή ελέγχουμε να μην έχουμε κενά αέρος. Γεμίζουμε ως επάνω τον τενεκέ. Στρώνουμε μια στρώση με χοντρό αλάτι και από επάνω βάζουμε φύλλα δάφνης ή ξερό βασιλικό.

Κλείνουμε το καπάκι και σφραγίζουμε το καπάκι με κερί. Λιώνουμε κερί σε ένα μπρίκι και το ρίχνουμε γύρω από το καπάκι του τενεκέ.

Αν μετακινήσουμε τον τενεκέ το κερί θα σπάσει, γι’ αυτό φροντίζουμε να ρίξουμε το κερί στην τελική θέση αποθήκευσης ή αν χρειαστεί να μετακινηθεί ο τενεκές να μετακινηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην σπάσει το κερί.

Αποθηκεύουμε τον τενεκέ σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποθηκεύσουμε σιτάρι ή αλεύρι για μεγάλο χρονικό διάστημα, πάνω από τρία χρόνια.

Ένα ερώτημα που δεχόμαστε συχνά είναι πως ξεχωρίζουμε το αλεύρι από το αλάτι. Ο ποιο εύκολος τρόπος είναι να κοσκινίσουμε το αλεύρι. Με αυτό τον τρόπο το αλεύρι θα αφρατέψει και το αλάτι μας θα μείνει στο κόσκινο.

Καλή επιτυχία.

Σχόλια αναγνωστών.

Costas Alexiou

Αντί για κερί στο καπάκι νομίζω ότι μπορούμε να μονώσουμε με χαρτοταινία. Δεν το έχω δοκιμάσει σε τενεκέ από τυρί, αλλά σε πλαστικό κρασοβάρελο κάνει δουλειά. Καλό καθάρισμα στο σημείο που θα κολλήσει η ταινία και πιστεύω ότι κάνει καλή δουλειά

Scroll to Top