Στο σπίτι μας ένα βασικό φαγητό ήταν η πίτα που μας έκανε η μητέρα μου Βασιλική. Σήμερα παρουσιάζω τη συνταγή της μητέρας μου.
Σπανακόπιτα της Βασιλικής
Υλικά για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι.
Ελαιόλαδο.
Βιτάμ
Ξύδι.
Υλικά για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι.
Δύο με τρία κρεμμύδια, ψιλοκομμένα.
Πράσο
Λεμόνι
Αλάτι
Άνηθο
Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι μας σε ένα σκεύος όπου θα κάνουμε τη ζύμη. Στη μέση ανοίγουμε ένα λακάκι όπου ρίχνουμε το λιωμένο βιτάμ, το λάδι το αλάτι και το ξύδι. Νερό προσθέτουμε σιγά, σιγά φτιάχνοντας μια χαλαρή ζύμη. Όταν κάνουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί την αλείφουμε με λιωμένο βιτάμ.
Όταν θα είναι έτυμο το ζυμάρι μας θα το αφήσουμε να ξεκουραστεί και θα ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Σοτάρουμε σε νερό το κρεμμύδι μαζί με το πράσο σε σιγανή φωτιά, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού, όταν μαραθούν το κρεμμύδι και το πράσο προσθέτουμε το σπανάκι τον άνηθο και λίγο λάδι.
Το ζυμάρι μας θα το κόψουμε σε 8 μπαλάκια που θα μας κάνουν, αντίστοιχα 8 φύλλα. Για τα φύλλα χρησιμοποιούμε το λεπτό πλάστη. Ρίχνουμε αλεύρι στο τραπέζι μας και ανοίγουμε τα φύλλα.
Αλείφουμε το ταψί μας με ελαιόλαδο και απλώνουμε επάνω το πρώτο φύλλο. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε το άλλο φύλλο και μετά το άλλο ως που να βάλουμε τα τέσσερα φύλλα. Ανάμεσα σε κάθε φύλλο βάζουμε ελαιόλαδο. Όταν βάλουμε τα τέσσερα φύλλα ρίχνουμε τη γέμιση μας, την απλώνουμε να πάει σε όλο το ταψί.
Μετά συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα, όπως πιο πριν.
Όταν βάλουμε όλα τα φύλλα, αλείφουμε με ελαιόλαδο και τη χαράσσουμε.
Την ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά στους 180 βαθμούς ανάλογα με το φούρνο.
Την ίδια πίτα μπορούμε να την κάνουμε και με γέμιση με τυρί ή άγρια χόρτα κ.α.
Πίτες και μεσογειακή Δίαιτα
Η πίτα είναι το φαγητό της ανάγκης, το (σχετικά) γρήγο-
ρο στην παρασκευή φαγητό, το φαγητό που μπορείς να πά-
ρεις έξω από το σπίτι και να το καταναλώσεις εύκολα στο
χώρο δουλειάς, στο χωράφι. Είναι, επίσης, η βασίλισσα της
«κουζίνας των φτωχών», μέσα σε αυτήν μπορούν να ενσω-
ματωθούν όλα τα υπόλοιπα από προηγούμενα γεύματα. Τί-
ποτε δεν πετιέται, αλλά γίνεται μια νέα νοστιμιά. Είναι όμως
και το φαγητό της γιορτής, της ξεχωριστής περίστασης που
θέλουμε να μοιραστούμε με τους άλλους γύρω μας.
Διατροφική Πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας
ή Πίτα Δ/νση νεώτερου πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης πολιτιστικής κληρονομίας
υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού