Στην ονειρούπολη Δράμας το 2019-2020 στο σπιτάκι του Πελίτι είχαμε αφιέρωση στα σκόρδα, οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν σκόρδα σε διάφορες κατασκευές. Ο Καλός Αγρός Δράμας είναι μια από τις περιοχές στην Ελλάδα που φημίζονται για τα σκόρδα του.
Στην Ελλάδα το σκόρδο καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια και το περιγράφουν ο Ηρόδοτος και ο Αριστοφάνης. Ο Θεόφραστος το αναφέρει ως σκόρδον ή σκόροδον και ο Διοσκουρίδης ως σκόρδον το ήμερον. Η φύτευση του σκόρδου για το ελληνικό κλίμα γίνεται από το φθινόπωρο τον Οκτώβριο ή την άνοιξη για τα νωπά σκόρδα μέχρι το Φεβρουάριο για τα ξερά. Φυτεύονται σε βάθος ως 5 εκ. και σε απόσταση 5-10 εκ. μεταξύ τους. Πρέπει να σκαλίζονται επιπόλαια, να βοτανίζονται και να ποτίζονται τακτικά. Ο βολβός δημιουργείται κατά την Άνοιξη όταν και οι μέρες είναι μεγαλύτερες. Το σκόρδο ανθίζει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και το ύψος του κυμαίνεται από 30-50 πλέον πόντους. Η συγκομιδή γίνεται κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Τα σκόρδα ξεριζώνονται, αφήνονται να μαραθούν και στη συνέχεια γίνονται αρμαθιές για να διατηρηθούν για μακρά χρονικά διαστήματα.
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 30.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 18.000 τόνους με κυριότερες περιοχές παραγωγής τη Μακεδονία, τη Θράκη, και τον Πλατύκαμπος Λάρισας.
Οι σπουδαιότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι τα άσπρα (Θράκης και Τριπόλεως), οι γίγαντες και τα κοινά.
Παραδόσεις
Σύμφωνα με τις αρχαϊκές δοξασίες ορισμένα δέντρα, φυτά, βολβοί ή καρποί με έντονη οσμή διαθέτουν μαγική δύναμη, η οποία λειτουργεί σαν φυλακτήριο. Στα αρχαία χρόνια το είχαν ως φυλακτό ενάντια στα κακά δαιμόνια καθώς και κατά του ματιάσματος. Υπάρχουν πολλές λαϊκές παραδόσεις σχετικά με το σκόρδο. Έτσι μία πλεξούδα από σκόρδα σε ένα σπίτι ή χωράφι διώχνει το μάτιασμα. Στα χωράφια κρεμούσαν σκορδοπλεξάνα για να μη βασκαθεί. Άμα κάποιος θαυμάζει κάτι για να μη το ματιάζει συνηθίζεται η έκφραση «σκόρδα στα μάτια σου» έτσι αποτρέπεται το μάτιασμα. Στην έγκυο γυναίκα και στο νεογέννητο βρέφος τοποθετείται ένα σκόρδο για να φύγει το κακό μάτι. Την ημέρα της πρωτομαγιάς τρώνε σκόρδο για προληπτική εξουδετέρωση του κακού. Ακόμα και πλαστικά σκόρδα τοποθετούνται σε αυτοκίνητα για γούρι.
Ιστορικά

Η πρώτη απεργία που έγινε στην Αίγυπτο στο τέλος της 20ης δυναστείας, δηλαδή περίπου 3500 χρόνια πριν, ήταν όταν ο Φαραώ Ραμσής Γ’ διέκοψε την παροχή σκόρδων στους εργάτες που κατασκεύαζαν τις πυραμίδες.
Χρήση στη μαγειρική

Το σκόρδο αποτελεί βασικό στοιχείο στη μαγειρική πολλών χωρών. Χρησιμοποιείται σε ψητά, βραστά, σε σάλτσες, σε σαλάτες (σκορδαλιά), σε τουρσιά. Το σκόρδο μπορεί να τρώγεται ωμό για να σκοτώνει τα βακτήρια, να βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά το μαγείρεμα, το σκόρδο παύει να είναι μικροβιοκτόνο επειδή καταστρέφεται πλήρως η αλλισίνη. Ωστόσο δεν χάνει όλες τις θεραπευτικές του. Το καλύτερο είναι να τρώγεται και με τους δύο τρόπους.
Στη γεωργία
Το σκόρδο μπορούμε να το βάλουμε σε συνκαλλιέργεια ή περιμετρικά από τις φράουλες, τα μαρούλια και άλλα φυτά για να προστατέψουν τα φυτά μας από το σάπισμα.

Ελληνικές ποικιλίες σκόρδου
Είναι αρκετοί καλλιεργητές που αναζητούν σκόρδο μια που σε ένα μήνα περίπου θα αρχίσει και η φύτευση του. Παραθέτουμε εδώ μερικές από τις πιο γνωστές Ελληνικές ποικιλίες που μπορείτε να τις βρείτε στο εμπόριο.
Το πιο γνωστό Ελληνικό σκόρδο είναι της Βύσσας του Έβρου. Μπορούμε να το βρούμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
Τα σκόρδα Καλού Αγρού Δράμας, Κεφαλονιάς, το κόκκινο σκόρδο της Κέρκυρας, της Τήνου, Τριπόλεως, Κοζάνης, Λάρισας και το μοναδικό μονόκουκο σκόρδο της Σαντορίνης.
Αναζητήστε τους παραγωγούς παραδοσιακών ποικιλιών σκόρδου στην περιοχή σας, βοηθάτε με αυτό τον τρόπο να διασώσετε μια ιστορία χιλιάδων χρόνων.
Βοηθάτε να μείνουν στα χωράφια τους οι παραγωγοί και να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έμαθαν από τους πατεράδες τους και τους παππούδες τους.
Καλλιεργείστε παραδοσιακές ποικιλίες σκόρδου, αυξάνοντας την αυτάρκεια σας στο σπίτι σας.
Καλή επιτυχία.

Για το κείμενο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από τις δύο πηγές που παραθέτω παρακάτω.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BA%CF%8C%CF%81%CE%B4%CE%BF

https://www.kathimerini.gr/k/gastronomos/1081242/edo-ta-kala-ellinika-skorda/

Scroll to Top