Πώς κάνουμε εύκολα το δικό μας φύλλο για τυρόπιτα.
Υλικά για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι.
500 ml νερό περίπου
Ελαιόλαδο ή σουσαμέλαιο
Ένα φλιτσανάκι ξύδι ή λεμόνι
Αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
700 γρ τυρί.
Μια κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κομμάτια.
Προαιρετικά μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε μικρά κομμάτια.
Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι μας σε ένα σκεύος όπου θα κάνουμε τη ζύμη. Στη μέση ανοίγουμε ένα λακάκι όπου ρίχνουμε, το λάδι το αλάτι και το ξύδι. Νερό, προσθέτουμε σιγά, σιγά φτιάχνοντας μια χαλαρή ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα. Στη διάρκεια της ξεκούρασης της ζύμης εμείς θα ετοιμάσουμε τη γέμιση, θα τρίψουμε το τυρί, θα κόψουμε την πιπεριά και τα μανιτάρια και θα τα ανακατέψουμε όλα μαζί.
Μετά από μια ώρα όταν ξεκουραστεί το ζυμάρι μας θα το κόψουμε σε 8 μπαλάκια που θα μας κάνουν, αντίστοιχα 8 φύλλα. Για τα φύλλα χρησιμοποιούμε το λεπτό πλάστη. Ρίχνουμε αλεύρι στο τραπέζι μας και ανοίγουμε τα φύλλα. Προσθέτουμε αλεύρι πάνω στα φύλλα όταν τα ανοίγουμε για να μην κολείσουν στον πλάστη μας.
Αλείφουμε το ταψί μας με ελαιόλαδο και απλώνουμε επάνω το πρώτο φύλλο. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε το άλλο φύλλο και μετά το άλλο ως που να βάλουμε τα τέσσερα φύλλα. Ανάμεσα σε κάθε φύλλο βάζουμε ελαιόλαδο. Όταν βάλουμε τα τέσσερα φύλλα ρίχνουμε τη γέμιση μας, την απλώνουμε να πάει σε όλο το ταψί.
Μετά συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα, όπως πιο πριν.
Όταν βάλουμε όλα τα φύλλα, αλείφουμε με ελαιόλαδο και τη χαράσσουμε.
Την ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά στους 180 βαθμούς ανάλογα με το φούρνο.
Την ίδια πίτα μπορούμε να την κάνουμε και με γέμιση με ή άγρια χόρτα ή σπανάκι με πράσο κ.α.
Καλή επιτυχία.