Πλένουμε τα παντζάρια και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για μισή ώρα περίπου. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος που έχουν. Πάντως δεν θέλουμε να μαλακώσουν πολύ, να είναι μισοσβησμένα.
Τα καθαρίζουμε από το τσόφλι τους και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. (Όταν καθαρίζετε παντζάρια να φοράτε γάντια, για να μη κοκκινίσουν τα χέρια σας)
Τα βάζουμε σε βάζα, που έχουμε αποστειρώσει. Το μέγεθος των βάζων, εξαρτάται από τις ανάγκες της οικογενείας σας.
Σε μια κατσαρόλα, ετοιμάζουμε ένα μείγμα, από 500gr νερό, 500gr άσπρο ξίδι, 500gr ζάχαρη και 15gr αλάτι χοντρό (μια κουτάλια της σούπας)
Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και γεμίζουμε τα βάζα με αυτό, ως το σημείο που σπάζει το βάζο, όσο είναι ζεστό.
Σφραγίζουμε τα βάζα με αποστειρωμένα καπάκια και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα. Στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε μια πετσέτα για να μη σπάσουν τα βάζα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό, να σκεπάσει τα βάζα ένα δάχτυλο πάνω από τα καπάκια.
Βράζουμε για 35 λεπτά, από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό.
Τα υγρά θέλουν 35 λεπτά βράσιμο, από την αρχή του βρασμού και οι στέρεες τροφές 1 ώρα και 15 λεπτά, σχόλιο της κ. Στέλλας Μουμτζή.
Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε ανάποδα στον πάγκο, σκεπασμένα με μια πετσέτα για να κρυώσουν σιγά, σιγά. Την επόμενη μέρα ελέγχουμε αν σφράγισαν τα καπάκια και τα βάζουμε στο ντουλάπι. Όταν τα ανοίξετε χρειάζονται λαδάκι και σκόρδο αν σας αρέσει.
Διατηρούνται πάνω από ένα χρόνο.
Κείμενο – φωτογραφία: Γεωργιάδου Μαριάννα