Εχθές μας δώσανε πάρα πολλά μανιτάρια, δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε και σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε μανιτάρια τουρσί. Η συνταγή είναι από την ιστοσελίδα agriamanitaria.gr με κάποιες αλλαγές.
Υλικά
- 1 κιλό φρέσκα μανιτάρια
- 500 ml ξύδι
- 500 ml νερό
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- σκόρδο
- κόκκους πιπεριού
- δεντρολίβανο
- δάφνη
Διαδικασία
- Καθαρίζουμε τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια μπορεί να είναι αγορασμένα από το εμπόριο ή άγρια συλλογή.
- Επεξεργαζόμαστε μόνο τα νεαρά και υγιή μανιτάρια που δεν έχουν προσβληθεί από σκουλήκια.
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Τα μεγαλύτερα μανιτάρια τα κόβουμε σε φέτες, αρκετά παχιές, ενώ τα μικρότερα τα χρησιμοποιούμε ολόκληρα ή κομμένα στη μέση.
- Βάζουμε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ίσες ποσότητες νερό και ξύδι, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και βράζουμε για 10 λεπτά.
- Βάζουμε τα μανιτάρια στα βάζα. Τα βάζα μας θα πρέπει να είναι καθαρά και αποστειρωμένα και τα καπάκια τους καινούρια.
- Προσθέτουμε, τα μπαχαρικά μας, το σκόρδο, τους κόκκους πιπεριού, το δεντρολίβανο και τη δάφνη. Τα μπαχαρικά μπορούμε να τα βάλουμε σε στρώσεις.
- Γεμίζουμε τα βάζα μας με το υγρό της κατσαρόλας.
- Κλείνουμε το καπάκι και τα γυρίζουμε ανάποδα.
- Αποθηκεύουμε τα βάζα μας σε ένα δροσερό μέρος του σπιτιού ή στο κελάρι μας.
Πως αποστειρώνουμε τα βάζα.
Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό βάζουμε τα βάζα και τα καπάκια μέσα και βράζουμε για 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μετά τα χρησιμοποιούμε.
Καλή επιτυχία