Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός να λέμε τα κάλαντα των Χριστουγέννων νύχτα και να κλέβουμε λουκάνικα που κρέμονταν έξω από την πόρτα από το σπίτι της θείας μου της Γιαννούλας. Τα Χριστούγεννα κάθε σπίτι έκανε λουκάνικα στο χωριό της μητέρας μου την Κουμαριά Σερρών.

Ο φίλος και συνεργάτης μας Τάκης Ντούσικος και η γυναίκα του Μαίρη μας έστειλαν τη συνταγή και τις φωτογραφίες από μια εξαιρετική συνταγή για τα λουκάνικα που κάνουν στα Φουρνά Ευρυτανίας. Ο Τάκης πήρε τη συνταγή από τη μητέρα του Αλεξάνδρα και τον πατέρα του Βαγγέλη.

Η συνταγή μοιάζει απλή αλλά ο μάγειρας και το μεράκι του κάνει τη διαφορά. Ευχαριστούμε θερμά τον Τάκη και την Μαίρη για τη συνταγή και τις φωτογραφίες.

Υλικά

10 κιλά χοιρινός κιμάς χωρίς λίπος

6 κιλά πράσα

500 ml. κρασί μπρούσκο

500 ml. ελαιόλαδο

300 γραμ. αλάτι χοντρό

150 γραμ. πιπέρι μαύρο

100 γραμ ρίγανη από το Βελούχι

50 γραμ. πιπεριά καυτερή

100 γραμ. κανέλα τριμμένη

5 πορτοκαλιών το ξύσμα

20 μέτρα έντερα χοιρινά παστά Νο 32 – 34

Η συνταγή του Φουρνά έχει και καυτερή πιπεριά. Μπορεί να παραλειφθεί

Όλα τα υλικά ζυμώνονται καλά και από εκεί και πέρα αρχίζει το γέμισμα με την μηχανή όπου η προσοχή είναι να μην σπάσει το έντερο. Αφού γεμίσουν, πρέπει κάπου να κρεμαστούν να στεγνώσουν και αν υπάρχει καπνός, ακόμη καλύτερα.

Τα λουκάνικα στεγνώνουν σε λίγες ημέρες και ανάλογα τώρα μπορούν να συντηρηθούν σε καλά αεριζόμενο μέρος, στο ψυγείο η σε δοχείο με λίπος.

 

Scroll to Top