Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΠολιτική Απορρήτου
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Δράσεις
    • Διεθνείς Δράσεις
      • Διεθνείς ημέρες σπόρων
      • Διεθνές Καραβάνι
      • Διεθνείς συναντήσεις
      • Seed freedom
      • Προγράμμα Λεονάρντο
      • Ολυμπιάδα σπόρων
      • Το Πελίτι στην Τουρκία
    • Τοπικές Δράσεις
      • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
      • Δράσεις Πελίτι
      • Κοινά Αγαθά
      • STOP TTIP CETA TiSA
    • 19η Γιορτή Σπόρων
  • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
      • Πελίτι Βουλγαρίας
      • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
    • Ομάδες Πελίτι
  • Θεματοθήκη
    • Θεματοθήκη
      • Απόψεις – Προτάσεις
      • Φωτογραφίες
      • Βίντεο
      • Donate
    • Βιβλιοθήκη
      • Κατά Τόπους Αγροκτήματα
      • Καλλιέργεια
      • Συνταγές
      • Νομοθεσία
  • Eshop
  • Νέα
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Τοπικές Εορτές
  • Εκδόσεις
  • 25 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
  • DONATE
  • Επικοινωνία
  • Gallery
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Δράσεις
    • Διεθνείς Δράσεις
      • Διεθνείς ημέρες σπόρων
      • Διεθνές Καραβάνι
      • Διεθνείς συναντήσεις
      • Seed freedom
      • Προγράμμα Λεονάρντο
      • Ολυμπιάδα σπόρων
      • Το Πελίτι στην Τουρκία
    • Τοπικές Δράσεις
      • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
      • Δράσεις Πελίτι
      • Κοινά Αγαθά
      • STOP TTIP CETA TiSA
    • 19η Γιορτή Σπόρων
  • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
      • Πελίτι Βουλγαρίας
      • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
    • Ομάδες Πελίτι
  • Θεματοθήκη
    • Θεματοθήκη
      • Απόψεις – Προτάσεις
      • Φωτογραφίες
      • Βίντεο
      • Donate
    • Βιβλιοθήκη
      • Κατά Τόπους Αγροκτήματα
      • Καλλιέργεια
      • Συνταγές
      • Νομοθεσία
  • Eshop
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Θεματοθήκη Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Λάχανο τουρσί

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Λάχανο τουρσί

25 Δεκεμβρίου 2020 / 1828

Πριν μερικά χρόνια o Rishiraj Ramaswamy από την Ινδία, έκανε την πρακτική του στο Πελίτι, μεταπτυχιακός φοιτητής από το πανεπιστήμιο γαστρονομίας του Slow Food στην Ιταλία. Σκέφτηκα τότε να οργανώσουμε μια ανοιχτή εκδήλωση και να είναι ο κεντρικός μας ομιλητής, θεωρούσα ότι έχει να μας πει πολλά. Εκτός από την ομιλία ο Rishiraj μας έκανε και ένα εργαστήριο, πώς να κάνουμε τουρσί.

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια συνταγή για λάχανο τουρσί.

Το λάχανο τουρσί, είναι ένας παραδοσιακός τρόπος συντήρησης του λάχανου που μέσα στην άλμη αποκτά καταπληκτική γεύση και χρησιμοποιείται είτε κατευθείαν σε σαλάτα είτε στην μαγειρική. Μπαίνει το λάχανο στην άλμη ώστε να το απολαμβάνουμε όλο τον χειμώνα.

Το λάχανο για να γίνει τουρσί θέλει το χρόνο του, που κυμαίνεται από 10 μέρες έως ένα μήνα …ανάλογα τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αν το βιαζόμαστε μπορούμε να φτιάξουμε την άλμη που θα βουτήξουμε το λάχανο με χλιαρό νερό και να φυλάξουμε το δοχείο σε ζεστό περιβάλλον. Σε ψυχρό περιβάλλον η ζύμωση αργεί, ίσως και περισσότερο από μήνα.

Η μέθοδος για να φτιάξει κανείς άρμη είναι απλή. Η μόνη δυσκολία είναι να πετύχει η αναλογία νερού και αλατιού. Μετά όλα γίνονται σχεδόν μόνα τους. Χρειάζεται υπομονή και ο χρόνος και η φύση θα κάνουν όπως πάντα σωστά τη δουλειά τους…

Υλικά:

  • 1 λάχανο
  • Νερό
  • Αλάτι χοντρό
  • Δυο λεμόνια κομμένα στη μέση

Πώς θα το φτιάξετε:

Αν θέλετε το λάχανο τουρσί μόνο για σαλάτα και μαγείρεμα, διαλέξτε ένα σφιχτό λάχανο. Αν θέλετε να φτιάξετε λαχανοντολμάδες διαλέξτε ένα πιο αφράτο λάχανο, κατάλληλο για λαχαντολμάδες.

Καθαρίστε το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα αν είναι βρώμικα ή στραπατσαρισμένα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάντε μια βαθειά τρύπα εκεί ακριβώς όπου είναι το κοτσάνι.

Γεμίστε την τρύπα με χοντρό αλάτι και αφήστε το λάχανο στην άκρη.

Ετοιμάστε ένα διάλυμα νερού αλατιού σε αναλογία ένα κουτάλι της σούπας χοντρό αλάτι για κάθε ένα λίτρο νερού. Αν θέλετε βράστε το νερό με το αλάτι και αφήστε το να κρυώσει.

Τοποθετείστε το λάχανο μέσα σε έναν πλαστικό κουβά και προσθέστε την αλμύρα και τα λεμόνια αφού τα κόψετε στη μέση.

Καθώς ρίχνετε το αλατόνερο, φροντίστε ώστε να σκεπάζει το λάχανο. Είναι καλό να τοποθετήσετε ένα πιάτο και από πάνω ένα βάρος έτσι ώστε τα λάχανα να είναι συνεχώς βυθισμένα στην άρμη.

Κάθε δύο με τρεις μέρες φροντίστε να ανακατεύετε την άρμη πολύ καλά και αυτό μέχρι να ωριμάσει το τουρσί. Προσοχή η διαδικασία της ανάδευσης είναι βασική προϋπόθεση για να έχει επιτυχία η προσπάθειά σας.

Θα καταλάβετε ότι το τουρσί είναι έτοιμο όταν τα φύλλα έχουν μαλακώσει και αρχίζουν να γίνονται διάφανα όπως περίπου γίνονται τα φύλλα του φρέσκου λάχανου όταν τα ζεματάμε για τους ντολμάδες.

Το ζουμί που προκύπτει από το την άλμη και το λάχανο, είναι φυσικό προβιοτικό και παλιά (κάποιοι ακόμα και σήμερα), το κατανάλωναν σαν ρόφημα, ή θεράπευαν στομαχόπονους, παθήσεις το εντέρου και ήταν ένα και ένα για να συνέλθει κανείς από φαγοπότι, μεθύσι και νυχτερινή κραιπάλη.

Οι παλαιότεροι ξεκίναγαν να φτιάχνουν την αρμη με το που άρχιζε η περίοδος των νηστειών των Χριστουγέννων και την άνοιγαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα προκειμένου να φτιάξουν κυρίως σαρμάδες για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το τουρσί έμπαινε σε μεγάλο ξύλινο βαρέλι, το καδί, όπως το έλεγαν, το οποίο χωρούσε αρκετά λάχανα. Στο κάτω μέρος του καδιού υπήρχε μια κάνουλα. Κατά διαστήματα άνοιγαν την κάνουλα και αφηναν το ζουμί να τρέξει και το ξαναέριχναν πάλι από πάνω. Η διαδικασία συνεχίζονταν ώσπου να ωριμάσει το τουρσί…

Το λάχανο τουρσί είναι ιδανικός μεζές για τσίπουρο, γίνεται ωραιότατη σαλάτα, την οποία κατανάλωναν κατά κόρον οι παλαιότεροι τις ημέρες της νηστείας, με λάδι και λεμόνι ή λάδι και λευκό ξύδι και λίγο κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο. Αλλά και για τις γιορτινές κρεπάλες το λάχανο τουρσί είναι ιδανικό συνοδευτικό για λουκάνικα ή γουρουνόπουλο ώστε να εξιλεωθεί κανείς από κάθε αμαρτία.

Πηγή

Το άρθρο είναι αφιερωμένο στο φίλο μου Στέλιο όπου με ενθάρρυνε με τον καλό του λόγο…

Share Post
Συνταγή, φακές με μανιτάρια.
Εκτροφή κουνελιών.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) www.peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Παραδοσιακό θερμό σπορείο με αχώνευτη κοπριά.

28 Ιανουαρίου 2021 / 536
Τέλη Ιανουαρίου και τα σπορεία έχουν πάρει «φωτιά». Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε έναν παραδοσιακό τρόπο κατασκευής θερμού σπορείου. Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες είναι του... Συνέχεια Ανάγνωσης
25 χρόνια Πελίτι
Περισσότερα

Οι σπόροι ως εργαλείο αλληλεγγύης.

26 Ιανουαρίου 2021 / 870
Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τις παραδοσιακές ποικιλίες τον Ιανουάριο του 1991, οργώνοντας τότε την πρώτη ομάδα στην Ελλάδα για το θέμα των τοπικών ποικιλιών. Το... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Εστία Άγιος Νικόλαος Ψάχνουμε  μέλος στην κοινότητα  να καλύπτει θέση υπευθύνου κήπου

24 Ιανουαρίου 2021 / 768
Το άτομο επιθυμούμε να συμμετέχει στην κοινότητα μακροπρόθεσμα και να αποτελεί μέρος του οράματός μας: Η Εστία Άγιος Νικόλαος φιλοδοξεί να είναι μια ζωντανή, βιώσιμη... Συνέχεια Ανάγνωσης
Καλλιέργεια
Περισσότερα

Προτεινόμενη μικρότερη απόσταση

22 Ιανουαρίου 2021 / 1171 / 0
Προτεινόμενη μικρότερη απόσταση απομόνωσης μεταξύ των σταυρογονιμοποιούμενων και αυτογονομοποιούμενων φυτών από τον  F.A.O (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) Είδος φυτού Τρόπος γονιμοποίησης Μέσο Γονιμοποίησης Μικρότερη... Συνέχεια Ανάγνωσης
Καλλιέργεια
Περισσότερα

Πελίτι, εποχή σποράς λαχανικών

9 Ιανουαρίου 2021 / 8263 / 0
Αρχές Ιανουαρίου και οι σπορές των λαχανικών έχουν ξεκινήσει. Παραθέτουμε έναν κατάλογο για την εποχή σποράς. Ο κατάλογος που ακολουθεί είναι ενδεικτικός, μιας και η... Συνέχεια Ανάγνωσης

Comments are closed

Κατηγορίες

  • 25 χρόνια Πελίτι
  • Seed freedom
  • STOP TTIP CETA TiSA
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Βίντεο
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Διεθνείς ημέρες σπόρων
  • Διεθνείς συναντήσεις
  • Διεθνές Καραβάνι
  • Δράσεις Πελίτι
  • Εκδόσεις
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Κοινά Αγαθά
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Ολυμπιάδα σπόρων
  • Πελίτι Βουλγαρίας
  • Προγράμμα Λεονάρντο
  • Στοιχεία επικοινωνίας
  • Συνταγές
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Το Πελίτι στην Τουρκία
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τοπικές Εορτές
  • Τοπικές Ομάδες του ΠΕΛΙΤΙ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο

Πρόσφατα άρθρα

Παραδοσιακό θερμό σπορείο με αχώνευτη κοπριά.

28 Ιανουαρίου 2021 0

Οι σπόροι ως εργαλείο αλληλεγγύης.

26 Ιανουαρίου 2021 0

Εστία Άγιος Νικόλαος Ψάχνουμε  μέλος στην κοινότητα  ...

24 Ιανουαρίου 2021 0

Προτεινόμενη μικρότερη απόσταση

22 Ιανουαρίου 2021 0

Πελίτι, εποχή σποράς λαχανικών

9 Ιανουαρίου 2021 0

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Αναζήτηση

Διακρίσεις ΠΕΛΙΤΙ

Subscribing to our newsletter

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro