Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Δράσεις
    • Διεθνείς Δράσεις
      • Seed freedom
      • Ολυμπιάδα σπόρων
    • Τοπικές Δράσεις
      • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
      • Δράσεις Πελίτι
    • 19η Γιορτή Σπόρων
  • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
      • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Θεματοθήκη
    • Θεματοθήκη
      • Απόψεις – Προτάσεις
      • Φωτογραφίες
      • Donate
    • Βιβλιοθήκη
      • Κατά Τόπους Αγροκτήματα
      • Καλλιέργεια
      • Συνταγές
      • Νομοθεσία
  • Eshop
  • Νέα
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Τοπικές Εορτές
  • Εκδόσεις
  • 27 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Επικοινωνία
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Δράσεις
    • Διεθνείς Δράσεις
      • Seed freedom
      • Ολυμπιάδα σπόρων
    • Τοπικές Δράσεις
      • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
      • Δράσεις Πελίτι
    • 19η Γιορτή Σπόρων
  • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
      • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Θεματοθήκη
    • Θεματοθήκη
      • Απόψεις – Προτάσεις
      • Φωτογραφίες
      • Donate
    • Βιβλιοθήκη
      • Κατά Τόπους Αγροκτήματα
      • Καλλιέργεια
      • Συνταγές
      • Νομοθεσία
  • Eshop
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Λάχανο τουρσί

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Λάχανο τουρσί

25 Δεκεμβρίου 2020 / 9131

Πριν μερικά χρόνια o Rishiraj Ramaswamy από την Ινδία, έκανε την πρακτική του στο Πελίτι, μεταπτυχιακός φοιτητής από το πανεπιστήμιο γαστρονομίας του Slow Food στην Ιταλία. Σκέφτηκα τότε να οργανώσουμε μια ανοιχτή εκδήλωση και να είναι ο κεντρικός μας ομιλητής, θεωρούσα ότι έχει να μας πει πολλά. Εκτός από την ομιλία ο Rishiraj μας έκανε και ένα εργαστήριο, πώς να κάνουμε τουρσί.

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια συνταγή για λάχανο τουρσί.

Το λάχανο τουρσί, είναι ένας παραδοσιακός τρόπος συντήρησης του λάχανου που μέσα στην άλμη αποκτά καταπληκτική γεύση και χρησιμοποιείται είτε κατευθείαν σε σαλάτα είτε στην μαγειρική. Μπαίνει το λάχανο στην άλμη ώστε να το απολαμβάνουμε όλο τον χειμώνα.

Το λάχανο για να γίνει τουρσί θέλει το χρόνο του, που κυμαίνεται από 10 μέρες έως ένα μήνα …ανάλογα τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αν το βιαζόμαστε μπορούμε να φτιάξουμε την άλμη που θα βουτήξουμε το λάχανο με χλιαρό νερό και να φυλάξουμε το δοχείο σε ζεστό περιβάλλον. Σε ψυχρό περιβάλλον η ζύμωση αργεί, ίσως και περισσότερο από μήνα.

Η μέθοδος για να φτιάξει κανείς άρμη είναι απλή. Η μόνη δυσκολία είναι να πετύχει η αναλογία νερού και αλατιού. Μετά όλα γίνονται σχεδόν μόνα τους. Χρειάζεται υπομονή και ο χρόνος και η φύση θα κάνουν όπως πάντα σωστά τη δουλειά τους…

Υλικά:

  • 1 λάχανο
  • Νερό
  • Αλάτι χοντρό
  • Δυο λεμόνια κομμένα στη μέση

Πώς θα το φτιάξετε:

Αν θέλετε το λάχανο τουρσί μόνο για σαλάτα και μαγείρεμα, διαλέξτε ένα σφιχτό λάχανο. Αν θέλετε να φτιάξετε λαχανοντολμάδες διαλέξτε ένα πιο αφράτο λάχανο, κατάλληλο για λαχαντολμάδες.

Καθαρίστε το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα αν είναι βρώμικα ή στραπατσαρισμένα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάντε μια βαθειά τρύπα εκεί ακριβώς όπου είναι το κοτσάνι.

Γεμίστε την τρύπα με χοντρό αλάτι και αφήστε το λάχανο στην άκρη.

Ετοιμάστε ένα διάλυμα νερού αλατιού σε αναλογία ένα κουτάλι της σούπας χοντρό αλάτι για κάθε ένα λίτρο νερού. Αν θέλετε βράστε το νερό με το αλάτι και αφήστε το να κρυώσει.

Τοποθετείστε το λάχανο μέσα σε έναν πλαστικό κουβά και προσθέστε την αλμύρα και τα λεμόνια αφού τα κόψετε στη μέση.

Καθώς ρίχνετε το αλατόνερο, φροντίστε ώστε να σκεπάζει το λάχανο. Είναι καλό να τοποθετήσετε ένα πιάτο και από πάνω ένα βάρος έτσι ώστε τα λάχανα να είναι συνεχώς βυθισμένα στην άρμη.

Κάθε δύο με τρεις μέρες φροντίστε να ανακατεύετε την άρμη πολύ καλά και αυτό μέχρι να ωριμάσει το τουρσί. Προσοχή η διαδικασία της ανάδευσης είναι βασική προϋπόθεση για να έχει επιτυχία η προσπάθειά σας.

Θα καταλάβετε ότι το τουρσί είναι έτοιμο όταν τα φύλλα έχουν μαλακώσει και αρχίζουν να γίνονται διάφανα όπως περίπου γίνονται τα φύλλα του φρέσκου λάχανου όταν τα ζεματάμε για τους ντολμάδες.

Το ζουμί που προκύπτει από το την άλμη και το λάχανο, είναι φυσικό προβιοτικό και παλιά (κάποιοι ακόμα και σήμερα), το κατανάλωναν σαν ρόφημα, ή θεράπευαν στομαχόπονους, παθήσεις το εντέρου και ήταν ένα και ένα για να συνέλθει κανείς από φαγοπότι, μεθύσι και νυχτερινή κραιπάλη.

Οι παλαιότεροι ξεκίναγαν να φτιάχνουν την αρμη με το που άρχιζε η περίοδος των νηστειών των Χριστουγέννων και την άνοιγαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα προκειμένου να φτιάξουν κυρίως σαρμάδες για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το τουρσί έμπαινε σε μεγάλο ξύλινο βαρέλι, το καδί, όπως το έλεγαν, το οποίο χωρούσε αρκετά λάχανα. Στο κάτω μέρος του καδιού υπήρχε μια κάνουλα. Κατά διαστήματα άνοιγαν την κάνουλα και αφηναν το ζουμί να τρέξει και το ξαναέριχναν πάλι από πάνω. Η διαδικασία συνεχίζονταν ώσπου να ωριμάσει το τουρσί…

Το λάχανο τουρσί είναι ιδανικός μεζές για τσίπουρο, γίνεται ωραιότατη σαλάτα, την οποία κατανάλωναν κατά κόρον οι παλαιότεροι τις ημέρες της νηστείας, με λάδι και λεμόνι ή λάδι και λευκό ξύδι και λίγο κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο. Αλλά και για τις γιορτινές κρεπάλες το λάχανο τουρσί είναι ιδανικό συνοδευτικό για λουκάνικα ή γουρουνόπουλο ώστε να εξιλεωθεί κανείς από κάθε αμαρτία.

Πηγή

Το άρθρο είναι αφιερωμένο στο φίλο μου Στέλιο όπου με ενθάρρυνε με τον καλό του λόγο…

Share Post
Συνταγή, φακές με μανιτάρια.
Εκτροφή κουνελιών.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) www.peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Τσουβαλοδρομίες στο Πελίτι

5 Ιουνίου 2022 / 344
Σήμερα 5 Ιουνίου 2022, παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος. Το Πελίτι άνοιξε για να δεχτεί  μικρούς και μεγάλους στην έδρα του στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Ζυμώσαμε ψωμί.... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

6η Επιστημονική Συνάντηση για τις Γηγενείς και Τοπικές Ποικιλίες

28 Μαΐου 2022 / 541
6η Επιστημονική Συνάντηση για τις Γηγενείς και Τοπικές Ποικιλίες Εξερευνώντας τον κόσμο των τοπικών ποικιλιών, 31/5 & 1/6/2022 στη Θεσσαλονίκη Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ),... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Ημέρα Περιβάλλοντος 2022, στο Πελίτι.

25 Μαΐου 2022 / 554
Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 το Πελίτι σας προσκαλεί στην έδρα του στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, από τις 09:00 το πρωί ως τις 17:00 το... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Παγκόσμια μέρα βιοποικιλότητας 22 Μαΐου.

22 Μαΐου 2022 / 657
Σας σήμερα στις 22 Μαΐου 2009 τιμήθηκα στη Ρώμη ως “Φύλακας της Βιοποικιλότητας της Μεσογείου” από το Bioversity International και το Δήμο της Ρώμης. Η απώλεια της... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Πορτρέτα υπό εξαφάνιση

16 Μαΐου 2022 / 546
Brigitte Hofherr Endangered Portraits FOUGARO BLUE2 11 Ιουνίου – 18 Δεκεμβρίου 2022 Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στο BLUE2 ένα πολύ ενδιαφέρον... Συνέχεια Ανάγνωσης

Comments are closed

Κατηγορίες

  • 27 χρόνια Πελίτι
  • English
  • Seed freedom
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Δράσεις Πελίτι
  • Εκδόσεις
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Καλλιέργεια σε γλάστρες
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Ολυμπιάδα σπόρων
  • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Στοιχεία επικοινωνίας
  • Συνταγές
  • Συνταγές για ψωμί
  • Συνταγές με κρέας
  • Συνταγές με μανιτάρια
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τοπικές Εορτές
  • Τοπικές Ομάδες του ΠΕΛΙΤΙ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Русский

Πρόσφατα άρθρα

Peliti Community

23 Ιουνίου 2022 0

Τσουβαλοδρομίες στο Πελίτι

5 Ιουνίου 2022 0

6η Επιστημονική Συνάντηση για τις Γηγενείς και ...

28 Μαΐου 2022 0

Endangered Portraits

27 Μαΐου 2022 0

Ημέρα Περιβάλλοντος 2022, στο Πελίτι.

25 Μαΐου 2022 0

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαΐ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro