Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών που καθήλωσαν με τις εισηγήσεις τους, το κοινό, διεξήχθη το περασμένο Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2022 στην Κρήνη, η 1η Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων. Μια διοργάνωση που όπως είναι γνωστό έγινε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρήνης και την εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι».

Η εκδήλωση υποστηρίχτηκε από το Παγκόσμιο Κίνημα για την ελευθερία των σπόρων SEED FREEDOM και συμμετείχαν ομιλητές από την Θεσσαλία και διάφορες περιοχές της χώρας.

Την εκδήλωση υποστήριξαν με τις ευγενικές χορηγίες τους η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ο Δήμος Φαρκαδόνας, το Κατάστημα «Γερμανός Φαρκαδόνας» του Νίκου Αλεξανδρή, οι Μάριος Μπακλαβάς & Δημήτρης Δημότσιος, η «TSIAMANTAS SECURITY», το «Αρχοντικό Φαρκαδόνας» της οικογένειας Αθανασίου Παλιούρα, οι Βιοκαλλιέργειες Τριγώνη στη Μεγάρχη Τρικάλων, το Λογιστικό Γραφείο, Βασίλης Γάτσιος στη Φαρκαδόνα, ο Κώστας Κοκκινίδης διευθυντής της Φέτα Θεσσαλίας Υφαντής, η Pizza Fun, και ο επιχειρηματίας, Σωτήρης Γιαννίκης από την Οιχαλία.

Στην εκδήλωση μίλησαν 8 ομιλητές παρουσιάζοντας ισάριθμες εισηγήσεις γύρω από τους παραδοσιακούς σπόρους, τη γεωπονία, την κτηνοτροφία αλλά και την πτηνοτροφία, που συνδέεται άρρηκτα με την παραγωγή και τη σπορά αγροτικών προϊόντων.

Η έναρξη έγινε με την παρουσίαση της ανακοίνωσης του Ιστοριοδίφη, και εκδότη του Θεσσαλικού Ημερολογίου, κ. Κώστα Σπανού η οποία αφορούσε τις καλλιέργειες στην Κρήνη και στις όμορες περιοχές την περίοδο του 15ου και 16ου αιώνα. Μέσα από την έρευνα που πραγματοποίησε ο ίδιος, παρουσιάστηκαν άγνωστα στοιχεία για τις καλλιέργειες που μονοπωλούσαν εκείνη την περίοδο για την τροφή τόσο των ανθρώπων αλλά και των ζώων που χρησιμοποιούνταν για την εξυπηρέτηση της εργασίας αλλά και της τροφής τους.

Την ομιλία του κ. Κώστα Σπανού παρουσίασε ο Υπ. Διδάκτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θωμάς Θεοχάρης

Ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα εξειδικευμένη χαρακτηρίστηκε η ομιλία του κ. Δημήτρη Τσούτσικα, βιοκαλλιεργητή και Μουσικού, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρήση μαλακού νερού στις καλλιέργειες αλλά και στην αποσκλήρυνση του νερού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση. Στάθηκε στις καλλιέργειες του παρόντος και του παρελθόντος, αλλά και σειρά άλλων στοιχείων που αφορούν το νερό, ως πηγή ζωής για τον άνθρωπο αλλά και τις καλλιέργειες.


Ο κ. Δημήτρης Τσούτσικας

Για τις αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων αλλά και στην ελληνική χλωρίδα επικέντρωσε την προσοχή του ο κ. Δημήτρης Δήμου από την περιοχή της Καλαμπάκας, ο οποίος ασχολείται με την εκτροφή σπάνιων αυτόχθονων αγροτικών ζώων.


Ο κ. Δημήτρης Δήμου

Για τα Καλλαριώτικα αιγοπρόβατα και την εκτροφή του με ντόπιες καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων μίλησε ο κ. Χρήστος Ντόβας, αναλύοντας πτυχές που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε.


Ο κ. Χρήστος Ντόβας

Σε έρευνες που διεξήγαγε κατά το παρελθόν για τις ντόπιες φυλές πουλερικών και ζώων, που ακόμη και σήμερα διατηρούνται στα χωριά του νομού Τρικάλων και της περιοχής και για την ανάγκη διάσωσής τους μίλησε ο Γεωπόνος – Ζωοτέχνης ΑΠΘ και εθελοντής του δικτύου προστασίας αυτόχθονων αγροτικών ζώων “Η ΑΜΑΛΘΕΙΑ” κ. Νίκος Παπαδάκης.


Ο κ. Νίκος Παπαδήμας

O κ. Γιώργος Αντωνόπουλος βιοκαλλιεργητής παραδοσιακών ποικιλιών μίλησε εμπειρικά για τα ποιοτικά και καλλιεργητικά χαρακτηριστικά των ντόπιων ποικιλιών καθώς ο ίδιος, υπήρξε ο πρώτος και ο μεγαλύτερος παραγωγός ντόπιων ποικιλιών στη χώρα μας.


O κ. Γιώργος Αντωνόπουλος

Στην αυτάρκεια των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Κισάβου επικέντρωσε την προσοχή της η Ηγουμένη, Θεοδέκτη. Μίλησε για τον πλούτο των παραδοσιακών προϊόντων, που παράγονται με βιολογικές μεθόδους, κάτι που τα κάνει ασυναγώνιστα στο πέρας των χρόνων.


Η Γερόντισσα Θεοδέκτη

Στο εργαστήριο διατήρησης παραδοσιακών σπόρων και στην συντήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, στάθηκε ο ιδρυτής του Πελίτι, κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης.


Ο κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο ίδιος παρουσίασε το έργο του Πελίτι και τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι  που διοργανώνεται στην έδρα του Πελίτι το Σάββατο μετά το Πάσχα, η οποία στέφεται με απόλυτη επιτυχία σε ετήσια βάση και από αυτή τη γιορτή εμπνευστήκαμε και εμείς και κάναμε την 1η Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων στην Κρήνη Τρικάλων.

Πηγή