Το μαρούλι είναι από τα βασικά λαχανικά του χειμώνα, είναι πολύ εύκολό στην καλλιέργεια του. Μπορεί να καλλιεργηθεί από αρχάριους κηπουρούς αλλά και από μαθητές πολύ εύκολα. Οπότε δοκιμάστε να το καλλιεργήσετε σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας. Το μαρούλι δίνει εύκολα και γρήγορα παραγωγή.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μαρουλιού που μπορείτε να καλλιεργήσετε, αν δεν βρίσκετε την «τέλεια» ποικιλία, θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε με ότι βρείτε. Είμαστε σε μια εποχή όπου το κόστος ζωής αυξάνει και το να μάθουμε να καλλιεργούμε τα δικά μας λαχανικά είναι πολύ σημαντικό.
Το μαρούλι είναι φυτό που το καλλιεργούμε το χειμώνα, ευδοκιμεί σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας μεταξύ 14 και 19 βαθμών Κελσίου. Αναζητούμε ηλιοφανή θέση για την γλάστρα που θα φυτέψουμε το μαρούλι, εκτός από την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού που αναζητούμε πιο σκιερό μέρος. Καλό είναι να φυτεύουμε τα μαρούλια σε σχετικά προφυλαγμένη θέση από τους βοριάδες, γιατί είναι ευαίσθητα στον δυνατό παγετό.
Φροντίζουμε να εμπλουτίσουμε το χώμα της γλάστρας μας με κοπριά ή κόμποστ έτσι ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα το μαρούλι μας.
Αν ξεκινήσουμε να κάνουμε φυτά από σπόρο, τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου είναι μια καλή χρονική στιγμή να ξεκινήσουμε τα σπορεία μας.
Μεταφυτέψουμε τα νεαρά σπορόφυτα στις γλάστρες όταν σχηματίσουν 3-5 φύλλα.
Φυτεύουμε τα μαρούλια μας σε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες βάθους 20-30 εκατοστών, σε αποστάσεις 20-30 εκατοστών μεταξύ των φυτών. Αν και τα μαρούλια φυτεύονται σχεδόν όλο το χρόνο, η καλύτερη εποχή φύτευσης είναι από αρχές Οκτωβρίου έως αρχές Δεκεμβρίου και αρχές Φεβρουαρίου ως μέσα Απριλίου.
Τα μαρούλια στις γλάστρες έχουν σημαντικές ανάγκες σε νερό και χρειάζονται συχνά και ελαφριά ποτίσματα, ώστε να διατηρείται το υπόστρωμα στις γλάστρες σχετικά υγρό. Σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας, τα φύλλα του μαρουλιού γίνονται σκληρότερα, αποκτούν μια πιο πικρή γεύση ενώ βγαίνει πρόωρα ο ανθοφόρος βλαστός. Αντίθετα, η υπερβολική υγρασία των μαρουλιών στις γλάστρες έχει αρνητικά αποτελέσματα, καθώς δημιουργεί σαπίσματα και κιτρίνισμα στα φύλλα. Είναι σημαντικό κατά το πότισμα να εξασφαλίζουμε ομοιόμορφη υγρασία στις γλάστρες του μαρουλιού σε βάθος 10-15 εκατοστών. Τέλος, η συχνότητα των ποτισμάτων είναι υψηλότερη σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.
Πότε συγκομίζουμε τα μαρούλια στη γλάστρα; Τα μαρούλια στη γλάστρα συγκομίζονται 1,5 με 2,5 μήνες μετά την μεταφύτευση, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν καθώς και την ποικιλία του μαρουλιού. Μπορούμε να συγκομίσουμε τα μαρούλια μας κόβοντας ολόκληρο το φυτό από τη ρίζα με ένα μαχαίρι. Αν είμαστε και πιο βιαστικοί ή θέλουμε μεγαλύτερη περίοδο συγκομιδής, μπορούμε να κόβουμε σταδιακά, όταν μεγαλώσουν, τα περιφερειακά φύλλα του μαρουλιού, ανάλογα την ποσότητα που θέλουμε για τις σαλάτες μας. Με αυτόν τον τρόπο, αφήνουμε τα κεντρικά φύλλα του μαρουλιού για να αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος και να τα κόψουμε σε μια επόμενη συγκομιδή.
Κόβοντάς τα μαρούλια μας με μαχαίρι και αφήνοντας τη ρίζα τους στο χώμα τους δίνουμε και μια δεύτερη ευκαιρία να δώσουν και άλλα φύλλα.
Στην καλλιέργεια του μαρουλιού σε γλάστρα, μπορούμε να φυτέψουμε ανάμεσα φρέσκο κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, σχοινόπρασο και ραπανάκι. Αυτή είναι μια πολύ ταιριαστή και ενδιαφέρουσα συγκαλλιέργεια φυτών καθώς συνδυάζουμε τη συγκομιδή του μαρουλιού με μυρωδικά και λαχανικά που ταιριάζουν για να φτιάξουμε υπέροχες φρέσκες σαλάτες.
Την άνοιξη θα αφήσετε κάποια φυτά μαρουλιού να αναπτύξουν ανθοφόρο βλαστό. Όταν ξεραθεί θα τον βάλετε μέσα σε μια σακούλα και θα το χτυπήσετε να πέσουν οι σπόροι του. Θα στεγνώσετε τους σπόρους σε σκιά για μια εβδομάδα. Θα τους αποθηκεύσετε μέσα σε χάρτινα σακουλάκια ή σε γυάλινα βαζάκια. Θα γράψετε κάποια στοιχεία όπως εποχή καλλιέργεια, χαρακτηριστικά φυτού κ.α έτσι ώστε να ξέρετε ποιο μαρούλι είναι και ποια χρονιά το καλλιεργήσατε. Ο σπόρος του μαρουλιού έχει μια διάρκεια ζωής πέντε χρόνων.
Για το άρθρο έχει χρησιμοποιηθεί υλικό και από

