Η ψευδοακακία

Η Ροβίνια η ψευδοακακία (επιστ. ονομ.: Robinia pseudoacacia) είναι φυτό που έχει εγκλιματιστεί στην Ελλάδα. Όλοι την λέμε ακακία αλλά δεν είναι.

 

Συχνά τη βρίσκουμε στα παρτέρια των δρόμων ως καλλωπιστικό φυτό. Είναι φυλλοβόλο φυτό και την άνοιξη ανθίζει με τσαμπιά από αρωματικά λουλούδια συνήθως λευκά και σπανίως ροζ ανάλογα με την ποικιλία. Ο κορμός του είναι γκρίζος με ανάγλυφες ρίγες (σαν του πεύκου, γκρίζες όμως) και το δέντρο φτάνει σε ύψος τα 25 μέτρα.
Η Ροβίνια η ψευδοακακία είναι από τα καταπληκτικότερα μελισσοκομικά φυτά.
Αξιοποιεί φτωχά εδάφη και συγκρατεί το έδαφος σε πλαγίες από τη διάβρωση.
Φροντίστε να διατηρούνται οι ακακίες στις άκρες των δρόμων για τη μελισσοκομία, τη συγκράτηση του εδάφους και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας γενικότερα.

Σχόλιο:

killboy: Πολύ όμορφο μήνυμα. Το μέλι ακακίας είναι εξαιρετικό με ιδιαίτερο χρώμα και γεύση. Είναι ωφέλιμο να φυτεύουμε μελισσοκομικά φυτά στους κήπους μας. Υπάρχουν όλων των ειδών τα φυτά που μπορεί να ταιριάζουν στις αναγκες μας αλλά ταυτόχρονα να βοηθούν και την μέλισσα. Η μέλισσα οταν συλλέγει είναι απολύτως ακίνδυνη και δεν υπαρχει λόγος να την φοβόμαστε.

Κρέων Λασκαρίδης: Καλησπέρα Παναγιώτη. Μια τέτοια “ακακία”, είχαμε στην αυλή στο χωριό μου, όπου μεγάλωσα επάνω της. Στα παιδικά μου χρόνια περισσότερο ήμουν πάνω στο δέντρο, παρά στο δωμάτιο μου. Όταν άνθιζε μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά μας, μάλιστα θυμάμαι ότι τρώγαμε τα άνθη της για την γλυκύτητα που μας έδινε. Θυμάμαι επίσης την γιαγιά μου που μας έκανε γλυκό του κουταλιού με τα άνθη της. Έχω μια λατρεία μέσα μου γι αυτό το δέντρο που συχνά το βλέπω στα όνειρα μου. Καλό απόγευμα.

 

Scroll to Top