Το 1999 ζούσα στην Κάρπη του νομού Κιλκίς. Μια μέρα πήγα στη λαϊκή αγορά της Γουμένισσας και σε έναν πάγκο είδα μια παράξενη πιπεριά. Ήταν μια πιπεριά αρκετά πλακουτσωτή που έμοιαζε σαν ντομάτα, ήταν ντοματοπιπεριά. Η ντοματοπιπεριά είναι πιπεριά που μοιάζει με ντομάτα και από εκεί και το όνομα της.
Ο καλλιεργητής μου είπε ότι είναι μια παραδοσιακή ποικιλία πιπεριάς που την καλλιεργούσαν παλιά σε πολλά στρέμματα μια που τη χρησιμοποιούσαν στη βιομηχανία. Αργότερα έκλισαν τα εργοστάσια και εγκαταλείφτηκε σταδιακά και η καλλιέργεια της.
Το Σεπτέμβριο του 1999 έκανα ένα ταξίδι στο Ουζουγκεπρή της Τουρκίας. Είναι ο πρώτος σταθμός στην Τουρκία ταξιδεύοντας με τραίνο από Ελλάδα. Στη λαϊκή αγορά είδα παρά πολλούς παραγωγούς με ντοματοπιπεριές. Εντυπωσιάστηκα από την ποσότητα ντοματοπιπεριάς. Η ντοματοπιπεριά είναι μια ποικιλία πιπεριάς, που τη συναντάμε στη Μακεδονία και στη Θράκη στην Ελλάδα αλλά και στις Βαλκανικές χώρες Αλβανία, Τουρκία, Ρουμανία κ.α.
Αργότερα βρήκα καλλιεργητές της στη Καστοριά και γενικότερα στη Δυτική Μακεδονία. Τα τελευταία χρόνια βλέπω ντοματοπιπεριές και στη λαϊκή αγορά της Δράμας και μάλιστα έχει μια αυξητική τάση.
Είναι μια πιπεριά που μπορούμε να την κάνουμε γεμιστή, να τη φάμε στη σαλάτα, να την βάλουμε στον καταψύκτη και όπως έγραψε ένας αναγνώστης μας “είναι φανταστική για τουρσί”.
Τέλος είναι εύκολη στην καλλιέργεια της όπως όλες οι πιπεριές.

Φωτογραφίες: Κάτια Τερλιτσίουκ

Scroll to Top