Γιατί να κρατήσουμε τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων;

Γιατί να κρατήσουμε τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων.

Οι παραδοσιακές ποικιλίες έφτασαν σε μας σε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο και το χώρο από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Το μονόκοκο σιτάρι ποικιλία  καπλουτζάς, που είναι μια από τις μεγάλες επιτυχίας διάσωσης παραδοσιακών σπόρων του Πελίτι, καλλιεργείτε στην Ελλάδα εδώ και 9.000 χρόνια.

Διασώζοντας τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων διασώζουμε την ιστορική μας ταυτότητα και μνήμη. Στις μέρες μας, στην παγκόσμια οικονομία η διατήρηση της ιστορικής ταυτότητας μας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Μέσα από τη συνέχεια της καλλιέργειας των παραδοσιακών ποικιλιών συνεχίζουμε να διατηρούμε στη μνήμη μας αγαπημένα μας πρόσωπα, τον παππού, τη γιαγιά, τη μάνα, τον πατέρα, τον φίλο κ.λ.π. που μας έδωσαν αυτό το σπόρο και αυτοί μπορεί να έφυγαν από τη ζωή.

Οι παραδοσιακοί σπόροι για να φτάσουν σε μας ξεπέρασαν μια σειρά από αντίξοες κλιματικές συνθήκες, ανταπεξήρθαν σε ασθένειες, δυνατούς ανέμους, πολέμους, φτωχά εδάφη, κ.λ.π. Γι’ αυτό μπορούν να προσαρμόζονται καλύτερα στην κλιματική αλλαγή που είναι κάτι πολύ σημαντικό στης μέρες μας μπορούν να αξιοποιούν φτωχά και άγονα εδάφη και δεν έχουμε μεγάλες απαιτήσεις σε χημικά λιπάσματα και δηλητήρια.

Οι παραδοσιακές ποικιλίες έχουν χρώματα και αρώματα, κάνοντας πολύχρωμο το τραπέζι μας και τη ζωή μας όλη.

Κάθε χρόνο ο αγρότης καλλιεργητής μπορεί να κρατήσει το δικό του σπόρο για την επόμενη χρονιά.

Όταν χάνουμε τις παραδοσιακές ποικιλίες χάνουμε και ένα κομμάτι από τη Δημοκρατία.

Μπορείτε να υποστηρίξετε το έργο του Πελίτι για τη συλλογή, διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών.

Συλλέγοντας παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων από την περιοχή σας.

Καλλιεργώντας παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων.

Scroll to Top