Καθαρίζουμε τα φασολάκια από τις κλωστές, τα πλένουμε και τα τοποθετούμε σε βάζα του ενός κιλού, που έχουμε προηγουμένως αποστειρώσει. (Χωράνε 350-400gr φασολάκια σε κάθε βάζο)
Ρίχνουμε σε κάθε βάζο 10gr ψιλό αλάτι (μια κοφτή κουτάλια σούπας) και τα γεμίζουμε με βραστό νερό, ως το σπάσιμο του βάζου. Ιδανικά χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό.
Σφραγίζουμε τα βάζα, με καινούρια αποστειρωμένα καπάκια και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα. Πριν τα τοποθετήσουμε, έχουμε βάλει στον πάτο της κατσαρόλας μια πετσέτα, για να μη σπάσουν τα βάζα κατά τον βρασμό.
Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό, που φτάνει ένα δάχτυλο πάνω από τα καπάκια. Βράζουμε για δύο ώρες, από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Αφού βράσουν, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε, ανάποδα στον πάγκο. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν σιγά, σιγά. Την επόμενη μέρα τα ελέγχουμε αν έχουν σφραγίσει καλά, βάζουμε μια ετικέτα με την ημερομηνία που τα φτιάξαμε και τα βάζουμε στο ντουλάπι. (Διατηρούνται πάνω από ένα χρόνο) Μπορούμε να τα καταναλώσουμε σαν σαλάτα, να τα μαγειρέψουμε σαν λαδερό με σάλτσα, να τα προσθέσουμε σε ρύζι η να εμπλουτίσουμε άλλες συνταγές. Αν κάποιο βάζο δεν έχει σφραγίσει καλά, βάλτε το στο ψυγείο και καταναλώστε το άμεσα. Καλή επιτυχία!

Συνταγή και φωτογραφία: Γεωργιάδου Μαργιάνα

Scroll to Top