Φακές με κεχρί.

Υλικά

1 φλιτζανάκι του καφέ φακές για κάθε άτομο.

Ένα φλιτζανάκι του καφέ κεχρί όταν είναι πολλά τα άτομα, λιγότερο όταν είναι λιγότερα τα άτομα.

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο φέτες ή ψιλοκομμένο όπως θέλετε.

1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο.

4 φύλλα δάφνης

1-2 φλιτζάνια ντοματοχυμό

1 φλιτζάνι του καφέ λάδι (όχι πολύ γεμάτο)

Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και τις σκεπάζουμε με νερό. Αφήστε το νερό της βρύσης σε ανοιχτό δοχείο για λίγο για να φύγει το χλώριο.

Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, τη σάλτσα, το αλάτι, το πιπέρι και στο τέλος το λάδι. Βράστε για μισή ώρα περίπου τις φακές με το κεχρί.

Καλή επιτυχία.

Το κεχρί καλλιεργείτε από το το 7500 πχ στην Κίνα. Είναι ένα φυτό που έχει αρχίσει να παίρνει ξανά τη θέση του στην κουζίνα.

Το κεχρί  ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών και πιο συγκεκριμένα των ψευδοδημητριακών (π.χ. φαγόπυρο, κινόα, αμάρανθος κ.ά.). Οι διαφορές μεταξύ δημητριακών και ψευδοδημητριακών είναι ότι τα δεύτερα έχουν περισσότερα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Βέβαια και αυτά όπως και όλα τα σιτηρά φύονται και συλλέγονται με τον ίδιο τρόπο. Το κεχρί αρχικά διαδόθηκε με αργούς ρυθμούς στην Ευρώπη καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δημητριακών που χρησιμοποιούνταν στις κουζίνες ήταν το ρύζι, το σιτάρι, το κριθάρι και η βρώμη.
Το κεχρί αποτελούσε από πάντα βασικό τρόφιμο των αναπτυσσόμενων χωρών λόγω της ανθεκτικότητάς του σε ανομβρία και σε υψηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση και έχει σχετικά μικρή διάρκεια βλαστικού κύκλου (από όταν φύεται ώσπου να συλλεχθεί), περίπου 3-5 μήνες.

Το 2023 ήταν το έτος για το κεχρί, είχα την τύχη να είμαι στο αγρόκτημα της Navdanya στη Β. Ινδία και να συμμετέχω στη γιορτή για το κεχρί. Το βίντεο είναι ένα απόσπασμα από τη γιορτή. Δοκιμάσαμε πολλά πιάτα με διαφορετικές ποικιλίες από κεχρί. Ευγνώμων.

 

 

Scroll to Top