Τη Μ. Παρασκευή, σε κάποιες περιοχές των Σερρών, τοποθετούν στα παράθυρα θυμιατήρια με λιβάνι, ένα αναμμένο καντήλι, μια εικόνα του εσταυρωμένου, λουλούδια και ένα πιάτο με χλόη από φακή, σησάμι κ.λ.π που το φύτεψαν μια μέρα της σαρακοστής.
Το έθιμο αυτό – αναφέρει ο Γ. Μέγας – Θυμίζει του «κήπους του Αδώνιδος» από την αρχαία Ελλάδα. Στη γιορτή του οι γυναίκες πενθούσαν και τοποθετούσαν πάνω σε νεκροκρέβατο κέρινο ομοίωμα του Άδωνη ανάμεσα σε άνθη και «κήπους». Οι «κήποι» ήταν χλόη, από σπόρους φυτών που βλαστάνουν και μαραίνονται εύκολα σπαρμένους μέσα σε πήλινα σκευή.
Η φωτογραφία και το κείμενο είναι από το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «το σποράκι», που υλοποίησε η κ. Σοφία Γίδα, στο Δημοτικό Σχολείο Παρανεστίου Δράμας, το σχολικό έτος 2009-2010.
Η κ Σοφία Γίδα είναι ιδρυτικό μέλος του Πελίτι.
Για να κάνουμε τους Αδώνιδες κήπους, θα χρειαστούμε ένα κουπάκι από γιαούρτι όπου θα το γεμίσουμε με χώμα. Θα ρίξουμε επάνω σπόρους από σιτάρι ή φακές και θα ραντίσουμε με νερό τους σπόρους. Κρατάμε υγρό το χώμα και τους σπόρους. Όταν φυτρώσουν οι σπόροι μας τους βάζουμε σε ένα μέρος με άμεσο φως. Όταν προχωρήσει η ανάπτυξη τους μπορούμε να βάλουμε ένα κόκκινο αυγό στη μέση.
Ξεκινήστε τους Αδώνιδες κήπους, τριάντα μέρες πριν το Πάσχα.