Εργασίες στον κήπο το Σεπτέμβρη για καλή άνοιξη.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν αρκετά πρωτόγνωρο για όλους μας. Οι θερμοκρασίες ήταν αρκετά υψηλές η βροχή λιγοστή ή πολύ δυνατή σε κάποιες περιοχές και καταστροφική και ασθένειες στα φυτά αρκετές.

Έτσι το φθινόπωρο βρήκε αρκετά από τα φυτά μας ταλαιπωρημένα σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν φυτά που ξεράθηκαν.  Έτσι είναι καλό τώρα που οι υψηλές θερμοκρασίες  έχουν πέσει και πάμε προς το χειμώνα να φροντίσουμε τον κήπο μας.

Πέρα από τις εργασίες στον κήπο το Σεπτέμβρη που γράψαμε, κλαδεύουμε τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα, τα βότανα τους καλλωπιστικούς θάμνους.

Απομακρύνουμε τα φυτά που δεν τα κατάφεραν και ξεράθηκαν.

Βάζουμε κόμποστ στον κήπο μας ή κοπριά για να δουλέψει όλο το χειμώνα.

Συντήρηση εργαλείων.

Μαζεύουμε τα εργαλεία μας, τα καθαρίζουμε και τα βάζουμε στη θέση τους. Αν χρειάζονται συντήρηση τα συντηρούμε τώρα μια που την άνοιξη πιθανών θα έχουμε περισσότερες εργασίες.

Αν έχουμε βενζινοκίνητα μηχανήματα π.χ χορτοκοπτικά, αδειάζουμε τη βενζίνη για να μη βουλώσουν τα σωληνάκια.

Τακτοποιούμε τις αποθήκες μας.

Στις αποθήκες πέρα από τα πράγματα που χρησιμοποιούμε συνήθως βάζουμε και πράγματα που δεν μας χρειάζονται αλλά και δεν είμαστε σε θέση να τα δώσουμε. Ο Σεπτέμβρης είναι μια καλή εποχή για να ξεκαθαρίσουμε πράγματα. Πράγματα που έχουμε και δεν τα χρειαζόμαστε μπορούμε να τα δωρίσουμε ή μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε ή και να τα πετάξουμε. Ελευθερώνοντας χώρο στην αποθήκη, αποδεσμευόμαστε από το παρελθόν, χαιρόμαστε το τώρα και κάνουμε χώρο για καινούρια πράγματα στη ζωή μας. Αδειάζοντας την αποθήκη αδειάζουμε και το μυαλό μας και δημιουργούμε χώρο για να έρθουν καινούρια πράγματα στη ζωή μας.

Μεταφυτεύσεις.

Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που μπορούμε να κάνουμε μεταφυτεύσεις. Αν έχουμε μια λεμονιά σε γλάστρα και είναι μικρή η γλάστρα της μπορούμε να τη βάλουμε σε μεγαλύτερη. Το ίδιο και για τις τριανταφυλλιές κ.α

Αντικαθιστώντας τα φυτά που χάθηκαν.

Όπως είπαμε στην αρχή κάποια φυτά μπορεί να μην άντεξαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες και να ξεράθηκαν. Τώρα είναι μια χρονική στιγμή για να τα αντικαταστήσουμε, στην επιλογή των νέων φυτών θα πρέπει να επιλέξουμε φυτά που να είναι πιο προσαρμοσμένα στις νέες καιρικές συνθήκες. Να προτιμήσουμε φυτά που να θέλουν λιγότερο νερό και να αντέχουν περισσότερο στον καύσωνα. Κάθε τέλος μια αρχή.

Τις προάλλες συζητούσα με τον κ. Περιστεράκη Θανάση από το Διδυμότειχο και μου είπε «αν θέλεις να φας την άνοιξη θα πρέπει να φροντίσεις το Σεπτέμβρη».

Καλή ευκολία στις εργασίες σας.

Scroll to Top